رشته تربیتبدنی باید توسط مدیران ورزشی هدایت شود
اللهیار عربمؤمنی دکتری علوم ورزشی و عضو هیئتعلمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینیشهر درباره انتشار کتاب «روشهای تحقیق در مدیریت ورزش» در این واحد دانشگاهی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا در خمینیشهر مطالبی اظهار کرده که در ادامه میخوانیم.
آنا: نقش پژوهش در پاسخگویی به مسائل و نیازهای بشری چیست؟
عربمؤمنی: پژوهش یکی از اساسیترین نیازها برای نیل به پیشرفت و توسعه همهجانبه یک کشور است بهطوری که قدرت و استقلال هر کشوری بر پژوهش و تولید علم استوار است. موفقیت در تمام فعالیتهای مربوط به توسعه از جمله صنایع، کشاورزی و خدمات به گسترش فعالیتهای پژوهشی وابسته است. حجم وسیع پژوهشهای علمی در کشورهای توسعهیافته صنعتی گویای این واقعیت است. موفقیت روزافزون علم در شناخت جهان هدفدار و قانونمند، فضای زندگی جدیدی را برای انسانها به ارمغان آورده است.
این فضای جدید و این تمدن نوظهور، خواستها، نیازها، اندیشهها و مسائل و مشکلاتی را به وجود آورده است که به نوبه خود توسعه علم و دانش را میطلبند. در این مسیر اندیشههای ژرف در قالب پژوهشهای بنیادین صورت بحثپذیر به خود میگیرند و دستمایه انجام پژوهشهای کاربردی میشوند تا خواستها و نیازها را پاسخ گویند و راهحلهای بهتر و بیشتری برای مسائل و مشکلات جوامع بشری پیشنهاد کنند. نقش پژوهش در توسعه همهجانبه پایدار چنان برجسته و انکارناپذیر است که میتوان آن را بدون تردید نیروی محرک توسعه در همه حوزهها اعم از فرهنگ، اقتصاد، سیاست، جامعه و ورزش دانست.
آنا: نتایج تحقیقات علمی، چگونه در تصمیمگیری مدیران اجرایی مورد استفاده قرار میگیرد؟
عربمؤمنی: امروزه پژوهش و تولید علم نقش عمدهای در توسعه کشور و تحقق بخشیدن به اصل دانایی محوری دارد. اطلاعات علمی از بعد برنامهریزی و سیاستگذاری در کلیه امور اعم از علمی، اقتصادی، صنعتی، اجتماعی و فرهنگی حائز اهمیت است؛ بنابراین، سازمانهایی که قادر به کسب، پردازش و کاربرد اطلاعات بهصورت مفید هستند بهعنوان رهبران جامعه جهانی قلمداد میشوند. مدیران کنونی تمایل کمتری برای تصمیمگیریهای مهم بر مبنای حدس و گمان دارند؛ زیرا میدانند تصمیمگیری براساس اطلاعات پژوهشی معیار طلایی برای رهبران موفق است.
آنا: پژوهش در علوم ورزشی و رشته تربیتبدنی چه جایگاهی دارد؟
عربمؤمنی: بدیهی است رشته تربیتبدنی و علوم ورزشی نیز اگر بخواهد موقعیت عالی خود را بهعنوان 10 صنعت برتر جهان در حوزه مالی حفظ کند، باید توسط مدیران ورزشی هدایت شود که تصمیمات اصلی مدیریتی آنها بر مبنای یافتههای تحقیقاتی است.
آنا: گویا در همین رابطه کتابی اخیراً توسط شما تألیف شده، دراینباره هم توضیحاتی دارید؟
عربمؤمنی: همسو با اهداف بیان شده و برای رفع ناهمواریهای موجود در حیطه پژوهش، بهویژه حوزه تربیتبدنی و علوم ورزشی، کتاب روشهای تحقیق در مدیریت ورزشی تدوینشده است. این کتاب شامل دو بخش و 11 فصل است. در بخش اول که شامل فصول؛ مقدمهای بر روش تحقیق، فرآیند تحقیق، طراحی تحقیق، جمعآوری و تحلیل اطلاعات و انتشاریافتهها است، تلاش شده فرآیند تحقیق از انتخاب موضوع تا انتشاریافتههای تحقیق در یک فرآیند منظم و منطبق بر یک مطالعه تحقیقی گامبهگام توضیح داده شود. این ویژگی ممتازی است که در سایر کتابهایی که در این زمینه تألیف شدهاند، کمتر به چشم میخورد. انتظار میرود مطالعه این بخش از کتاب بتواند دانشجویان و پژوهشگران محترم را با توالی منظم و اصول نگارش نظاممند پژوهش آشنا سازد.
بخش دوم کتاب شامل فصول؛ پژوهش زمینهیابی، تحلیل ساختار، پژوهش مشاهدهای، پژوهش تاریخی، تحلیل دادهها، و مسائل اخلاقی در تحقیق است. این بخش بیشتر بر روشهای تحقیقی متمرکزشده که سهم بالایی در تحقیقات علوم انسانی بهویژه مدیریت ورزشی دارند. در این بخش روشهای آماری موردنیاز برای تجزیهوتحلیل دادههای جمعآوریشده تا دانشجویان بتوانند اطلاعات حاصله را تحلیل آماری کرده و در انتشاریافتههای خود در مقالات علمی از آنها استفاده کنند.
سرانجام در آخرین مبحث کتاب فصلی با عنوان «مسائل اخلاقی در تحقیق» آورده شده است. این فصل به بررسی مباحثی پرداخته که یک پژوهشگر باید به لحاظ اخلاقی در مطالعه خود رعایت کند. در این فصل اصول اخلاقی و ملاحظات رفتاری با آزمودنیهای انسانی و حیوانی مورد توجه قرارگرفته است. این کتاب میتواند برای دانشجویان دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد تربیتبدنی و علوم ورزشی و کلیه علاقهمندان به پژوهش مورد استفاده قرار گیرد.
آنا: این کتاب به مرحله چاپ هم رسیده است؟
عربمؤمنی: بله، این کتاب در 247 صفحه، پاییز امسال توسط انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینیشهر به تعداد یک هزار جلد چاپ و منتشرشده است.
آنا: و نکته پایانی....
عربمؤمنی: نهایتاً اینکه، مؤلفان با بضاعت اندکی که داشتهاند، تلاش کردند کاری مناسب و کاربردی ارائه کنند؛ اما مطمئناً این کتاب خالی از اشکال و ضعف نیست. چنانچه خوانندگان گرامی در جاهایی اشکالاتی مشاهده کردند آن را به حساب ضعف مؤلفان گذاشته و با توصیهها و راهنمایی ارزشمند خود در برطرف کردن آنها ما را یاری کنند. آرزومندیم این کتاب بتواند در راهنمایی و هدایت دانشجویان و پژوهشگران گرامی در راستای طراحی و ارائه مطالعات علمی برای کیفیت بخشیدن به تحقیق و پژوهش سودمند واقع شود و جوابگوی دانشجویان و علاقهمندان به پژوهش باشد.
انتهای پیام/4121/4062/ن
انتهای پیام/