تولید بذر گامی به سمت پیشرفت و توسعه/ اقتصاد و امنیت غذایی توسط نخبگان ایرانی تثبیت میشود
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، صنایع غذایی یکی از مسائلی است که تاثیر مستقیم و بسزایی در رشد و توسعه جامعه دارد. هر گام مثبتی در این زمینه باعث میشود تا کشور از واردات این کالاهای حیاتی بینیاز شده و بتواند امنیت غذایی را که یکی از مهمترین مؤلفههای زندگی بشر است، تأمین کند چراکه دشمن اکنون سرمایهگذاری بسیاری در این حوزه انجام داده و درصدد است از این طریق به خصومت و دشمنی بپردازد.
هر حرکت مثبتی در این زمینه قطعاً در تأمین امنیت غذایی مردم نقش بسزایی دارد. گردهمایی فناورانه صنایع، شرکتهای دانش بنیان و استارتآپهای صنعت غذایی از روز یکشنبه ۱۰ شهریور به میزبانی صندوق نوآوری و شکوفایی آغاز شده است. دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی نیز صبح امروز از گردهمایی فناورانه صنایع شرکتهای دانشبنیان و استارتآپهای صنعت غذایی در صندوق نوآوری و شکوفایی بازدید کرد و با صاحبان ایده، فناوران و استارتآپها به گفتگو پرداخت. دانشگاه آزاد اسلامی گام مثبت و مهمی در این راستا برداشته است و با تولید بذرهای هیبریدی و اصلاح آنها توانسته نقش مهم در صنایع غذایی کشور ایفا کند.
دکتر طهرانچی: نمایشگاه استارتآپهای صنایع غذایی به خلق زیستبوم واقعی کمک میکند
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در حاشیه بازدید از این نمایشگاه در جمع خبرنگاران بیان کرد: برای رفع نیازهای کشور در حوزه بذر به فضای گلخانههای زیادی نیاز است که مرحله اول آن در واحد مبارکه مجلسی دانشگاه آزاد اسلامی صورت گرفته است. برای پیدا کردن مکان مناسب، شرایط آب و خاک منطقه تأیید شد و با سرمایهگذاری و حمایت صندوق و سازمان اوقاف این پروژه پیشرفت خواهد کرد.
دکتر طهرانچی در پاسخ به این که چه بذرهایی تولید خواهد شد، گفت: بذر خیار، گوجهفرنگی و فلفل از جمله مواردی هستند که وارد بازار شدهاند. برای اینکه یک بذر هیبریدی خط مصرفی پیدا کند حدود پنج تا هفت سال کار علمی نیاز است. این کار علمی با توجه به فضای محیطی و سلایق مشتریان صورت میگیرد.
وی افزود: در حال حاضر ۶ رقم بذر خیار مورد تأیید کشاورزان قرار گرفته است. سلیقه کشاورز در انتخاب بذر بسیار مهم است. همچنین بذر باید مقاومت زیادی داشته باشد. بذرهای تولیدشده این ویژگیها را دارد و حتی مورد پسند کشاورزان عراقی قرار گرفته است. در عراق بذرهای متنوعی از کشورهای خارجی ارائه میشود اما بذرهای خیار دانشگاه آزاد اسلامی توانسته توجه کشاورزان عراقی را جلب کند. سه رقم بذر گوجهفرنگی نیز مرحله تولید قرار دارد و سپس بذرهای صیفیجات که شامل فلفل، خانواده بادمجان، کدو خربزه میشود.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در خصوص نمایشگاه گردهمایی استارتآپهای صنایع غذایی که در صندوق نوآوری و شکوفایی در حال برگزاری بود، گفت: این نمایشگاه از جمله اقدامات بهجا و خوبی صندوق نوآوری و شکوفایی است. یکی از مشکلات کشور این است که برای حرکت و پیشرفت فرآیند فناوری از دولت کمک خواسته میشود.
تفاهم نامه ای برای تولید بذر ایرانی/ نخبگان کشور دست به کار شدهاند
با حضور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در گردهمایی فناورانه صنایع، شرکتهای دانش بنیان و استارتآپهای صنعت غذایی تفاهمنامه 3 جانبهای بین این دانشگاه، سازمان اوقاف و امور خیریه و صندوق نوآوری و شکوفایی منعقد شد.
این تفاهمنامه برای ایجاد کارخانه تولید بذر اصلاح شده صیفیجات پیشنهادی از طرف دانشگاه آزاد اسلامی که مراحل تحقیق، توسعه و بازاریابی آن در ۱۰ سال گذشته در دانشگاه آزاد اسلامی انجام پذیرفته، امضا شده است.
براساس این تفاهمنامه این کارخانه در طی پنج سال و در سه مرحله توسعه از ظرفیت ۲۰۰ میلیون بذر در سال نخست به یک میلیارد در مرحله دوم و در نهایت ۵ میلیارد بذر در مرحله ظرفیت کامل خواهد رسید.
در متن این تفاهمنامه آمده است: اوراق مربوط به این تفاهمنامه به نشانیهای اعلامی ابلاغ خواهد شد و در صورت تغییر نشانی هر یک از طرفین، مکلف است ظرف ۱۵ روز به صورت مکتوب به طرفین دیگر اعلام نماید در غیر اینصورت ابلاغ اوراق به نشانی مورد بحث قانونی میباشد. به موجب این تفاهمنامه، طرفین برای همکاری در جهت توسعه تولید بذر صیفیجات و تأمین کامل نیازهای بازار داخلی از طریق اقدامات زیر تفاهم کردند:
ماده اول - موضوع تفاهمنامه:
۱. ایجاد سالانه ۵ رقم بذر جدید جهت ارتقاء کیفیت بذر رایج از جهت سازگاری با عوامل اقلیمی، مقاوم به آفات و بیماریهای گیاهی، افزایش عملکرد در واحد سطح
۲. توسعه فضاهای فیزیکی آزمایشگاهی و تحقیق و توسعه تولید بذر در کشور
۳. حمایت از جریان تولید فناوری بذر با به اشتراکگذاشتن ظرفیتهای طرفین و استفاده از توان دستگاهها و نهادهای مرتبط در کشور
۴. تشکیل کارگروه تخصصی متشکل از نمایندگان سازمانهای مذکور در خصوص اجرایی نمودن مفاد تفاهمنامه و پیگیری تصمیمات
ماده ۲ - تعهدات:
- دانشگاه آزاد اسلامی عهدهدار مدیریت تولید دانش و توسعه فناوری است.
- سازمان اوقاف و امور خیریه حمایت از شرکتهای دانشبنیان و تولیدکنندگان فناوری را عهدهدار میباشد.
- صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری متناسب با مراحل توسعه تفاهمنامه نیازهای مالی را در چارچوب ضوابط و مقررات تأمین مینماید.
ماده ۳ - مدت تفاهمنامه:
مدت اعتبار این تفاهمنامه ۵ سال تعیین میشود و با اعلام قبلی یکی از طرفین قابل فسخ بوده و ضمناً در صورت رضایت، قابل تمدید است.
ماده ۴- سایر موارد:
امضاء این تفاهمنامه هیچگونه تعهد مالی را برای سازمانهای مطرح ایجاد نمیکند و همه موارد باید در قراردادهای آتی بهصورت مشروح و مفصل بیان شود.
گفتنی است این تفاهمنامه در ۴ ماده و ۳ نسخه در تاریخ ۱۲/۶/۱۳۹۸ به امضاء طرفین رسید.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی: توجه به حوزه فناوری و دانش بنیان تنها راه نجات کشور است
علی وحدت رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی نیز در مراسم انعقاد تفاهمنامه حمایت از توسعه فناوری بذر که در حاشیه گردهمایی فناورانه صنایع غذایی و استارتآپهای صنعت غدایی در صندوق نواوری و شکوفایی برگزار شد، گفت: حوزه علم، فناوری و دانش بنیان تنها را نجات کشور است.
وی افزود: در حال حاضر گردهمایی صنایع غذایی در صندوق نوآوری و شکوفایی در حال برگزاری است که هدف آن نزدیک کردن استارتآپها این حوزه به تامین کنندگان مالی و تولیدکنندگان بزرگ است.
این مقام مسئول ادامه داد: صندوق نوآوری و شکوفایی خدماتی برای سرمایهگذاری ارائه خدمات به شرکتهای دانشبنیان در نظر گرفته است. تولیدکنندگان بزرگ میتوانند از دانش و فناوری استارتآپها و شرکتهای کوچک استفاده کنند.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی بیان کرد: امنیت غذایی در کشور ابعاد زیادی دارد. غذای مردم باید سالم، قابل تولید، قابل تأمین و دارای هزینه مناسبی باشد. اگر بذر مورد نیاز را در داخل کشور تأمین نکنیم، احتمال وارد کردن فشارهای خارجی در این ناحیه بسیار بالاست. با توجه به علم و دانشی که در کشور وجود دارد، میتوان این نیاز را مرتفع کرد. بعد از تأمین نیاز در حوزه بذر و محصولات کشاورزی باید به سراغ حوزههای دیگر نیز رفت.
وحدت مطرح کرد: دانشگاه آزاد اسلامی ظرفیتهای زیادی دارد و با استفاده از پیوستگی و گستردگی بالای خود و از طریق واحدهای خود در سراسر کشور میتواند یاریدهنده خوبی در تأمین این نیازها باشد.
وی افزود: شرکتهای دانشبنیان مستقر در دانشگاه آزاد اسلامی در کنار مشارکت صندوق نوآوری و شکوفایی و سازمان اوقاف میتوانند فعالیت خوبی در زمینه تأمین نیازهای کشور داشته باشند. بذری که در حال حاضر تولید شده است، در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) تولید شده است.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی بیان کرد: صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد در حال راهاندازی است. امیدواریم که صندوق مشابهی در صندوق نوآوری و شکوفایی داشته باشیم تا به شرکتهای دانشبنیان در رشد و توسعه کمک کنیم.
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه: سازمان اوقاف در توسعه فناوری بذر با دانشگاه آزاد اسلامی همکاری میکند
همچنین حجت الاسلام سیدمهدی خاموشی رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه کشور در مراسم آیین انعقاد تفاهم نامه حنایت از توسعه فناوری بذر که در حاشیه گردهمایی فناورانه صنایع غذایی و استارتآپهای صنعت غدایی که صبح امروز در صندوق نوآوری شکوفایی برگزار شد، گفت: تولید محصولات کشاورزی در کشور با وجود تحریمها با مشکلات زیادی مواجه شده است. سازمانها و نهادها باید کمک کنند تا وابستگی خارجی در حوزه بذر کشاورزی قطع شود.
وی افزود: دانشگاه آزاد اسلامی فعالیتهای زیادی در توسعه بذر داشته است. همه دانشگاه های کشور باید تلاش کنند تا این وابستگی خارجی از بین برود.
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه کشور بیان کرد: تحریم بهانهای است تا دانشگاهها به صورت جهادی وارد میدان شوند. دانشگاهها منبع علم و دانش است بنابراین میتواند در این حوزه کمک شایانی کند.
خاموشی مطرح کرد: سازمان اوقاف در حوزه توسعه بذر، کشت بافت و تولید نشا با شرکتهای دانش بنیان فعالیت دارد؛ سازمان وقف سابقه خوبی در همکاری با شرکت های دانش بنیان داشته است.
وی افزود: دانشگاه آزاد با توجه به توانمندی بالایی که دارد امکانات خوبی را در اختیار مردم قرار داده است. در حال حاضر موتورسیکلت برقی با هدف کاهش آلودگی و کاهش مصرف بنزین در کشور تولید میشود که مورد توجه مجلس و دولت قرار گرفته است.
خاموشی گفت:حدود ۴ میلیون موتور روزانه در حال حرکت است که باعث ایجاد آلودگی هوا می شود و باید تبدیل به موتور برقی شوند. مزرعه آبخیزداری در حال توسعه است و قرارداد تجهیزات پزشکی نیز منعقد شده است.
وی خاطرنشان کرد: رفع تحریم، ارزآوری،اشتغالزایی و اجرای هوشمندسازی از اهداف ماست.
رئیس سازمان اوقاف بیان کرد: ایجاد کارخانه تولید بذر اصلاح شده صیفی جات پیشنهادی از طرف دانشگاه آزاد اسلامی بود که مراحل تحقیق، توسعه و بازاریابی آن در ده سال گذشته در این دانشگاه صورت گرفته است. این کارخانه طی پنج سال و در سه مرحله توسعه از ظرفیت ۲۰۰ میلیون بذر در سال نخست به یک میلیارد در مرحله دوم و در نهایت ۵ میلیارد بذر در مرحله ظرفیت کامل خواهد رسید.
خاموشی بیان کرد: سرمایه گذاری کلان در حوزههای مورد نیاز جامعه از اهمیت بالایی برخوردار است. زنجیره ارزشمندی در کشور در حال توسعه است. رفع تحریمها، ایجاد اشتغال، ارز ورزی، خودکفایی و قطع وابستگی از جمله اهداف مهم کشور است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی: توجه به تولید بذر و امنیت غذایی در کشور یک حرکت استقلالی و مولد است
دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی نیز در جلسه انعقاد تفاهمنامه همکاری با صندوق نوآوری و شکوفایی و سازمان اوقاف و امور خیریه که صبح امروز در صندوق نوآوری و شکوفایی ریاستجمهوری برگزار شد، گفت: در این شرایط که دشمن، نهایت دشمنی خود را در جبهه جنگ اقتصادی انجام داده، امضای این تفاهمنامه اتفاق مهمی است که صورت گرفت.
دکتر طهرانچی با انتقاد از اینکه تاکنون سعی شده به نیازهای کشور با نمادهای غربی پاسخ داده شود، تصریح کرد: کشور ما دارای فرهنگ عمیق در زمینه کسب و کار و فرهنگ اجتماعی است و مردم ما سابقه چندهزار ساله در این خصوص دارند. سنت وقف یکی از فرهنگهاست که چندصد سال است از آن به خوبی نگهداری شده و موقوفات به طور مشخص در کشور کارکرد خود را دارد.
وی ادامه داد: حضور دکتر خاموشی رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در این جلسه، حامل این پیام است که ما میخواهیم با یک مدل برگرفته از فرهنگ مردم، حرکتی که باید ایجاد شود تا کسب و کار، تولید و اشتغال جوانان در کشور رونق بگیرد را تعریف کنیم.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: درست است که مفاهیمی همچون پارکهای علم و فناوری، صندوقهای حامی و... از غرب آمده، اما بازارهای ایران از لحاظ تاریخی سابقه چندصدساله دارند و در هر یک از شهرها بازارها براساس زیست بوم و فرهنگ آن منطقه وجود دارد.
دکتر طهرانچی با بیان اینکه معتقدیم آموزش عالی و علم و فناوری به کمک کشور نمیآید، مگر اینکه ابتدا بومیسازی شود و مبتنی بر نیاز جامعه باشد، گفت: دانشگاه آزاد اسلامی با این نگاه، رویکردهای جدیدی را تعریف و آغاز کرده است. به عنوان نمونه محققان دانشگاه آزاد اسلامی در واحد خوراسگان ۷ سال تلاش کردند و جهاد مستمر علمی انجام دادند که نتیجه آن امنیت غذایی است. دشمن سعی میکند نه تنها دستاوردهای هستهای، هواوفضا، تجهیزات پزشکی و... را وابسته به خود کند، بلکه در حوزه غذا نیز تلاش دارد ایران را به کشوری وابسته تبدیل کند.
عضو هیأت امنای دانشگاه آزاد اسلامی با تأکید بر لزوم توجه به امنیت غذایی، اظهار داشت: امضای این تفاهمنامه و توجه به تولید بذر و امنیت غذایی در کشور، یک حرکت استقلالی و مولد است که در کنار آن، علاوه بر تأمین امنیت غذایی، صدها شغل نیز ایجاد خواهد شد.
وی با تأکید بر اینکه دانشگاه آزاد اسلامی به دنبال کارآمدسازی جریان علم و فناوری است، با اشاره به رویکرد جدید صندوق نوآوری و شکوفایی، گفت: ادبیاتی که در دوره جدید در صندوق نوآوری و شکوفایی ریاستجمهوری ایجاد شده، ادبیات نو و خوبی است که بنده از برادر خوبم دکتر وحدت تشکر میکنم که انصافاً در این یک سال، در کنار دانشگاه آزاد اسلامی بودند. این تفاهمنامه سهجانبه که امروز امضا شد، حامل این پیام است که ما برای استقلال، امنیت غذایی کشور، نهاد علم و فناوری، نهاد حمایتی و نهاد مردمی را کنار یکدیگر قرار دادیم تا یک زیست بوم جدید بسازیم تا انشاءالله بتواند ثمرات خوب و قابل اتکایی در سالهای آینده برای کشور داشته باشد.
دانشگاه آزاد اسلامی آمادگی دارد به عنوان دانشگاهی مولد، دانش فنی تولید کند
طهرانچی افزود: دانشگاه آزاد اسلامی، صندوق نوآوری و شکوفایی ریاستجمهوری و سازمان اوقات و امور خیریه با امضای این تفاهمنامه، طرح جدیدی را برای بومیسازی، پیشرفت و امنیت غذایی رقم میزنند که البته این گام اول است. دانشگاه آزاد اسلامی آمادگی دارد به عنوان دانشگاهی مولد، دانش فنی تولید کند تا این دانش فنی در کنار مجموعههای تولیدی قرار گیرد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به اهمیت بومی کردن دستاوردهای دانشگاهی، تأکید کرد: نکته جالب این است که آموزش عالی ما محققان را تشویق به ثبت پتنت در اروپا و آمریکا میکرد، این در حالی است که ما در زیست بوم اقتصادی غرب قرار نداریم و انجام این تحقیقات و ثبت پتنتها منفعتی برای کشور ندارد و تنها دستاورد آن، تعداد ثبت پتنت برای محققان است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان کرد: دانشگاه آزاد اسلامی در کنار نهادهایی همچون صندوق نوآوری و شکوفایی ریاستجمهوری و سازمان اوقاف و امور خیریه، میخواهد برای این موضوع تدبیری بیاندیشد تا بتواند دانش فنی را از سطح دانشگاه و نهادهای علم و فناوری استخراج کرده و در اختیار مصرفکنندگان آن قرار دهد.
وی با قدردانی از تلاش محققان دانشگاه آزاد اسلامی که ۷ سال با همت خود و حمایت دانشگاه، در حوزه تولید بذر گامهای اساسی برداشتند، اظهار داشت: امروز در شرایطی که دشمن میخواهد تحریمهای ظالمانه خود را علیه جمهوری اسلامی ایران گستردهتر کند، این محققان در زمینه تولید بذر صیفیجات که از محوری ترین بحث هاست، متناسب با نیاز کشور کار کردند که این تلاشها از سوی وزارت جهاد کشاورزی مورد تأیید قرار گرفته و بذرهای خیار، گوجهفرنگی، فلفل و گونههای دیگر مورد اقبال ۸۵درصدی کشاورزان، جامعه و کشورهای همسایه قرار گرفته است.
طهرانچی در پایان گفت: دانشگاه آزاد اسلامی با انعقاد این تفاهمنامه، تلاش دارد میزان تولید این بذرها که ۲۰ میلیون بذر در طول سال بوده را به حد نیاز کشور برساند. امیدواریم این تفاهمنامه بتواند در زمینههای اشتغال، رونق کشاورزی، خوداتکایی کشور و... مثمر ثمر باشد.
استقلال در صنایع غذایی گامی در مسیر تثبیت اقتصاد و امنیت
تغییرات اقلیمی در سراسر جهان باعث کاهش کیفیت محصولات کشاورزی شده و به نظر میرسد تنها راه برای مقابله با قحطی و افزایش سرسامآور محصولات غذایی در آینده تولید بذر باکیفیت در کشور است. تأمین بذر در داخل کشور نهتنها امنیت غذایی را تأمین میکند بلکه مانع از خروج ارز از کشور شده . همچنین باعث خودکفایی ملی کشور در مجامع بینالمللی و مانع از دشواری شرایط در زمان تحریمها میشود. بنابراین سرمایهگذاری روی تولید بذر اصلاحشده برای کشور بسیار حائز اهمیت است.
با این همه دانشگاه آزاد اسلامی با دستیابی به دانش و علم اصلاح بذر میتواند سالانه از خروج بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان ارز جلوگیری کند. این دانشگاه فضایی را فراهم کرده که میتوان آن را گامی بزرگ در راستای تثبیت اقتصاد کشاورزی و همچنین امنیت غذایی نامید.
انتهای پیام/4107/
انتهای پیام/