تماشاخانه ایرانشهر مولود همدلی مدیران شهری و هنرمندان است
به گزارش خبرنگار حوزه تئاتر گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، سید محمدمجتبی حسینی در جشن ۱۰ سالگی تأسیس تماشاخانه ایرانشهر که شامگاه شنبه در سالن استاد ناظرزاده کرمانی این مجموعه برگزار شد، تأسیس تماشاخانه ایرانشهر را حاصل همدلی مدیریت شهری و هنرمندان دانست.
وی اظهار کرد:هنر،خالق گفتگو و گفتگو خالق جامعه است. این ماهیت با معنابخشی به شهر و اصول شهروندی در اصلاح و استقرار هنجارهای فردی و گروهی نقش چشمگیری دارد و مسئولانه به بهبود کیفیت زندگی اجتماعی مخاطبان خود میاندیشد و متضمن سرزندگی و نشاطی میشود که تعلق شهروند را به زمان و مکان خویش دوچندان میکند. شهرداری از آن جایی که متولی شهر و مروج فرهنگ شهروندی است، از توان ارتباطی هنر و الگوهای اعتباری آن جهت تحکیم و تثبیت هنجارهای اجتماعی و تعالی زیست شهری بهره برده است و یکی از جدیترین کارکردهای خود را در توسعه مصادیق فرهنگ و هنر و مشارکت خواهی از آن یافته است.
معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: تئاتر از مهمترین جلوههای هنری روزگار ماست که بنا به پیشینه اثرگذاری آن، در تعالی شهر و شهروندی همواره مورد توجه ساختارهای اجتماعی بوده است؛چرا که تئاتر نمایش نشاط و نشان فرهیختگی جامعه و امکان ارجمند انسانی برای ساختن شهر و تعالی شهروندی است. جهان امروز بیشتر از هر چیز به شهروند مسئول و آگاه احتیاج دارد؛ تئاتر میتواند مربی و مدرس مردمانی باشد که خود را و آرزوها و آرمانهای خود را در این حوزه دنبال میکنند.
حسینی افزود: تئاتر امروز، مصداقی مؤثر از مصادیق توسعه و تعالی جامعه شهری است و این فرصت مغتنم میتواند مستورهای باشد از امتزاج ارواح و اذهان گوناگون بر صحنه که خود شکل و شمایلی از شهر و شهروندان است. تئاتر امروز متعهدانه به میدان آمده است؛ مشارکتی خردمندانه که علاوه بر ارتقای فرهنگ شهروندی و نشاط بخشی شهروندان میتواند زمینه الگوآفرینی فصیح نابهنجاریها و علاج آسیبها را فراهم نماید؛ مدرسهای بیمرز که فروتنانه در جامعه شکل میگیرد و به شکل دلخواهی میآموزد.
وی عنوان کرد: تماشاخانه ایرانشهر که امروز در طلیعه تابستان دهمین بهارش از راه رسیده، مولود همدلی و همنظری مدیریت شهری و هنرمندان است؛ امکان فرخندهای که به شایستگی به صحن و سرای اهالی ارجمند تئاتر بدل شده است. به گمان من آمار آثار، جمعیت مخاطب و آبرومندی این مجموعه طی یک دهه سادهترین محاسبهای است که میتواند استحقاق شادمانی ما را در این جشن گواه باشد.
حسینی در ادامه افزود: امیدوارم این طرح و توجه نه فقط ارزانی تهران که به عنوان الگویی فراگیر و تحولآفرین در کارنامه همه شهرداریها مورد تأکید و توجه باشد.مایه مباهات است که تقویت بدنه موجود تئاتر حمایت از بخش غیردولتی و تعمیر همه تماشاخانههای موجود و تأسیس نوسازههای نمایشی از اولویتهای سازمان مردمنهادی چون شهرداری قرار گرفته است و بر این نعمت امیدوارم تئاتر بتواند بر توانبخشی و تعالی فرهنگی بیش از بیش مؤثر باشد.
در این مراسم که اجرای آن به عهده کوروش سلیمانی از بازیگران تئاتر بود،علاوه بر معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرام کرمی مدیرکل هنرهای نمایشی، شهرام گیلآبادی مدیرعامل خانه تئاتر، مجید رجبی معمار مدیرعامل خانه هنرمندان و مدیر تماشاخانه ایرانشهر و تعدادی از هنرمندان عرصه نمایش همچون ایرج راد، فراهاد آییش، مائده طهماسبی، محمد حاتمی، مریم معترف و هوشنگ قوانلو نیز حضور داشتند.
در ابتدا، مدیرعامل خانه هنرمندان و مدیر تماشاخانه ایرانشهر به عنوان میزبان این جشن پشت تریبون قرار گرفت و گفت: حدود دو دهه پیش بود که این مکان که برای دههها یک پادگان نظامی بود تبدیل به پارک و خانه هنرمندان شد. از 10 سال پیش هم به همت آقای محمدباقر قالیباف شهردار وقت تهران، تماشاخانه ایرانشهر در این محل احداث شد.
مجید رجبی معمار اظهار کرد: با تشکیل شورای سیاستگذاری و خرد جمعی حاصل از آن، شاهد هستیم که در این یک دهه طبق آخرین آماری که همکاران من تا دیرور استخراج کردند 986 هزار نفر تماشاگر تئاترهای این مجموعه بودهاند که به طور میانگین سالانه حدود 100 هزار تماشاگر را شامل میشود. همچنین این آمار هرساله رو به افزایش است به طوری که در سال 1394 بیش از 92 هزار تماشاگر و درسال 1395 حدود یکصد و سی هزارنفر از نمایشهای روی صحنه در تماشاخانه ایرانشهر بازدید کردهاند که نشان از رشد آمار تماشاگران دارد.
وی عنوان کرد: اداره تماشاخانه ایرانشهر توسط یک شورای سیاستگذاری متشکل از جمعی از پیشکسوتان تئاتر کشورمان صورت میگیرد. نتیجه این خرد جمعی این بوده که ما با افزایش کیفیت آثار و تعداد مخاطبان مواجه بودیم.
وی افزود: خوشبختانه در چهار سالی که پس از مدیریت سازنده و دلسوزانه آقایان مجید جوزانی و مجید سرسنگی مدیریت این مجموعه به عهده من گذاشته شد حتی یک مورد از نمایشهایی که روی صحنه رفتند پایین نیامدند و فقط چند اختلال جزئی در یک یا دو نمایش داشتیم که آنها هم با تدبیر دوستان هنرمند برطرف شد.
رجبى معمار در ادامه از حسرتهای اهالی تئاتر نیز این گونه یاد کرد: یکی از این حسرتها راهاندازی پردیس تئاتر صبا در خیابان شریعتی است. چند سالی است که چهار سالن توسط شهرداری در آن مکان تأسیس شده است، اما همچنان نیازمند برخی امکانات فنی است و امیدواریم که این پردیس هم به سالنهای تئاتر در پایتخت اضافه شود.
ایرج راد هنرمند پیشکسوت تئاتر نیز با اشارهای مختصر به پیشینه ساخت این تماشاخانه گفت: سالن ایرانشهر دو سوله خرابه به معنای واقعی بود که به مرور گودبرداری شد و با پنجاه میلیون تومان بودجه اداره هنرهای نمایشی بخشی از دیوارکشیها انجام شد و ما سعی کردیم آن سوله را تبدیل به فضایی برای کار کنیم.
وی در پایان گفت: اگر فرهنگ درست تئاتر اجرا کردن و درست نمایش دیدن نباشد، تئاتر جایگاهی ندارد و خوشبختانه در این 10 سال ایرانشهر اعتبار خود را حفظ کرد.
مدیرعامل خانه تئاتر نیز سخنران بعدی این مراسم بود. وی در ابتدا با اشاره به صحبتهای ایرج راد و مجید رجبی معمار گفت: همه چیزهایی که شنیدیم، تاریخ تئاتر است که باید ثبت بشود. به نظرم میبایست گروهی برای ثبت تاریخ شفاهی تماشاخانه ایرانشهر کار کنند. اگر تاریخ شفاهی تئاتر ایران را ثبت نکنیم، ممکن است به آیندگان چیز دیگری ارائه شود و نتوانیم سره را از تاسره تشخیص بدهیم.
شهرام گیلآبادی اظهار کرد: انسان به توسعه فکری و اجتماعی نیاز دارد. اگر برنامهریزی اجتماعی و معرفتی ویژهای برای افراد جامعه طراحی نشود، شاهد اتفاقاتی از جنس انسداد اجتماعی خواهیم بود.فرایندی که متأسفانه امروز در بخش هایی از کشور با آن مواجه هستیم.
وی افزود: متأسفم که امروز ظرفیتهای جدی تئاتر در ایران بازشناسی نشده است. ظرفیتهای آموزشی تئاتر که در بسیاری از کشورهای پیشرفته از آن بهره میگیرند برای ما ناشناخته است. در کشورهای اسکاندیناوی دانشآموزان تا کلاس یازدهم از لحاظ سمعی و بصری و هیجانی با ابزار تئاتر آموزش میبینند.
گیلآبادی گفت: اگر ظرفیتهای اجتماعی، آموزشی و تربیتی تئاتر را بازشناسی کنیم، میتوان جامعه را به یک نظم اجتماعی رساند. باید به استحضار مدیران و هنرمندانی که برای فرهنگ و هنر و تئاتر کشور زحمت میکشند برسانم که در شهری مثل پاریس 1860 سالن ثبتشده تئاتر وجود دارد یا در آلمان، چرخه مالی تئاتر چیزی بالغ بر 12 میلیارد یورو است.
مدیرعامل خانه تئاتر عنوان کرد: این که امروز دور هم جمع شدیم و 10 سالگی تماشاخانه ایرانشهر را جشن گرفتیم بسیار خوب و فرخنده است، اما اگر خودمان را با ظرفیتهای کشفنشده تئاتر مقایسه کنیم، بسیار عقب هستیم. نباید افتخار کنیم که دو سالن تئاتر به فضای فرهنگی پایتخت اضافه کردهایم. باید ببینیم تهران نسبت به هدفگذاریهای فرهنگی در چه جایگاهی قرار دارد و چقدر باید تلاش کنیم که به آن هدفگذاریها دست پیدا کنیم.
در پایان و پس از اعلام جزئیات سایت جدید اطلاع رسانی تماشاخانه ایرانشهر توسط مونا رحمانی مدیر روابط عمومی و امور بین الملل تماشاخانه ایرانشهر، کیک جشن تولد 10 سالگی این تماشاخانه توسط ایرج راد بریده شد.
انتهای پیام/4104/
انتهای پیام/