صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۴:۰۰ - ۱۰ مرداد ۱۳۹۸

شیر مادر؛ ضامن سلامت جسم و روح کودک

شیرمادر همه مواد لازم سلامت جسمی کودک را نه تنها برای دست کم شش ماه اول زندگی دارد بلکه سلامت عاطفی و روانی او را تا پایان عمر تضمین می‌کند.
کد خبر : 408120

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، یکی از شگفت‌انگیزترین لحظات خلقت همه موجودات و ازجمله انسان زمانی است که نوزاد وی چند ساعت بعد از تولد شروع به مکیدن شیر می‌کند. لحظه‌ای که سیستم بدن مادر در خدمت به نوزادش فعالیت می‌کند و نوروپپتید غدد درون‌ریز یعنی «اکسی توسین» و «پرولاکتین» ترشح می‌شود. اکسی توسین به ”هورمون عشق“ ، ”ماده شیمیایی نوازش“ و ”هورمون عشق و پیوند“ شناخته می‌شود که به مادر و کودک کمک می‌کند تا احساس آرامش و دلبستگی به یکدیگر داشته باشند. این هورمون نقش مهمی در کنترل خون‌ریزی پس از زایمان دارد، پرولاکتین هم به‌عنوان «هورمون مادر» شناخته می‌شود که افزون بر تولید شیر، باعث ایجاد رفتارهای مادرانه می‌شود و به او کمک می‌کند تا نیازهای فرزندش را برطرف کند. تغذیه نوزاد با شیر مادر اهمیت زیادی هم برای نوزاد و هم برای مادر دارد که در ادامه به مناسبت روزجهانی تغذیه با شیرمادر به آن‌ها اشاره می‌کنیم:


فواید تغذیه با شیرمادر برای خودش


مادران شیرده بسیار راحت از شر چربی اضافی ذخیره شده در دوران بارداری خلاص می‌شوند. آن‌ها می‌توانند هرروز با تولید شیر، 200 تا 500 کالری بسوزانند. مادران شیرده سریع‌ ترچربی لگن و ران خود را از دست می‌دهند. به گفته متخصصان، بدن مادر در طول دوران شیردهی، کلسیم را از استخوان‌ها می‌گیرد و در زمان از شیرگرفتن نوزاد، کلسیم با غلظت بیشتری رسوب و این چرخه از پوکی استخوان مادر درآینده جلوگیری می‌کند. برخی مطالعات حاکی از آن است که شیردهی می‌تواند تحمل گلوکز را در مادران مبتلا به دیابت بارداری بهبود بخشد و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد.


رسوب کلسیم در آئورت که عامل خطر سکته مغزی ، قلبی و دیگر عوارض قلبی، عروقی است در مادران با سه ماه یا بیشتر سابقه شیردهی کمتر است.


نتایج برخی از مطالعات نشان می‌دهد که مادران شیرده در برابر سرطان‌های رحم و تخمدان محافظت می‌شوند.


فواید تغذیه با شیر مادر برای کودک


شیر مادر تقریباً سرشار از ویتامین‌ها، پروتئین و چربی است و حاوی آنتی‌بادی‌هایی است که کودک را در برابر بیماری‌های ویروسی مقاوم می‌کند و این بیماری‌ها همچنین بیماری‌های عفونی مانند عفونت گوش ، بیماری‌های تنفسی و اسهال در آن‌ها کمتر دیده می‌شود .


براساس شواهد علمی ، مجمع جهانی بهداشت به‌عنوان یک توصیه عمومی تصویب کرده است که نوزادان باید به مدت شش ماه به‌طور انحصاری از شیر مادر تغذیه شوند و مادران تغذیه با شیر خود را تا دوسالگی ادامه دهند.


خصوصیات منحصربه‌فرد شیرمادر


شیر مادر پاکیزه، بدون آلودگی و مواد سمی ، دارای درجه حرارت مناسب و بدون نیاز به تجهیزات خاص، همواره در دسترس کودک است.در هر وعده شیرخوردن، چربی به تدریج بیشتر می‌شود یعنی ابتدای شیر رقیق و آبکی است و درعوض قسمت انتهایی غلیظ‌تر است. هم تشنگی و هم گرسنگی کودک با شیر مادر برطرف می‌شود.


شیر مادر به علت گوارش آسان و مقوی بودن به‌خصوص برای شیرخواران بیمار بسیار مناسب است.در سال دوم زندگی کودک، شیر مادر قادر است یک‌سوم انرژی و مواد مغذی او را تأمین کند. به همین دلیل همراه شیر مادر غذای کمکی توصیه می‌شود.میزان سدیم و پروتئین آن به کلیه‌های نوزاد که هنوز کامل نشده است، صدمه‌ای نمی‌زند.کودکانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند در دوران بلوغ آرام‌ترند و از امنیت روانی بیشتری برخوردارند.


کمبود کلسیم در کودکانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند کمتر دیده می‌شود.


جذب آهن شیر مادر بهتر از دیگر انواع شیرهاست و کودکانی که با شیر مادر تغذیه می‌کنند تا زمان شروع تغذیه کمکی به قطره آهن نیازی ندارند.


شیر مادر یک‌چهارم شیر گاو، املاح معدنی داردودر نتیجه به کلیه نوزاد فشار کمتری وارد می‌شود . همچنین حاوی 20 آنزیم است و عملکرد این آنزیم‌ها برخی تکامل نیافتگی های نوزاد را تکمیل می‌کند.


بنابر نظر روان شناسان کودک، شیردادن مادر یک رابطه دوسویه و قوی بین مادر و نوزاد است و چیزی شبیه به یک گفت وگوست.


منبع:خراسان


انتهای پیام/4112/


انتهای پیام/

ارسال نظر