صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۵:۱۵ - ۲۸ مرداد ۱۳۹۸
معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان بسیج سازندگی:

بسیج اساتید و رسانه‌ها حرکت‌های جهادی را به گفتمان عمومی تبدیل کنند/ گروه‌های جهادی پرچم‌دار «ما می‌توانیم» هستند

معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان بسیج سازندگی کشور گفت: بسیج اساتید و رسانه‌ها در راستای عمل به پیام مقام معظم رهبری به گروه‌های جهادی می‌توانند حرکت‌های جهادی را به گفتمان عمومی تبدیل کنند.
کد خبر : 411194

به گزارش خبرنگار حوزه تشکل‌های دانشگاهی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، پنج‌شنبه ۱۰ مرداد ۹۸ جمعی از نمایندگان گروه‌های جهادی با رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار کردند. ایشان در این دیدار بر «پیشرفت بدون حد در اندیشه و کار جهادی»، «لزوم تبدیل حرکت‌های جهادی به گفتمان عمومی» و «لزوم ثبات قدم در صراط مستقیم» تأکید کردند.


رهبر انقلاب اسلامی یک روز پس از این دیدار صمیمی نیز نکاتی را در قالب پیام به جوانان گروه‌های جهادی و بسیج سازندگی در قالب پیامی نوشته که این پیام چهارشنبه ۲۳ مرداد در مراسمی با حضور یک هزار و 500 تن از اعضای گروه‌های جهادی در مصلای حرم مطهر حضرت عبدالعظیم حسنی قرائت شد.


به‌منظور بررسی تاثیر پیام مقام معظم رهبری به گروه‌های جهادی بر توسعه گفتمان حرکت‌های جهادی با فرشاد عالی، معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان بسیج سازندگی کشور گفتگویی انجام شده است.


آنا: آیا صدور پیام مقام معظم رهبری به گروه‌های جهادی امری جدید است یا توجه ایشان به این گروه‌ها پیش از این نیز وجود داشته است؟


عالی: از 20 سال گذشته شخص مقام معظم رهبری عنایت ویژه‌ای به گروه‌های جهادی داشتند و دستور تشکیل بسیج سازندگی را صادر کردند، مبنا و علت این دستور در واقع گسترش گروه‌های جهادی بود. گروه‌هایی که خودجوش بودند و این خودجوشی و گفتمان اولیه‌ای که در خودشان به‌وجود آمده بود باعث شد پیامی از مقام معظم رهبری صادر شود مبنی بر تشکیل بسیج سازندگی. در این 20 سال گروه‌های جهادی با نوع کارکرد اولیه خودشان تشکیل شد. با اولویتی که در جامعه پزشکی و دانشجویی و همچنین دانش‌آموزی و مساجد و محلات، گروه‌های محلات تشکیل شد و کم کم هم بعد از فعالیت‌های مختلف گسترش پیدا کرد در اقشار جامعه. مثلاً الان شاهد گروه‌های جهادی هنرمندان هستیم، در ورزشکاران، در کشاورزان، در مهندسان عمران، این گروه‌های تخصصی با رویکردهای جدید راه‌اندازی شد و با اقتضائاتی هم که داشتیم، سومین مدل گروه‌های جهادی، گروه‌های جهادی فعال در حوزه بلایا و حوادث هستیم. ما به عنوان گروه‌های جهادی واکنش سریع از آن یاد می‌کنیم.


حوادثی مثل سیل و زلزله، از این قبیل خدماتی که نیاز است بعد از نجات، امداد صورت بگیرد چون خیلی جاها مردم ابتدا نیاز دارند از آن آسیب و حادثه نجات پیدا کنند اما در حوزه امداد بعد از آن چه در اسکان اولیه و اضطراری و چه در اسکان ثانویه و نهایتاً اسکان دائم یا زیرساخت‌های مختلف، حالا مثلاً مثل همین سیلی هم که بود، خیلی از زیرساخت‌های اقتصادی مردم در باغات و جاهای مختلف و کشاورزی، تحت‌الشعاع شدید قرار گرفته بود که گروه‌ها سریع ورود پیدا کرده و خدمات‌رسانی کردند.


آنا: آیا گروه‌های جهادی در مدت اسکان محدود چند روزه خود به خدمات رسانی مشغول هستند یا تدابیری برای رفع کامل محرومیت مناطق هدف اندیشیده شده است؟


عالی: بعضی از گروه‌های جهادی جغرافیامحور هستند که بین سه تا پنج سال یک منطقه را انتخاب می‌کنند. الان گروه‌ها به این پختگی می‌رسند که برنامه‌محور و مسئله‌محور نه پروژه‌محور باشند. البته باید اشاره شود که گروه‌های سوم هم محله‌محور هستند که در محلات و محل زندگی خودشان، نیاز به خدمات گرفتن دارند که این گروه‌ها در پاسخ به این نیاز تشکیل شده‌اند.


آنا: دیدار اخیر گروه‌های جهادی با مقام معظم رهبری چگونه شکل گرفت و چه تاثیری بر گروه‌های جهادی خواهد داشت؟


عالی: چند سالی بود که گروه‌های جهادی درخواست دیدار مقام معظم رهبری را داشتند تا ارشادها، نظرات و منویات ایشان را برای ادامه راه دریافت کنند. خب برای ما خیلی مهم است و ما سربازانی هستیم که خیلی دوست داشتیم فرمانده معظم کل قوا را زیارت کنیم و نظرات ایشان را بدانیم. در سال 89 اولین بار بعد از این اتفاقات، این دیدار میسر شد و نزدیک به 5 هزار جهادگر به دیدار مقام معظم رهبری رفتند و یک شتاب فوق‌العاده جدی در کارها رقم خورد و ابتدا از لحاظ کمّی و در ادامه از لحاظ کیفی گروه‌های جهادی گسترش پیدا کرد. بعد از چندین سال که مجدداً گروه‌های جهادی هم به‌صورت جداگانه و هم به‌صورت سازمان‌یافته، اینکه می‌گویم سازمان‌یافته مثلاً سازمان بسیج به‌عنوان متولی هدایت و گسترش گروه‌های جهادی این درخواست و این مورد را پیگیری می‌کردند. بعضی از گروه‌ها و مجموعه‌های جهادی هم خودجوش پیگیری می‌کردند، که در چند روز گذشته این دیدار مجدداً هم ممکن شد و خدا را شکر مقام معظم رهبری این دیدار را پذیرفتند، بچه‌ها حضور پیدا کردند. آنجا بحث‌های مختلفی انجام شد. اینکه گروه‌های جهادی چقدر ظرفیت فعالیت دارند و چه فعالیت هایی انجام شده است؟ چقدر می‌توانیم فعالیت‌های خودمان را هدایت کنیم برای گسترش کارها که این دیدار دو ساعته را مقام معظم رهبری هم صحبت فعالان جهادی را گوش کردند و هم پاسخ‌های خیلی مشخص و جدید را اعلام کردند.


آنا: پس از دیدار مبسوط گروه‌های جهادی چه نیازی به صدور پیام بود و این پیام چه ویژگی‌هایی دارد؟


عالی: جالب است که بعد از پایان این دیدار، مقام معظم رهبری دست به قلم می‌برند و در ادامه آن ارشاداتی که در فضای مجازی و رسانه‌ها منتشر شد و توصیه‌هایی برای رشد کمی و کیفی گروه‌های جهادی و ورود به عرصه‌های جدید خدمت‌رسانی را داشتند، 9 بند را هم هم‌زمان با سالروز شهادت امام جواد(ع) یادداشت می‌کنند و به عنوان پیام به گروه‌های جهادی اعلام می‌کنند که فوق‌العاده برای ما جهادگران حائز اهمیت است؛ یکی از نکات اصلی و مهم این اتفاق، تصویب گفتمان فعالیت گروه‌های جهادی به گفتمان عمومی کشور است.


آنا: پیام مقام معظم رهبری به جهادگران چه ویژگی دارد و مهمترین بند آن کدام است؟


عالی: تبدیل گفتمان فعالیت گروه‌های جهادی به گفتمان عمومی کشور مهمترین بخش این پیام است، مقام معظم رهبری مشخصاً در یکی از بندها اشاره می‌کنند چه آن کار عمرانی کوچکی که دیوار خانه یک پیرزن روستایی را می‌خواهید بسازید، چه کارهای بزرگ علمی که در برخی از گروه‌های جهادی دارد رقم می‌خورد، از قبیل کارهای کوچک که برکت کار بزرگ است.


آنا: یکی از مطالبات مقام معظم رهبری از گروه‌های جهادی ایجاد ارتباط بین گروه‌های جهادی است در رابطه با این مطالبه و سایر مطالبات مقام معظم رهبری چه اقداماتی انجام شده است؟


عالی: گام بعدی که نکته مهمی است که روی آن کار می‌کنیم و به آن پاسخ بدهیم ارتباط بین گروه‌های جهادی است. خیلی از گروه‌های جهادی چه در حوزه ارتباطات، چه در حوزه به‌کارگیری ظرفیت‌ها و چه در حوزه انجام امور و فعالیت‌های مشخص به فناوری‌هایی دست پیدا کردند که خیلی از گروه‌ها شاید آشنایی با این تجربه آن نداشته باشند، اگر این گروه‌ها تجربیات را بین هم‌دیگر نشر دهند، شاید خیلی از مشکلات کمتر شود.


ابزارها و روش‌های مختلفی برای ارتباط بین گروه‌ها وجود دارد یکی از این ابزارها اطلس گروه‌های جهادی است؛ همچنین می‌توان در فضای مجازی بستری را به‌وجود آورد که این اتفاق رقم بخورد؛ تشکیل مجامع جهادگران استانی و کشوری از دیگر ابزاری هستند که در سطح شهرستان، استان و مرکز در دستور کار گروه‌های قرار گرفته است.


گام بعدی تشکیل ستادی است که وظیفه بسط گفتمان جهادی و ایجاد هماهنگی را داشته باشد که به دستور معاون هماهنگ‌کننده سپاه در همان همایش چند روز گذشته این امر ابلاغ شد و با پیگیری و جدیتی که ریاست سازمان بسیج سازندگی دارد، امیدوارم این ستاد در اولین زمان راه‌اندازی شود و برای این 9 بند برنامه‌های مشخص و هدفمندی را طراحی کند.


پیام صادر شده توسط مقام معظم رهبری به گروه‌های جهادی خیلی شور و هیجان داده بطوریکه گروه‌های جهادی همان روز که ما در حضور مقام معظم رهبری بودیم و یک هزار و 500 جهادگر دیگر نیز در همایش جهادگران حضور داشتند با شور و شعف این پیام مقام معظم رهبری را گوش دادند و یک هیجان و احساس غروری را داشتیم که مجدداً گروه‌های جهادی مورد توجه مقام معظم رهبری قرار گرفت.


مقام معظم رهبری در دو سال گذشته به‌طور فوق‌العاده عنایت ویژه به فعالیت بچه‌های گروه‌های جهادی و بسیج سازندگی داشتند. در ورزشگاه آزادی مقام معظم رهبری گروه‌های جهادی و بسیج سازندگی را تصویر واقعی کشور معرفی کردند که باید این تصویر تبدیل به گفتمان عمومی کشور شود. گاهی پیام‌های یأس‌آلود و پیام‌های نمی‌توانیم و نمی‌شود در کشور منتشر می‌شود، در صورتی که بسیج سازندگی و گروه‌های جهادی پرچمدار «ما می‌توانیم» هستند و همیشه پیام‌های امیدآفرین را در کشور می‌بینند.


دشمن هم طبیعتاً بی‌کار ننشسته، از ابتدا و مخصوصاً الان با شدت بیشتری مبارزه خواهد کرد اما مقام معظم رهبری جمله‌ای دارند که فرمودند جنگ، جنگ اراده‌هاست و این بچه‌های جهادی با تمام عزم و اراده خودشان إن‌شاءالله بتوانند این راه را پر سرعت، با صحت و دقت در مسیر انقلاب طی کنند.


آنا: برای بسط گفتمان جهادی چه می‌توان کرد و سایر اقشار چه نقشی می‌توانند داشته باشند؟


عالی: رده‌ها و اقشار مختلف بسیج هم باید ورود جدی به بسط گفتمان جهادی بکنند که این گفتمان به یک راهبرد و یک نگاه مشخص تبدیل شود، به‌ویژه بسیج اساتید می‌تواند نقش مهمی در گفتمان‌سازی حرکت‌های جهادی ایفا کند اگر حدود 700 کانون بسیج اساتیدی که وجود دارد، این کانون‌ها در سراسر کشور می‌توانند میزگردهای تخصصی را برای هر کدام از این بندها تشکیل دهند و این موضوع به یک نظام گفتمانی تبدیل شود که دور این میز مذاکره و گفتمان‌سازی، میانگین می‌تواند 7 هزار گفتار در دانشگاه‌ها بحث شود و کجا بالاتر از اینکه در راستای این گفته مقام معظم رهبری ما بتوانیم 7 هزار استاد را به‌صورت منسجم داشته باشیم و این بانک اطلاعاتی به یک داشته فوق‌العاده قوی تبدیل خواهد شد.


حالا اگر این الگو را به حوزه‌های علمیه هم تعمیم دهیم و در تمام حوزه‌های علمیه یک میزگرد و یک جلسه مباحثه‌ای برای این پیام گذاشته شود و هر کدام از گفته‌ها تبدیل شود به پایگاه داده که بتواند جمع شود و این تجمیع باز تبدیل به یک برنامه شود، همه این برنامه‌ها را می‌توان در راستای حل مشکلات کشور و بسط فرهنگ جهادی به کار برد.


در حوزه رسانه و خانواده هم همین‌طور پیام مقام معظم رهبری می‌تواند به اتفاق بزرگ تبدیل شده و شاهد جوش و خروشی خواهیم بود که همه مردم کشورمان را می‌توانیم در این فرهنگ جهادی درگیر کنیم، به‌ویژه با همکاری خبرنگاران می‌تواند این گفتمان به یک گفتمان عمومی و مستمر تبدیل شود.


طبیعتاً نباید این گفتمان‌سازی محدود به زمان باشد، باید زود شروع کنیم اما زود تمام نشود، باید این گفتمان ادامه‌دار باشد که بتواند به فضای فرهنگی غالب در کشور تبدیل شود.


انتهای پیام/4107/4115/


انتهای پیام/

ارسال نظر