صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۶:۳۰ - ۲۴ خرداد ۱۳۹۸

نقد زنانه سرمایه‌داری در «باتلاق فِن»

نمایشنامه «باتلاق فِن» نقد سرمایه‌داری سوداگر از نگاهی زنانه است.
کد خبر : 398090

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، «باتلاق فِن» نمایشنامه‌ای درباره زنان طبقه کارگر انگلستان در منطقه «فِن» است. «کاریل چرچیل» این نمایشنامه را در دهه 80 و در گیرودار موج دوم لیبرالیسم اقتصادی تاچر نوشت. نمایشنامه «باتلاق فن» آینه‌ای از شرایط چهار نسل از زنانی است که نصیبشان از جهان سرمایه‌داری، جز انقیاد تن و روان نیست.


چرچیل با نشان دادن استحاله فردیت این زنان که به‌رغم تلاششان برای تطابق با شرایط موجود یا طغیان علیه آنها، نسل در نسل محکوم به شکست‌اند، از روستای کوچکی در شرق انگلستان، خُردجهانی می‌آفریند که سخنگوی شرایط زیست جهانی زنان امروز می‌شود. باتلاق فن نمایشی جهانی از رنج انسان معاصر در کارزار تاریخی بی‌رحم و سوداگر است.


نمایشنامه‌های کاریل چرچیل بازتابی از وقایع معاصر انگلستان در قاب نمایش هستند. مضامینی که در کارنامه کاری او دیده می‌شوند شامل انتزاعی‌ترین موقعیت‌های ذهنی تا نقد سرمایه‌داری و مسائل اجتماعی زنان است.


باتلاق فن داستان زنان روستایی منطقه فن (باتلاق‌های شرق انگلستان که در طول قرن‌ها به تدریج خشک شدند تا زیر کشت محصولات کشاورزی بروند) است که برای امرار معاش مجبور به کار کردن در مزارعی هستند که به شیوه شبه فئودالی توسط خاندان‌های قدیمی و بنام انگلستان اداره می‌شوند.


این زمین‌های باتلاقی در گذشته‌های دور به رسم امانت از طریق خاندان سلطنتی به اجداد صاحبان امروزی زمین‌ها سپرده شده‌اند و آنان از آن زمان تاکنون میراث‌دار این زمین‌ها بوده‌اند. چرچیل نشان می‌دهد که چگونه نظام سرمایه‌داری چون اهریمنی در طول اعصار بر طبقه کارگر و فرودست جامعه سایه‌ای پدرانه گسترده و آن‌ها را دچار نفرینی کرده است چنان که نسل به نسل گریبان این مردمان ( به‌ویژه در این نمایش، زنان) را گرفته و در هر برهه به شکلی نو در بدن و روان زنانه آن‌ها به منصه ظهور رسیده است.


باتلاق فن زندگی چهار نسل از زنان را به تصویر می‌کشد: «آی وی» 90 ساله نماینده نخستین نسل این زنان است. «مِی» 60 ساله و «شرلی» 50 ساله نسل دوم این زنان را تشکیل می‌دهد. «وَل» 30 ساله و آنجلای 28 ساله و «نِل» 40 ساله نمایندگان نسل سوم و «بکی» 15 ساله، «دِب» 9 ساله و شونای 6 ساله متأخرترین زنان این تسلسل‌اند.


داستان به شیوه برشتی و اپیزودیک روایت می‌شود و 21 صحنه دارد. این 21 صحنه برش‌هایی از زندگی زنان این چهار نسل را گاه در تعامل با یکدیگر و گاه در قالب روایت‌هایی تک‌گویانه از گذشته آنها (آی وی، شرلی و نل) به مخاطب منتقل می‌کند. چرچیل این نمایشنامه را بر اساس کتاب مراقبت و تنبیه میشل فوکو نوشته است.


انتشارات علمی و فرهنگی نمایشنامه «باتلاق فن» اثر کاریل چرچیل با ترجمه ناهید احمدیان را در 99 صفحه و در قالب مجموعه ادبیات کلاسیک جهان به قیمت 14 هزار تومان منتشر کرده است.


انتهای پیام/4104/ن


انتهای پیام/

ارسال نظر