صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۰۵ - ۰۲ شهريور ۱۳۹۸
مسعود جعفری‌نژاد*

پروژه اختلاف‌افکنی دینی

بریتانیا می‌کوشد تا زمینه‌های گوناگون اختلاف‌افکنی اعم از مادی و ایدئولوژیک را میان کشورهای آسیایی و آفریقایی فراهم آورد تا استعمار کهن خود را در قالبی نو اعمال کند.
کد خبر : 411881

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ وقایع خونبار اخیر در کشمیر که موجب به خاک و خون کشیده شدن جمع کثیری از مسلمانان این منطقه شد با بایکوت خبری رسانه‌های جهان به‌ویژه رسانه‌های غربی مواجه شده است. امری که به تعبیر نخست وزیر پاکستان می‌توان آن را با سکوت و مماشات دنیا در برابر اقدامات هیتلر قیاس کرد.


در کنار ابعاد پیچیده ژئوپولیتیک منطقه غرب آسیا و مسئله غامض کشمیر که محل اختلاف درازمدت و لاینحلی بین هند و پاکستان واقع شده،  نکته ظریفی که مقام معظم رهبری در رابطه با آن طرح فرمودند حایز تأملی جداگانه و دقیق است.


 ایشان ضمن بیان ضرورت توجه به مسئله کشمیر و تلاش برای فرونشاندن تنش‌ها،  علت اصلی این  بحران را در تقسیمات استعماری و زمینه‌سازی برای ایجاد اختلاف بین مسلمانان و هندوها تلقی کردند.


تعبیر انگلیس خبیث توسط معظم‌له که در مورد سرمنشاء بروز این اختلاف به‌‌کار گرفته شد، کلیدواژه‌ای مهم در تبیین سیاسی این بحران و بحران‌های مشابه دیگر در آسیا و آفریقاست.


پس از جنگ جهانی دوم،  بریتانیای تضعیف شده از جنگ،  ناگزیر از ترک مستعمرات خود بود؛ اما با توجه به اینکه این امر برای انگلستان استثمارگر بسیار دشوار می‌نمود،  این کشور کوشید تا نقاط اختلاف برانگیز مرزی را مابین مستعمرات سابق خود باقی گذارد تا طبق قاعده تفرقه بینداز و حکومت کن،  روزی مجدداً  نفوذ خود در این کشورها را باز یابد. 


تقسیم عجیب و غیرعقلانی عراق و کویت، مرزبندی‌های اختلاف‌زا در آفریقا و کمک به ایجاد کشور جعلی اسراییل،  همه در کنار منطقه مورد اختلاف کشمیر مواردی هستند که به عاملیت انگلستان صورت پذیرفت و سال‌های بعد موجب جنگ‌های فراوان و کشتار در این مناطق شد.


در کنار پروژه‌های ژئوپلیتیک و مرزی، پروژه اختلاف‌افکنی دینی انگلستان و ایجاد شکاف‌های مذهبی در جوامع از دیرباز توسط این کشور دنبال شده است. وهابیت و بهائیت نمونه‌هايی از این جریانات هستند که به‌دنبال ایجاد اختلاف درون گفتمانی بین مسلمان بوده و هدفی جز فروپاشی انسجام داخلی کشورهای اسلامی را دنبال نمی‌کنند. 


بنابراین بریتانیا کوشیده است تا زمینه‌های گوناگون اختلاف‌افکنی اعم از مادی و ایدئولوژیک را میان کشورهای آسیایی و آفریقایی فراهم آورد تا استعمار کهن خود را در قالبی نو اعمال کند. این مهم در بیانات مقام معظم رهبری مورد تأکید قرار گرفته بود که شایسته تدقیق و تحلیل همه‌جانبه پژوهشگران امر سیاست است.


*عضو هیئت علمی و دبیر شورای راهبردی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان


انتهای پیام/

ارسال نظر