صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۴:۰۰ - ۲۴ فروردين ۱۳۹۸
پاسخ به یک خبرسازی رسانه‌ای؛

از لحاظ علمی بارش‌‌های اخیر ناشی از بارورسازی ابرها نبوده است

بارورسازی ابرها در بارش‌های اخیر محلی از اعراب ندارد چون شعاع تأثیر این عملیات بیش از 150 کیلومتر نیست و محدوده زمانی آن از زمان انتشار مواد تنها یک‌ ساعت است.
کد خبر : 372538

گروه اجتماعی خبرگزاری آنا- میثم خاکپور؛ با رش‌های گسترده اخیر در کشور که بر اساس گفته کارشناسان هواشناسی و مدیریت بحران در 40 سال اخیر بی‌سابقه بود، منجر به وقوع سیل شده و لطمات بسیاری را به زیرساخت‌های عمرانی، اقتصادی، راه و شهرسازی و حتی زیربنایی وارد کرد. 


برخی از کارشناسان دستکاری طبیعت، ساخت‌وساز در بستر رودخانه و مسیل‌ها و انجام فعالیت‌های کشاورزی در حاشیه رودخانه‌ها، عدم لایروبی سدها، استفاده بیش از حد از مراتع توسط دام‌ها و ضعیف شدن پوشش گیاهی را که باعث از بین رفتن زادآوری محیط زیست شده است، از علل وقوع این سیل عظیم و میزان خسارت‌های به بار آورده شده می‌دانند.


در این میان با وجود شبکه‌های گسترده ارتباط جمعی و رسانه‌های فعال در حوزه مجازی، شائبه‌ها و شایعه‌هایی در برخی رسانه‌ها مطرح است که باروری ابرها توسط سپاه را عامل این حجم از بارندگی‌ها می‌دانند و به هر قصد و غرضی سعی دارند پای این نهاد نظامی  را به میان کشانده و عامل وقوع سیلاب‌های اخیر در کشور را سپاه معرفی  کنند.


بر همین اساس و با توجه این جریان‌سازی رسانه‌ای که بیشتر در فضای مجازی مطرح است با کارشناس حوزه محیط زیست و فعال در پروژه  بارورسازی ابرها گفتگو کردیم.


جواد بداق جمالی در گفتگو با خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، در ارتباط با موضوع بارورسازی ابرها اظهار کرد: بنا بر مطالعاتی که من در اختیار دارم عملیات بارورسازی ابرها در ماه‌های اخیر انجام نگرفته است و بعید به نظر می‌رسد یک نهاد نظامی رأساً به انجام این فعالیت اقدام کند چون اجرای آن نیاز به اطلاعات هواشناسی دارد.


وی با بیان اینکه مسئولیت عملیات بارورسازی ابرها توسط مرکز ملی بارورسازی ابرها صورت می‌گیرد، خاطرنشان کرد: شعاع عمل بارورسازی ابرها حدود 150 کیلومتر است و زمان لازم برای انجام این عملیات حدود یک ساعت از لحظه پخش مواد بارورساز است.


این متخصص هواشناسی کاربردی تصریح کرد: براساس محاسبات و مشاهدات راداری، یک‌ساعت زمانی است که ابر می‌تواند مسیری را طی کند تا بارش انجام شود و شعاع مسافتی که در این بازه زمانی تأثیرگذار است نمی‌تواند بیشتر از 150 کیلومتر باشد، در صورتی که در بارش‌های سیل‌آسای اخیر محدوده بارش حد فاصله سه هزار کیلومتری از مازندران تا خوزستان، یعنی قطر کشور است.


عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان اینکه بارش‌های اخیر نمی‌تواند به بارورسازی ابرها مربوط باشد و عملاً نوعی ناهنجاری جوی و اقلیمی است، خاطرنشان کرد: توصیه من این است که اصلاً به این موضوع ورود پیدا نکنیم و به جای آن، این پرسش مطرح شود که چرا بارشی را که به‌صورت طبیعی در کشور رخ داده است باید به عوامل غیرطبیعی ربط دهیم؟


بداق جمالی در ادامه به نظرات گروه دیگری از افراد مبنی بر اینکه مشابه یک فیلم سینمایی بارش‌های اخیر را به تکنولوژی ماهواره‌ای وصل می‌کنند سخن به میان آورد و گفت: بعضی‌ها در ایران گمان می‌کنند که تا مطلبی در ارتباط با موضوعی خواندند آن علم را کشف کرده‌اند و این در حالی است که چنین روشی به این سادگی‌ها اتفاق نمی‌افتد و سخن‌پراکنی در ارتباط با موضوعاتی که تخصصی چندانی در ارتباط با آن وجود ندارد جز حاشیه‌سازی و تشویش افکار عمومی نتیجه دیگری در پی ندارد.


وی افزود: وقتی خشکسالی می‌شود، می‌گویند ابرهای ما را دزدیدند و وقتی باران می‌بارد می‌گویند برایمان ابر تولید کردند چرا دوست داریم که طبیعت را به دیگران وصل کنیم؟


متخصص هواشناسی کاربردی در پایان در خصوص اینکه بارورسازی زمانی انجام می‌شود که پیش‌بینی‌ها مبنی بر کافی نبودن میزان بارش‌ها است، اذعان کرد: ما در خشکسالی و استان‌های خشک نمی‌توانیم عملیات بارورسازی ابرها را انجام دهیم زیرا شرط اول برای این‌ کار وجود ابر مستعد است و تنها درصورتی‌که شرایط بارش عملیاتی نشد، این عملیات ابرها را تحریک می‌کند و تأثیر آن در حد 10 تا 15 درصد افزایش بارش است ولی در حال حاضر که بارش‌های شما در کوتاه‌مدت دوبرابر متوسط میزان آن در بلندمدت است دیگر صحبت از بارورسازی محلی از اعراب ندارد.


انتهای پیام/4105/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر