صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۱۲ - ۱۷ تير ۱۳۹۸
عباس علوی‌راد*

جهش‌های تورمی مهار نشود کشور وارد فاز آسیب‌پذیری تمدنی می‌شود

استمرار جهش تورمی آغازشده از ابتدای سال ۹۷ و در صورتی که جهش‌های تورمی مهار نشود، کشور را وارد فاز بعضاً آسیب‌پذیری تمدنی خواهد کرد.
کد خبر : 403088

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم (شاخص کل) منتهی به 12 ماه و نرخ تورم نقطه‌ای در خردادماه ۹۸ به ترتیب به 37.6 و 50.4 درصد رسیده است. این در حالی است که در گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها، نرخ تورم منتهی به 12 ماه و نرخ تورم نقطه‌ای در خرداد ۹۸ به ترتیب به 56.4 و ۷۵ درصد رسیده است.


چرا استمرار جهش تورمی آغاز شده از ابتدای سال ۹۷، کشور را وارد فاز بعضاً آسیب‌پذیری تمدنی خواهد کرد؟


داده‌های سازمان ثبت احوال کشور و سالنامه آمارهای جمعیتی سال ۱۳۹۵ نشان می‌دهد ۲۱ درصد طلاق‌های ثبت‌شده در کشور قبل از دو سال نخست زندگی مشترک است. با ادامه افزایش تورم،
آسیب‌پذیری زندگی مشترک زوج‌های تازه ازدواج کرده بر اثر تنگناهای معیشتی، کشور را در معرض آسیب‌پذیری تمدنی قرار خواهد داد.


استمرار افزایش تورم موجب می‌شود بسیاری از خانوارها، برخی هزینه‌های زندگی مانند بهداشت و درمان و آموزش را حذف یا تعدیل کنند و این نیز می‌تواند کشور را وارد آسیب‌پذیری تمدنی کند.


افزایش نرخ تورم و استمرار آن در سال ۹۸، محیط کسب و کارهای خرد را با بی‌ثباتی و آشفتگی بیشتری مواجه خواهد کرد. علاوه بر اینکه با در اولویت قرارگرفتن تأمین هزینه‌های خوراک، بسیاری از خانوارها، سایر خدمات مورد نیاز خود را حذف یا تعدیل کرده و این خود نابودی بسیاری از مشاغل خدماتی کوچک را رقم خواهد زد.


استمرار افزایش تورم، عملکرد بودجه سال ۹۸ دولت را از ابعاد هزینه‌های جاری (مانند حقوق کارمندان) و پرداخت‌های عمرانی (مانند پیمانکاران طرف قرارداد با دولت) به چالش خواهد کشید و نهایتاً در معرض خطر رشد فزاینده کسری بودجه قرار خواهد داد.


جهش تورم و ورود نرخ منتهی به 12 ماهه آن در خرداد ۹۸ به کانال ۳۸ درصد و گسترس شکاف عمیق آن با نرخ سود فعلی سپرده‌های بانکی (۱۸ درصد یک‌ساله) منجر به زیان برای سپرده‌گذاران و در نهایت به چالش‌کشیدن سیاست‌های پولی دولت از جنبه مدیریت نقدینگی و کنترل ارزی خواهد شد.


به نظر می‌رسد تیم اقتصادی دولت با آسیب‌شناسی سیاست ابزارکردن نرخ ارز برای مهار تورم و حمایت از معیشت خانوارهای ایرانی در سال ۹۷، لازم است با تدبیر جلوی آسیب‌های تمدنی و بین‌نسلی ناشی از تورم لجام گسیخته فعلی به کشور را بگیرد.


*عضو انجمن اقتصاددانان ایران و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابرکوه


انتهای پیام/4103/4062/


انتهای پیام/

برچسب ها: اقتصاد شاخص کل
ارسال نظر