صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۰ - ۰۷ خرداد ۱۳۹۸
فقیه‌حقانی:

مقام معظم رهبری بررسی تاریخ گذشته را راهبردی اساسی می‌دانند

معاون پژوهشی مؤسسه مطالعات تاریخ ایران با اشاره به جزئیات بیانیه گام دوم انقلاب، گفت: مقام معظم رهبری بررسی تاریخ گذشته را راهبردی اساسی می‌دانند.
کد خبر : 384443

به گزارش خبرنگار حوزه تشکل‌های دانشگاهی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، موسی فقیه‌حقانی در نشست تحلیل علمی تبیین گام دوم انقلاب که از دقایقی پیش در سالن دکتر تورانی دانشکده خوارزمی دانشگاه الزهرا (س) در حال برگزاری است، گفت: بیانیه گام دوم از جهات مختلف قابل‌بررسی است؛ رهبر معظم انقلاب تجربه 70 ساله فعالیت سیاسی و فرهنگی خود را به نسل جوانی که می‌خواهد آینده را بسازد ارائه کرده است.


وی افزود: ایشان در بیانیه گام دوم از عظمت راه طی‌شده و کارکرد انقلاب اسلامی و همچنین چشم‌اندازی نسبت به آینده انقلاب و نیز نقش نیروی جوان متعهد انقلابی صحبت کرده است.


استاد دانشگاه و معاون پژوهشی مؤسسه مطالعات تاریخ ایران خاطرنشان کرد: فارغ از جایگاه رهبری نفس این حرکت از یک انسان باتجربه بسیار ارزشمند است شخصی که به زیروبم مسائل سیاسی کشور آگاهی دارد؛ مقام معظم رهبری بررسی تاریخ گذشته را یک راهبرد اساسی می‌دانند اینکه بررسی تاریخ کشور به‌عنوان راهبرد دیده می‌شود تنها در بیان رهبری به چشم می‌خورد در آنجایی که مقام معظم رهبری می‌فرمایند برای برداشتن گام‌های استوار در آینده باید گذشته را به‌درستی شناخت و از گذشته درس گرفت یعنی یک دیدگاه کاملاً راهبردی و استراتژیک به تاریخ ایران دارند.


فقیه‌حقانی بیان کرد: با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم اهمیت جایگاه ایران موضوعی است که باید هر ایرانی به آن بپردازد، همچنین چرایی عقب‌ماندگی ایران را باید در سده‌های اخیر بررسی کنیم. این عقب‌ماندگی را باید در عوامل داخلی و عوامل خارجی و نیز جریانات عمده سیاسی ایران جستجو کرد. باید بدانیم بیانیه گام دوم انقلاب چه می‌گوید، پس از انقلاب اسلامی با شعار ما می‌توانیم انحطاط و عقب‌ماندگی شرم‌آور را تا حدودی جبران کردیم البته به همه شکوفایی‌های علمی نرسیدیم که باید با تلاش فراوان به آن دست یابیم.


وی آشنایی با ماهیت نظام بین‌الملل را مهم تلقی کرد و گفت: آشنایی با کانون‌های سلطه‌گر و شناخت دشمن و مکانیسم‌های کانون قدرت از جمله مواردی است که در بیانیه گام دوم به آن اشاره شده است. با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری در بررسی دلایل عقب‌ماندگی کشور در سده‌های اخیر همه باید بدانیم علل این عقب‌ماندگی چیست، برخی‌ آدرس غلط می‌دهند و می‌گویند اسلام باعث عقب‌ماندگی شده است که برای مثال در آثار فتحعلی آخوندزاده همه مشکلات از اسلام دیده شده و بر اساس دیدگاه‌های آن باید دین ما زرتشتی شود و حتی خط و الفبای خودمان را باید عوض کنیم.


معاون پژوهشی مؤسسه مطالعات تاریخ ایران با اشاره به انتشار چرایی عقب ماندن ایران در قسمتی از فرازهای بیانیه گام دوم انقلاب، عنوان کرد: اولین دلیل این اشاره توسط رهبر معظم انقلاب این بود که روحیه «ما می‌توانیم» در مردم از بین رفت و مسئولان نیز مرعوب غرب شده بودند، شاخص‌ترین فرد در این زمینه هم سیدحسن تقی‌زاده بود؛ او افتخار می‌کرد که نارنجک غرب‌زدگی را در ایران منفجر کرده است. در سال 1306 در نشریه تجدد، مقالاتی را نوشت و در آن طرح 15 ساله برای تغییر ایران را ارائه داد، البته آن طرح اجرایی نشد. در این مقاله نکات خوبی هم آمده بود مثلاً فاصله سواد ایران و سایر کشورها در آن مقایسه شده بود.


فقیه‌حقانی ادامه داد: تقی‌زاده در این مقاله اتفاقاتی را که طی 70 سال گذشته در ایران افتاده و باعث شده بود تا رجال ایران مرعوب غرب شوند نیز بررسی کرده بود. با توجه به بیانیه گام دوم باید سیاست‌های غربی‌ها را نسبت به کشور خودمان واکاوی کنیم که البته هنوز هم این مسئله مورد غفلت مسئولان واقع شده است. در دوران قاجار، هندوستان اهمیت استراتژیک داشت و غربی‌ها سر آن دعوا داشتند. همه می‌گفتند این نقطه و حتی ایران قلب زمین است و هر که به این نقطه دسترسی پیدا کند، آقای زمین خواهد شد. در آن زمان بلوچستان با مجموعه شانزده هزار کیلومترمربع متعلق به ایران بود که متأسفانه در آن سال‌ها نیمی از آن از کشور جدا شد. حتی هرات و قندهار متعلق به ایران بود و ما همسایه هند بودیم چون انگلیس، فرانسه و روسیه سر هند دعوا داشتند و راه هند از ایران می‌گذشت لذا بر سر کشور ما نیز درگیری داشتند.


وی افزود: گور اوزلی نخستین سفیر بریتانیا در ایران که در نوشتن عهدنامه ترکمنچای در دوران قاجار نیز نقش مؤثری داشت و در زمان فتحعلی شاه به‌عنوان اولین سفیر انگلیس به ایران آمد در نامه‌ای به وزارت خارجه این کشور نوشت ایران باید در وحوشت و بربریت نگه داشته شود البته هنوز هم سیاست غربی‌ها در برخورد با ایران همین است. در سال 57 که انقلاب اسلامی شکل گرفت مسئولان رژیم صهیونیستی گفتند زلزله‌ای در ایران رخ داد که لرزه‌های آن تل‌آویو را هم دربر خواهد گرفت و حتی زمانی که فهد پادشاه عربستان شد طرحی ارائه کرد که کشورهای عربی زیر سلطه رژیم صهیونیستی دربیایند اما وقوع انقلاب ایران کل برنامه‌ریزی این‌ها را به هم ریخت و اکنون 40 سال است وضع کل منطقه تغییر پیدا کرده است.


معاون پژوهشی مؤسسه مطالعات تاریخ ایران درباره نقش ایران در منطقه اظهار کرد: ایران احیاءشده در منطقه باعث شد که جهان متحول شود و امروز رژیم صهیونیستی از جنبش‌های مقاومت به‌شدت می‌ترسد به همین خاطر دشمنان که خودشان سابقه وحوش و بربریت دارند هنوز هم می‌خواهند ایران را وحشی قلمداد کنند و هنوز هم می‌گویند 6 ایران کوچک بهتر از یک ایران بزرگ است. شاهزاده روشنفکری از دربار قاجار فرهادمیرزا معتمدالدوله می‌گوید «مثل رابطه ما ایرانی‌ها با روس و انگلیس شبیه این است که شخصی دست‌مالی از جیبش آویزان بود و دو نفر به او گفتند دستمال از جیبم آویزان شده بعد او می‌گوید بله می‌دانم که دستمالم آویزان است ولی اگر شما دستمالم را از جیبم نزنید و ندزدید من به سلامت به خانه خواهم رفت.»


فقیه‌حقانی توضیح داد: روس‌ها نمی‌خواستند با ما بجنگند بلکه می‌خواستند هند را بگیرند، ولی به تحریک سفیر انگلیس به گرجستان و ایران حمله کردند. 10 سال درگیر جنگ‌های دوره اول شده و قفقاز را از دست دادیم و در سال 1228 آتش‌بس داده شد و در سال 1241 دوره دوم جنگ‌ها شروع شد و در آن زمان بلوچستان و هرات از ایران جدا شد و سه بار با انگلیس سند امضا کردیم که هرات جزء ایران است اما بااین‌حال هرات از ایران جدا شد و انگلیسی‌ها رسماً وارد جنگ با ما شدند و بوشهر و خارک را هم در آن سال‌ها گرفتند بعدازآن نیز تنها با سه هزار نفر توانستند خرمشهر و اهواز را از ما بگیرند.


وی تصریح کرد: در دوران فتحعلی‌شاه حتی انگلیسی‌ها نمی‌گذاشتند ما یک جاده مال‌رو بسازیم و می‌گفتند «می‌خواهید جاده بسازید تا روس‌ها به ما حمله کنند»، صدراعظم حکومت فتحعلی شاه در یک قرارداد به مدت هفتاد سال استفاده از منابع روزمینی و زیرزمینی البته به غیر از طلا و نقره ایران را به یک تبعه انگلیسی به نام رویتر واگذار کرد. آخرین سفیر انگلیس قبل از انقلاب هم پارسونز بود که می‌گفت من به همه سرمایه‌گذارهای انگلیسی می‌گویم در ایران هیچ‌وقت سرمایه‌گذاری نکنید فقط به ایرانی‌ها جنس بفروشید.


این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: آخرین دسته‌گل حکومت‌های شاهنشاهی هم اهدای بحرین بود تا جایی‌که امیرعباس هویدا می‌گفت «بحرین دخترمان بود، بزرگ شد و ما شوهرش دادیم»، همه این مسائل باعث شد تا ایران در دوره‌هایی شدیداً عقب بیفتد لذا به همین خاطر است که مقام معظم رهبری می‌فرمایند ما در این دوران عقب‌ماندگی شرم‌آوری داشتیم. غربی‌ها ایران را تضعیف و تجزیه کردند و سپس بین روس و انگلیس تقسیم کردند.


فقیه‌حقانی افزود: قدرت‌هایی مثل فرانسه و آمریکا نیز بعدها سهم‌خواهی کردند، در سال 1915 ایران قرار بود کلاً نابود شود؛ در سال 1917 رژیم تزاری شوروی برچیده شد و رژیم کمونیستی روی کار آمد این باعث شد در سال 1919 قراردادی بسته شود که قرار بود ایران به هند و بریتانیا ملحق شود. در آن سال‌ها در کشور دو قحطی بزرگ در کشور ما اتفاق افتاد، یکی در سال 1288 قمری در زمان سپهسالار بود که گفتند 6 میلیون ایرانی کشته شدند، این‌ها همه به خاطر اجرای سیاست‌های استعماری در ایران بود، در این سال‌ها مزارع گندم ایران به‌کلی نابود و به مزارع خشخاش و تریاک تبدیل شد.


وی در پایان تشریح کرد: در قحطی دوم نیز طبق اسناد بین پنج تا 11 میلیون ایرانی جان خود را از دست دادند. البته توضیحات بیشتر در مورد قحطی‌های ایران در کتابی با نام «هولوکاست ویکتوریایی» تا دو هفته بعد توسط مؤسسه مطالعات تاریخ ایران منتشر می‌شود. به‌طورکلی اهمیت جایگاه ایران در طول تاریخ، چرایی عقب‌ماندگی ایران در سده‌های اخیر، جریانات عمده سیاسی ایران در تاریخ معاصر و ماهیت نظام بین‌الملل و کانون‌های سلطه‌گر را باید مورد تحلیل و بررسی قرار دهیم زیرا همه این موارد جزء تأکیدات مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم بوده است.


انتهای پیام/4107/4126/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر