صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۵:۰۰ - ۲۰ دی ۱۳۹۷
سعید سبحانی*

تونی بلر چرا عصبانی است؟!

نخست‌وزیر سابق انگلیس به دلیل تداوم روند شکل‌گیری برگزیت و تحولات داخلی حزب کارگر روزهای خوبی را سپری نمی‌کند.
کد خبر : 351231

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا؛ نخست‌وزیر اسبق انگلیس لحظات خوبی را سپری نمی‌کند! تونی بلر از یک‌سو شاهد استمرار روند شکل‌گیری پروسه برگزیت بوده و از سوی دیگر، اتفاقاتی که در حزب کارگر افتاده است، به‌هیچ‌عنوان موردپذیرش وی نیست. تونی بلر از اصلی‌ترین مخالفان خروج انگلیس از اتحادیه اروپا محسوب می‌شود. وی بارها عنوان کرده است که می‌توان همه‌پرسی مجددی را در‌خصوص برگزیت صورت داد و در صورت مخالفت افکار عمومی، رأی اولیه شهروندان در همه‌پرسی سال 2016 را ابطال کرد. همچنین وی پا را از این گفتار فراتر گذاشته و مدعی شده است که برگزیت می‌تواند علی‌رغم رأی مثبت مردم رخ ندهد!


اخیراً ترزا می نخست‌وزیر انگلیس نسبت به رأی مثبت مجلس عوام به طرح مشترک وی و اتحادیه اروپا برای خروج از این مجموعه ابراز خوش‌بینی کرده است. این اظهارات بیش از همه تونی بلر و همراهانش را نگران ساخته است. نخست‌وزیر اسبق انگلیس قصد داشت از اسم رمز برگزیت برای بازگشت به قدرت در لندن و حزب کارگر استفاده کند. بلر طی سال‌های اخیر به اصلی‌ترین پیام‌آور ابطال برگزیت تبدیل‌شده بود. بااین‌حال توافق لندن - بروکسل بر سر برگزیت و خروج نرم انگلیس از اروپای واحد می‌تواند بلر را بار دیگر در عرصه سیاسی انگلیس زمین‌گیر کند. آنچه برای وی موضوعیت دارد، خروج نرم یا سخت انگلیس از اتحادیه اروپا نیست، بلکه تجدید همه‌پرسی 2018 در 2019 میلادی است.


برای نخست‌وزیر اسبق انگلیس اهمیتی ندارد که کشورش در قالب "توافق مشترک" یا "عدم توافق" از اروپای واحد خارج شود. این در حالی است که افرادی مانند بوریس جانسون وزیر امور خارجه سابق انگلیس و برخی دیگر از اعضای ارشد حزب محافظه‌کار معتقدند که مجلس عوام نباید خروج نرم از اروپا را به تصویب برساند. آن‌ها بر این باورند که توافق صورت گرفته میان ترزا می و مقامات اروپایی بر سر برگزیت به‌شدت نامتوازن است و منجر به سلطه اقتصادی اروپای واحد بر انگلیس طی یک دهه آینده خواهد شد. در مقابل، سران اروپایی ازجمله آنگلا مرکل صدراعظم آلمان اعلام کرده‌اند که حاضر نیستند بر سر مذاکرات برگزیت امتیاز بیشتری به مقامات انگلیسی بدهند. آن‌ها تأکید کرده‌اند که مذاکرات دوباره‌ای در‌خصوص برگزیت در کار نیست.


با این اوصاف، در داخل حزب کارگر معادله تا حدود زیادی پیچیده‌تر است! جرمی کوربین رهبر دولت در سایه در انگلیس تأکید کرده است که با برگزاری انتخابات زودهنگام و تغییر دولت در لندن، می‌توان مذاکرات خروج از اروپا را بار دیگر با بروکسل آغاز کرد. در ماورای مجادلات سیاسی به وجود آمده میان سیاستمداران دو حزب کارگر و محافظه‌کار با ترزا می، تونی بلر به اهداف شخصی و سیاسی خود در حزب کارگر و معادلات داخلی و خارجی انگلیس می‌اندیشد. بلر معتقد است که اگر بتواند زمینه را جهت برگزاری همه‌پرسی دوباره و جلوگیری از تحقق برگزیت فراهم سازد، در آن صورت موقعیت وی نزد سیاستمداران اروپایی نیز احیا خواهد شد. آنچه مسلم است اینکه تونی بلر نسبت به تحولات حزبی و داخلی انگلیس در برهه فعلی به‌شدت ناراضی است. او از یک‌سو باید با سیاستمداری به نام جرمی کوربین دست‌وپنجه نرم می‌کند! تلاش‌های جرمی کوربین رهبر جدید حزب کارگر مبنی بر محاکمه نخست‌وزیر پیشین انگلیس به اتهام جنایات جنگی در عراق، منجر به ترس و وحشت تونی بلر شده است. زمانی که کوربین به‌عنوان رهبر حزب کارگر انتخاب شد، بلر نتوانست نارضایتی عمیق خود را در‌این‌خصوص کتمان کند. وی در‌این‌خصوص اظهار کرده بود: «به قدرت رسیدن کوربین آزمایشی خطرناک برای یک کشور غربی است که درگیر این نوع سیاست‌گذاری پوپولیستی چپ یا راست شود.»


لازم به ذکر است که جرمی کوربین قبلاً خواستار محاکمه جرج بوش و تونی بلر به دلیل حمله به عراق و جنایات صورت گرفته در این کشور شده بود. سؤال اصلی اینجاست که گام بعدی نخست‌وزیر سابق در مواجهه با ناکامی‌های حزبی و سیاسی خود چیست؟ آیا وی خواهد توانست از برگزیت به‌عنوان ابزاری برای احیای موقعیت ازدست‌رفته خود استفاده کند؟! پاسخ این سؤال در آینده‌ای بسیار نزدیک مشخص خواهد شد؛ آینده‌ای که احتمالاً حوادث آن به سود بلر رقم نخواهد خورد.


*کارشناس امور بین‌الملل


انتهای پیام/4106/خ


 


 


انتهای پیام/

ارسال نظر