تشریح جزئیاتی از کتاب «کلسیم عامل پوکی استخوان»
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا از خوی، کتاب «کلسیم عامل پوکی استخوان» توسط یحیی شفیعی متخصص بهداشت مواد غذایی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی و استادیار گروه صنایع غذایی این واحد دانشگاهی تألیف و تئوری جدید «کلسیم عامل پوکی استخوان» و نقش کلسیم در ایجاد پوکی استخوان مطرح شده و بهطور علمی و مستند به اثبات این موضوع پرداخته شده است.
عضو هیئتعلمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا در خوی با اعلام انتشار این کتاب اظهار کرد: مصرف بیرویه قرصهای مکمل کلسیمی و شیر خود میتواند زمینهساز بیماری پوکی استخوان یا استئوپوروز و شکستگیهای استخوانی ناشی از آن شود؛ بهطوریکه مصرف بیش از اندازه کلسیم موجب برهم خوردن نسبت طلایی مواد آلی، معدنی استخوان و تغییر رفتار رئولوژیکی استخوان میشود و مقاومت آن را در برابر استرس و فشارهای وارده کاهش میدهد.
یحیی شفیعی اضافه کرد: با کاهش حالت ارتجاعی استخوان، شکنندگی آن بیشتر میشود؛ به علاوه رسوب کلسیم در بافت استخوان و در کانالی کولیهای موجود در بافت استخوانی، موجب مختل شدن خونرسانی و تغذیه سلولهای استخوانی شده و منجر به از بین رفتن و کاهش فعالیت این سلولها و مسدود شدن راه ارتباطی آن با یکدیگر و با سیستم تنظیمی و هورمونی بدن میشود. در نتیجه با مختل شدن چرخه رمدلینگ در استخوان، بافت جدید استخوانی ساخته نشده و استخوان به مرور تحلیل رفته و به صورت استئوپوروز خود را نشان میدهد.
وی عنوان کرد: استئوپوروز ناشی از اختلال در رمدلینگ استخوان بوده و ناشی از کمبود کلسیم در بدن نیست؛ بنابراین مصرف کلسیم در پیشگیری و درمان این بیماری هیچ نقشی نداشته و درصورت مصرف بیرویه خود میتواند موجب بروز این بیماری و افزایش شکستگیهای استخوانی شود. تنها راه درمان این بیماری فعال کردن سلولهای استخوانی برای تولید بافت استخوان و اصلاح پدیده رمدلینگ در استخوانها است.
عضو هیئتعلمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی ادامه داد: استئوپوروز در بسیاری از موارد یک پدیده فیزیولوژیک بوده و در مواردی که ناشی از یک بیماری هورمونی و متابولیکی نباشد، نیاز به درمان خاصی نیز وجود نخواهد داشت؛ چراکه بافت استخوانی نیز مانند سایر بافتهای بدن از جمله عضلات، پوست و مغز با گذشت زمان، دچار تحلیل شده و با پدیده پیری در ارتباط است.
شفیعی یادآور شد: عارضه استئوپوروز ناشی از تحلیل رفتن بافت استخوانی است که معمولاً با پدیده پیری و یائسگی در خانمها مرتبط بوده و در آن بافت استخوانی هنوز استحکام و حالت ارتجاعی خود را حفظ میکند؛ اگرچه شاید نسبت به استخوانهای متراکم یک فرد جوان نیرومند نباشد؛ اما متناسب با دیگر بافتهای بدن در سن پیری توانایی تحمل فشارهای وارده بر خود را خواهد داشت؛ به شرط اینکه استخوانهایی که دچار کاهش تراکم شدهاند با دریافت کلسیم اضافی دچار مسمومیت نکرده و در مصرف آن حد تعادل را رعایت کنیم.
وی متذکر شد: کلسیم اضافی در بدن میتواند عوارض بیشماری را به دنبال داشته باشد که یکی از این عوارض بیماری استئوپوروز یا پوکی استخوان است. عوارض دیگری همچون سکته، بیماریهای قلبی و عروقی، آرتریواسکلروزیس یا سختی دیواره عروق، بیماری آلزایمر، سنگ کلیه، پیری زودرس، انواع سرطانها، کاتاراکت و ...از پیامدهای مصرف بیش از اندازه کلسیم در بدن است.
عضو هیئتعلمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی تصریح کرد: تحقیقات نشان میدهد با افزایش مصرف شیر و لبنیات در کشورهای مختلف، بروز استئوپوروز و شکستگیهای استخوانی نیز افزایش یافته است. به عبارتی دیگر کشورهایی که مصرف سرانه شیر در آنها بالا است بروز استئوپوروز نیز در این کشورها چشمگیر است. همینطور میزان شکستگیهای استخوانی در کشورهایی که مصرف کلسیم بالایی دارند، بیشتر بوده و در کشورهایی که دریافت کلسیم پایینی دارند، کمتر است؛ بهطوریکه مشخص شده با افزایش مصرف فرآوردههای لبنی ریسک شکستگیها نیز افزایش مییابد. در تحقیقی که اخیراً در کشور سوئد انجام گرفته، مشخص شده که خانمهایی که روزانه بیش از یک لیوان شیر مصرف میکنند بیش از دیگران به پوکی استخوان مبتلا میشوند و بروز شکستگیهای استخوانی نیز در آنها بیشتر است.
شفیعی افزود: کتاب «کلسیم عامل پوکی استخوان» در پنج بخش و 16 فصل به رشته تحریر درآمده است که به ترتیب در آن به بیماریهای متابولیکی استخوان و پوکی استخوان، کلسیم و عوارض مصرف بیرویه آن، بافتشناسی استخوان، اتفاقات سلولی و رمدلینگ استخوان، فیزیولوژی و رئولوژی استخوان، یافتهها، مستندات و حقایقی در خصوص شیر و کلسیم پرداخته شده و در نهایت در بخش پایانی کتاب، تئوریهای شکست خورده، تئوریهای جدید از سوی مؤلف و نتتیجهگیری کلی ارائه شده است.
وی تأکید کرد: از امتیازات برجسته این کتاب جامع بودن آن است که سعی شده، قبل از طرح موضوع اصلی کتاب در کنار بیماری پوکی استخوان، بر سایر بیماریهای متابولیکی استخوان و علوم استخوانشناسی از جنبههای مختلف (بافتشناسی، پاتو فیزیولوژی، رئولوژی، پدیدههای سلولی و رمدلینگ استخوان) و شناخت کلسیم و نقش آن در بدن اشاره شود.
عضو هیئتعلمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی بیان کرد: در این کتاب عوامل متعدد مؤثر بر پوکی استخوان از جمله داروهایی که استئوپوروز ایجاد میکنند مثل خود کلسیم و داروهای ضداستئوپوروز و نقش ورزش و تغذیه در پیشگیری از این بیماری مورد بحث قرار گرفته است. در ادامه نظریه جدید کلسیم عامل پوکی استخوان به همراه ارائه دلایل و مستندات کافی مطرح شده و اشکالات موجود در نظریههای پیشین در تشخیص و درمان پوکی استخوان مورد بحث و چالش قرار گرفته است. همچنین در این کتاب برای نخستینبار حقایقی در خصوص شیر و کلسیم بیان و به منابع جدید و چالشبرانگیزی مانند کتاب مرگ با کلسیم، ضرورت شیر و بمب کلسیمی و یافتهها و نظریههای جدید همچون نانوباکتریها و نورونهای گرسنگی اشاره شده است.
شفیعی تبیین کرد: کتاب کلسیم عامل پوکی استخوان در عین حال که یک کتاب کمک درسی پزشکی بوده، قابل استفاده برای عموم است؛ چراکه با یک متن ساده و روان به رشته تحریر درآمده و سعی شده از پیچیدگی مطالب پرهیز شود و در پایان کتاب نیز واژهنامه لغات تخصصی برای درک بهتر و آسان مفاهیم تخصصی و پزشکی گنجانده شده است. این کتاب با شمارگان 1000 نسخه و در قطع وزیری با 326 صفحه و با جلد سخت در تابستان 1396 توسط انتشارات عمیدی به چاپ رسیده است.
انتهای پیام/4078/
انتهای پیام/