صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۴:۱۷ - ۰۸ دی ۱۳۹۷
حامد مردانی*

توطئه جنگ 30 ساله چگونه محور مقاومت را جهانی کرد؟

نگاهی به روند تحولات خاورمیانه نشان می‌دهد به‌رغم تلاش قدرت‌های غربی برای تعمیق اختلافات، الگوی محور مقاومت در حال جهانی‌شدن است.
کد خبر : 347955

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا؛ هنری کیسینجر دیپلمات و استراتژیست معروف آمریکایی، مشاور اسبق امنیت ملی ریاست جمهوری آمریکا و شصت و پنجمین وزیر امور خارجه این کشور است. کیسینجر که در این سال‌ها، دوران کهولت خود را سپری می‌کند هنوز هم نقش فعالی در سیاست‌گذاری و طرح‌ریزی استراتژی آمریکا دارد و صحبت‌هایش توسط دیگر افراد فعال فکری در آمریکا رصد و مورد استناد قرار می‌گیرد.
در چند سال گذشته و پس از تحرکات داعش و فراگیر شدن آشوب در منطقه غرب آسیا، هنری کیسینجر به‌طور مداوم از واژه «جنگ مذهبی 30 ساله» یاد می‌کرد و آن را کلید حل مشکلات در منطقه خاورمیانه می‌دانست. همچنین وی در محافل علمی مختلف به گفتمان‌سازی در باب این موضوع می‌پرداخت.
وی در سخنرانی خود در مدرسه سیاست عمومی جرارد فورد دانشگاه میشیگان در ۲۹ خرداد ۱۳۹۲ درباره مسئله سوریه گفت: کلید حل مشکل ما در ایجاد اوضاعی همانند اروپای بعد از جنگ 30 ساله است؛ زمانی که گروه‌های مختلف مسیحی یکدیگر را می‌کشتند و درنهایت تصمیم گرفتند که با هم اما در واحدهای جداگانه زندگی کنند.
اظهارات کیسینجر بسامد بالایی میان سیاستمداران غربی داشت و هرکدام به‌نوعی سعی می‌کردند به موضوع جنگ مذهبی30 ساله بپردازند؛ زیرا به درستی آن اطمینان داشتند. اما جنگ مذهبی30 ساله چیست؟
در اروپا جنگ‌های مذهبی بین کاتولیک‌ها و پروتستان‌ها حدود یک قرن و نیم طول کشید. این جنگ تنها پس‌ازآنکه آلمان یک‌چهارم جمعیت خود را در جنگ‌های 30 ساله (۱۶۱۸ - ۱۶۴۸) از دست داد، با صلح وستفالیا در ۱۶۴۸ پایان یافت. باید شرایط و ائتلاف‌های پیچیده آن زمان را هم در نظر داشت که در آن فرانسه کاتولیک به دلایل موروثی و سلسله‌ای و نه دلایل مذهبی، به پروتستان‌های هلندی در جنگ با هاپسبورگ‌های کاتولیک کمک می‌کرد.
سؤال اینجاست که نتیجه این طرح برای منطقه مسلمان‌نشین خاورمیانه چیست؟ آیا استراتژی «بگذار مسلمان با مسلمان بجنگد» به نتیجه رسیده است؟
در دی ۱۳۹۴ هم‌زمان با 17 ربیع‌الاول و سالروز میلاد پیامبر اکرم (ص) و حضرت امام صادق (ع) مسئولان نظام جمهوری اسلامی، میهمانان شرکت‌کننده در کنفرانس وحدت اسلامی، سفرای کشورهای اسلامی و جمعی از قشرهای مختلف مردم، با رهبر معظم انقلاب دیدار کردند.
در این دیدار رهبر انقلاب با تأکید بر اینکه اظهارات مقامات آمریکایی مبنی بر موافقت با سنی‌ها و مخالفت با شیعه دروغ است تأکید فرمودند: نباید در مقابل این توطئه ساکت نشست و تسلیم شد، بلکه باید با کسب بصیرت و حفظ استقامت در مقابل توطئه‌ها ایستاد. هدف آنها ایجاد جنگ داخلی بین مسلمان‌ها است.
پس از افزایش تنش‌ها در منطقه، مواضع سیاستمداران و مراکز مطالعاتی غرب و درنهایت هشدار جدی امام خامنه‌ای به مسئولان نظام و شرکت‌کنندگان در کنفرانس وحدت اسلامی که بیشتر از علما و بزرگان دینی کشورهای جهان اسلام بودند روند کار به‌گونه‌ای دیگر تغییر کرد.
تکفیر و خارج از اسلام دانستن جریان‌های تفرقه‌افکن شیعی از جانب علمای تشیع و تکفیر جریان‌های تفرقه‌افکن سنی از سوی علمای اهل سنت در میدان جنگ نرم و پیروزی‌های جبهه مقاومت در مقابل گروه‌های تکفیری ازجمله گروه تروریستی داعش در میدان جنگ سخت، عملاً کارکرد استراتژی جنگ مذهبی 30 ساله را در منطقه مخدوش و خنثی کرد.
اما این اتحاد دینی در منطقه نه‌تنها موجب خنثی شدن این استراتژی شده بلکه نقشه‌های از پیش طراحی‌شده دشمنان را نیز نابود کرده است.
در ۲۰۰۶ نقشه‌ای از آینده احتمالی خاورمیانه توسط «ستوان رالف پترز» رسماً منتشر شد و مرزبندی جدیدی از کشورهای منطقه ارائه کرد؛ کار تا جایی پیش رفت که داعش نیز نقشه سرزمینی حکومت خیالی خود را منتشر کرد که حاکی از عزم و اراده غربی‌ها بر تجزیه منطقه و تضعیف حکومت‌های مرکزی بود.
خاورمیانه، منطقه‌ای حساس و پر از ثروت و حساسیت‌های گوناگون جغرافیایی و اقتصادی است که همین موضوع علاقه غرب را به منطقه قابل تفسیر می‌کند؛ لذا تمام تحرکات چند سال اخیر نظام سلطه در این منطقه بر همین اساس بوده است.
با این تفاسیر، نیاز نظام سلطه به رژیم صهیونیستی و گروه‌های تروریستی را می‌توان کاملاً مشاهده کرد. نقطه مقابل این نگاه نیز در عنصر مقاومت تبلور پیدا می‌کند که اصل آن را جمهوری اسلامی می‌دانند. عنصر مقاومت در حال حاضر نه‌تنها در تمام منطقه صادر شده بلکه در حال جهانی‌شدن است.
رهبر انقلاب در دیدار مسئولان نظام و میهمانان کنفرانس وحدت اسلامی نیز به این موضوع اشاره و تأکید فرمودند: امروز در منطقه ما روحیه بیداری اسلامی بر بسیاری از ملّت‌ها و کشورها حاکم است. اینکه شما ملاحظه می‌کنید قدرتمندان مستکبر دنیا، در رأس آنها آمریکای جنایت‌کار -شیطان بزرگ- نسبت به این منطقه حسّاس هستند، به خاطر این است که در این منطقه روحیه گرایش به اسلام و اقبال به اسلام و بیداری اسلامی به‌طور واضح به چشم می‌خورد؛ این‌ها با بیداری ملّت‌های مسلمان مخالف‌اند، این‌ها از بیداری ملّت‌های مسلمان می‌ترسند. در هرجایی که اسلام توانسته است بر دل‌وجان مردم مسلط بشود، استکبار سیلی خورده و ما جداً معتقدیم که استکبار، بار دیگر از بیداری اسلامی در این منطقه سیلی خواهد خورد.
اعلام خروج نیروهای آمریکایی از سوریه فصل جدیدی را در تحولات منطقه ایجاد کرده است. دلیل اصلی خروج نیروهای آمریکایی از سوریه، هزینه بسیار زیاد حضور نظامی در سوریه و عدم نتیجه‌گیری میدانی تنها به سبب گسترش روحیه مقاومت در مردم و جوانان سوری بود.
خبرگزاری فرانسه این اقدام ترامپ را زمینه‌ای برای ایجاد کریدوری زمینی که ایران را به مدیترانه متصل می‌کند دانسته و از آن به‌عنوان یک پیروزی استراتژیک برای تهران یاد کرده و تصریح کرد: این عقب‌نشینی زمینه تقویت نفوذ ایران در منطقه را فراهم می‌کند و این ایران است که ازاین‌پس نقشه منطقه را ترسیم خواهد کرد.
ایران در حقیقت قلب محور مقاومت اسلامی در منطقه است؛ بر همین اساس بهتر است بگوییم، این جبهه مقاومت اسلامی است که ازاین‌پس نقشه منطقه را ترسیم خواهد کرد.
پس از اتفاقات اخیر، یکی از جملات رهبر انقلاب در دیدار شرکت‌کنندگان افتتاحیه همایش غزه در 1388 بسیار جلب نظر می‌کند: شکی نیست که بر اساس حقایقی که خدای متعال تقدیر کرده است، خاورمیانه جدید شکل خواهد گرفت. این خاورمیانه، خاورمیانه اسلام خواهد بود.
گسترش روحیه مقاومت سبب شکست استراتژی جنگ مذهبی 30 ساله و خاورمیانه جدید و تحقق وعده خاورمیانه اسلامی شده که بی‌شک این‌ها پیش درآمدی بر شکل‌گیری تمدن نوین اسلامی خواهند بود.


* کارشناس مسائل بین‌الملل


انتهای پیام/4093/


انتهای پیام/

ارسال نظر