اخراج یا اتمام تفاهم همکاری؟/ معاونت فرهنگی وزارت علوم زیر چرخ «بیتدبیری»
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، با پایان سال 1397 تعدادی از کارکنان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به جای تدارک برای جشن و عید، وسایل خود را از طبقات پنجم و دوازدهم ساختمان وزارت علوم جمع میکردند تا در ایام عید به دنبال شغلی دیگر باشند.
ماجرا از اینجا آغاز میشود که پس از شکلگیری معاونت فرهنگی و اجتماعی در ساختار وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال ۸۲ و با توجه به پیشبینی نکردن ظرفیتهای لازم و پستهای جدید، معاونت فرهنگی برای تأمین نیروی انسانی مورد نیاز خود اقدام به جذب نیرو از طریق قرارداد غیرمستقیم با نهاد پیمانکار یعنی جهاد دانشگاهی کرده است.
آخر اسفندماه سال 97، 53 نفر از کارکنانی که از طریق قرارداد با جهاد دانشگاهی جذب شده بودند، اخراج میشوند؛ این تعدیل نیرو به اندازهای محسوس است که در صورت مراجعه به ساختمان وزارت علوم، طبقات پنجم و دوازدهم این وزارتخانه سوت و کور شده و تقریباً تعطیل است.
انکار وزیر علوم!
منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری هفتم اسفندماه در نشستی که با اصحاب رسانه داشت ابتدا ارتباط افراد اخراج شده با آن وزارتخانه را منکر شده و توضیح میدهد: «بحث اخراج و تغییر نیروی کار مطرح نیست به دلیل اینکه این افراد نیروی انسانی وزارت علوم نیستند و هیچ ارتباط استخدامی با وزارت علوم ندارند.»
وی با اشاره به شیوه به کارگیری این افراد، میگوید: «از سالهای گذشته یک روشی برای تأمین نیروی انسانی استفاده میشد. بر اساس این نوع استخدامی، تعداد 52 نفر در بخشهای مختلف وزارتخانه ازجمله حوزه فرهنگی مشغول به کار بودند.»
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری معتقد است: «افراد مورد نظر با جهاد دانشگاهی قرارداد منعقد میکردند و حقوق این افراد را وزارت علوم به جهاد دانشگاهی پرداخت میکرد و سپس از طریق جهاد دانشگاهی به دست کارکنان میرسید.»
اخراج یا اتمام تفاهم؟
غلامرضا غفاری معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم تحقیقات و فناوری نیز دراینباره گفته است: «50 نیروی جهاد دانشگاهی اخراج نشدهاند، آنها پیرو تفاهمنامهای که بین معاونت فرهنگی وزارت علوم با جهاد دانشگاهی وجود داشت فعالیت میکردند و اکنون مدت تفاهمنامه پایان یافته است.»
وی مدعی است: «در مرحله اول باید توضیح بدهم که کسی اخراج نشده است به طوری که این 50 نفر، نیروهایی بودند که در مجموعه جهاد دانشگاهی به لحاظ سازمانی و ساختاری مشغول به کار بودند اما پیرو تفاهمنامهای که بین معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم با جهاد دانشگاهی وجود داشت خدمات این افراد در مسائل و موضوعات فرهنگی در حوزه معاونت فرهنگی وزارت علوم انجام میشد.»
نیروهای اخراج شده نیروی جهاد دانشگاهی نبودند!
ظاهراً این جمله معاون فرهنگی وزیر علوم که «این 50 نفر، نیروهایی بودند که در مجموعه جهاد دانشگاهی به لحاظ سازمانی و ساختاری مشغول به کار بودند»؛ به مذاق مسئولان جهاد دانشگاهی خوش نیامده و این اظهارات را فرافکنی میدانند؛ رئیس جهاد دانشگاهی قویاً وابستگی این نیروها را به جهاد دانشگاهی تکذیب میکند.
حمیدرضا طیبی رئیس جهاد دانشگاهی، با اشاره به وضعیت تعدیل کارکنان وزارت علوم میگوید: «این افراد کارکنان جهاد دانشگاهی نیستند، بلکه کارکنان وزارت علوم هستند. مسئول وقت جهاد دانشگاهی قبل از سال ۸۵ به درخواست معاونت فرهنگی وزارت علوم حاضر به پذیرش این افراد و بستن قرار داد با آنها شد، از همین رو اینها کارمندان وزارت علوم هستند و حقوقشان را هم این وزارتخانه به حساب جهاد واریز میکند.»
وی معتقد است: «تصمیمات اخذشده در مورد آنها از سوی وزارت علوم بوده و ربطی به جهاد دانشگاهی ندارد، و جهاد صرفاً به خاطر کمک به وزارت علوم این کار را کرده است. بارها خواستهایم که این قرار داد فسخ شود، ولی از ما درخواست کردهاند که این کمک ادامه پیدا کند.»
طیبی در خصوص اینکه جهاد دانشگاهی نقشی در این زمینه ندارد، اظهار میکند: «وزارت علوم تصمیم داشت، به گونهای این افراد را در دانشکدههای مختلف مشغول به کار کند یا بهتدریج برای آنها کاری انجام دهد، اما همه چیز به سیاستهای کلی آنها برمیگردد و ما در این زمینه نقشی نداریم. در حال حاضر جهاد به عنوان یک سازمان به وزارت علوم جهت تأمین نیرو کمک میکند.»
رئیس جهاد دانشگاهی میگوید: «به قائم مقام وزیر علوم گفتهایم که متکفل این افراد شما هستید و این مسئله را میدانند، لذا هر تصمیمگیری متوجه آنها است. ما هیچ نقشی در مورد سرنوشت این افراد نداریم، زیرا کارمندان ما نیستند. اینها سیاست وزارت علوم است و به ما ربطی ندارد، اما اگر بخواهند همکاری را ادامه دهند، طبق روال گذشته به آنها کمک میکنیم.»
امیدواریم مشکلی برای اخراجیها پیش نیاید!
غلامی با بیان اینکه امیدواریم این افراد با مشکل مواجه نشوند، اظهار کرده است: وزارت علوم و جهاد دانشگاهی تلاش میکنند تا به شکلی کمک کنند که مشکلی برای این افراد پیش نیاید.
وزارت علوم سابقه تعدیل نیرو دارد!
سال 95 نیز 50 نفر از کارکنان وزارت علوم تعدیل شده بودند اما معاون اداری و مالی وزیر علوم در آن دوران این افراد را نیروهای روزمزد، غیرقانونی و استخدام با رابطه خطاب کرد.
محمد حسین امید در این باره گفته است: «حدود 50 نیروی روزمزد به دلیل دارا بودن برخی روابط و نداشتن قرارداد در وزارت علوم اخراج شدند.»
وی درباره دلایل اخراج این افراد با اشاره به اینکه خبرهای منتشر شده صحت ندارد، اظهار کرده است: «این افراد که تعداد آن ها حدود50 نفر است فعالیت خود را به صورت روزمزد در مقاطعی خاص انجام میدادند.»
امید گفت: «اینها هیچ کدام مسیر قانونی را طی نکردند؛ حوزهای در مقطعی نیاز به نیرو داشت و افرادی را به صورت روزمزد به کار گرفت و از منابع بیرون وزارتخانه به این افراد حقوق پرداخت میکرد و هیچ کدام از این افراد تا امروز از وزارت علوم حقوق دریافت نکردند و هیچ نوع قرارداد همکاری با وزارت علوم ندارند.»
معاون وزیر علوم در پاسخ به سؤالی درباره استخدام نیروهای جدید افزود: «حتی اگر ما سهمیه استخدام هم نداشتیم، حضور افراد به صورت غیررسمی و روزمزد براساس قوانین جاری کشور مجاز نیست، بدیهی است کسانی که براساس آزمون با توجه به رشته تحصیلی وارد می شوند نسبت به کسانی که به هر دلیل با رابطه و دوستی و آشنایی وارد شدند اولویت دارند.»
وی به برگزاری آزمون استخدامی اشاره کرد و گفت: «در چارچوب سهمیههای برنامه پنجم توسعه موفق شدیم 90 سهمیه برای استخدام بگیریم؛ طبق قانون جذب نیرو در دستگاه دولتی باید از طریق آزمون رسمی انجام شود و با مصاحبه و با انتخاب براساس اولویتها باشد.»
امید تاکید کرد: «متأسفانه به دلیل کندی روند جذب نیرو در دستگاههای دولتی، این دستگاهها در مقاطعی مجبور میشوند برای حل مشکلات روزمره خودشان نیرو بگیرند.»
پیگیری آن روزهای خبرنگار خبرگزاری صداوسیما حکایت از آن داشت که این نیروها هیچکدام روزمزد نبوده و قراردادهای یکساله با سوابق چندین ساله کار در وزارت علوم را داشتند.
قضایای انتخابات شورای ناظر بر نشریات دانشجویی ناشی از اشتباهات کارشناسان بود
محمدرضا محمدی عضو شورای ناظر بر نشریات دانشجویی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درباره تأثیر اخراج 53 نفر بر عملکرد معاونت فرهنگی وزارت علوم به خبرنگار آنا گفت: پیش از عید سال 98 حدود 70 درصد از نیروهای معاونت فرهنگی وزارت علوم اخراج شدند، این تعدیل نیروها در عملکرد معاونت فرهنگی نیز تأثیر گذاشته است.
وی خاطرنشان کرد: بدنه کارشناسی معاونت فرهنگی وزارت علوم ضعیف شده است؛ یکی از دلایل اتفاقات و حواشی ایجاد شده در انتخابات شورای ناظر بر نشریات دانشجویی اشتباهات کارشناسان بود.
عضو شورای مرکزی اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل اشاره میکند که با شروع سال تحصیلی جدید در دانشگاهها و افزایش حجم فعالیت تشکلها، انجمنهای علمی و کانونهای فرهنگی، تعداد کم کارشناسان سبب بروز مشکلاتی خواهد شد.
محمدی متذکر شد: اینکه وزارت علوم به دنبال استخدام نیروهای مدنظر خود است یا دیگر نیروی جدید جذب نخواهد کرد معلوم نیست اما آقایان بدانند که کوچکترین فعالیت آنها رصد میشود و جریانهای دانشجویی نسبت به تصمیمات مسئولان آگاه و حساس هستند.
تضعیف معاونت فرهنگی در سال انتخابات به مصلحت نبود
محمدامین مهدیپور دبیرکل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان در گفتگو با خبرنگار آنا درباره وضعیت معاونت فرهنگی وزارت علوم اینگونه روایت میکند: با مراجعه به ساختمان وزارت علوم، در بخش کارشناسان معاونت فرهنگی اتاقها یا بسته هستند یا یک نفر در هر بخش نشسته تا چراغ ساختمان روشن بماند.
وی معتقد است که تضعیف بدنه کارشناسی معاونت فرهنگی وزارت علوم در سال برگزاری انتخابات که فعالیت تشکلها و نشریات دانشجویی افزایش خواهد یافت به مصلحت نبود.
وضعیت نیروهای اخراج شده مشمول مرور زمان نشود
بعضی از مواقع، تعدادی از مسئولان تلاش میکنند که درباره حواشی پیش آمده اظهار نظر نکنند تا به زعم خودشان مشمول مرور زمان شده و ارزش خبری یا تلخی ماجرا کاسته شود؛ اما اینکه هر سال یا دو سال یکبار 50 نفر از بدنه کارشناسی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اخراج شود، موضوعی نیست که بتوان بهراحتی از کنار آن عبور کرد.
باید منتظر ماند و دید که در صورت بروز مشکلاتی همچون انتخابات شورای ناظر بر نشریات دانشجویی، چه کسی پاسخگوی عملکرد ضعیف ناشی از کمبود نیروی انسانی وزارت علوم خواهد بود؟
انتهای پیام/4107/4115/پ
انتهای پیام/