صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۸:۳۰ - ۱۰ دی ۱۳۹۶
توسط محققان دانشگاه آزاد واحد علوم پزشکی انجام شد؛

استخراج رنگ غذا از باکتری‌ها

پیرامون ما، مملو از موجودات میکروسکوپی گوناگونی است که برخی از آن‌ها می‌توانند استفاده‌های زیادی داشته باشند. محققان دانشگاه آزاد به کمک باکتری‌ها موفق به تهیه رنگ‌دانه‌های مختلفی شده‌اند که می‌توانند در مصارف غذایی به کار روند.
کد خبر : 246846

به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، باکتری­‌های سرمادوست در فساد مواد غذایی مثل گوشت، مرغ، ماهی و محصولات لبنی نقش دارند و در دمای نزدیک به صفر تکثیر و رشد پیدا می­‌کنند. این باکتری­‌ها قادر به زندگی در مکان‌­های اکولوژیکی متفاوت هستند و به دو دسته باکتری­‌های سرمادوست اجباری و باکتری­‌های سرمادوست اختیاری تقسیم می­‌شوند. برخی از این باکتری‌ها، توانایی تولید رنگ‌دانه‌هایی دارند که در صورت استخراج، می‌توان از آن‌ها در صنعت استفاده کرد.


به‌ طور کلی، رنگ‌دانه‌های زیستی گروه خاصی از رنگ‌دانه‌ها هستند که به‌ عنوان مواد ثانویه حاصل از سوخت‌وساز سلول‌ها توسط برخی از میکروارگانیسم­‌ها تولید می‌­شوند. امروزه استفاده از رنگ‌دانه‌های آلی تولیدشده توسط میکروارگانیسم‌­ها در صنایع غذایی با توجه به ماهیت و ایمنی آن‌ها در حال افزایش است. این رنگ‌دانه‌ها در طبیعت و خواص خود متفاوت هستند.


در این خصوص و با توجه به کمبود مطالعات در این زمینه به‌‌ ویژه در ایران، گروهی از محققان دانشگاه آزاد اسلامی واحدهای نیشابور و شاهرود سعی کرده‌اند در فعالیتی پژوهشی به بررسی و جداسازی میکروارگانیسم­‌های سرمادوست با توانایی تولید رنگ‌دانه بپردازند تا در آینده بتوان از رنگ‌دانه‌های استخراج‌شده آن‌ها جهت استفاده در صنایع غذایی بهره برد.


بدین منظور، محققان، نمونه‌های خاک را از مناطق مختلف شهر طرقبه جمع‌­آوری کردند و برای رشد باکتری‌ها، کشت دادند. بعد از بررسی‌های اولیه، تعداد 14 کلونی باکتریایی که مولد رنگ‌دانه بودند از میان جمع کل باکتری‌ها انتخاب و کشت شدند. سپس با استفاده از آزمون­‌های بیوشیمیایی و ژنتیکی مورد شناسایی قرار گرفتند.


محققان در نتایجی که از این تحقیق به دست آوردند مشاهده کردند که رنگ‌دانه به‌دست‌آمده از باکتری Brevundimonas bullata هیچ سمیتی روی سلول‌های مختلف نداشت و می‌­توان از آن به‌ عنوان یک رنگ طبیعی در صنایع غذایی استفاده کرد.


همچنین پازکی و پورعلی، محققان مجری این پژوهش با بررسی رفتار رنگ‌دانه‌های به‌ دست‌ آمده متوجه شدند که بهترین رنگ‌دانه از نظر خلوص، کیفیت و میزان تولید آن در محیط ­کشت، مربوط به باکتری Aeromonas hydrophylaبا رنگ‌دانه صورتی پررنگ بود پس‌ازآن رنگ‌دانه زرد-نارنجی مربوط به باکتری Brevondimonas bullata قرار داشت.


به‌علاوه محققان در بررسی تأثیرات سمی رنگ‌دانه‌ها روی سلول‌ها، مشاهده کردند که از میان 14 باکتری بررسی‌شده، رنگ‌دانه تولیدی توسط باکتری Brevondimonas bullata می‌­تواند دارای خواص ضدسرطانی باشد.


به گفته محققان و بر اساس نتایج جالب به‌ دست‌ آمده از این تحقیق که در فصل‌نامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پزشکی تهران منتشر شده و به خواص بیولوژیکی رنگ‌دانه‌های باکتریایی استخراج‌شده پرداخته، می­‌توان از رنگ‌دانه‌های معرفی‌شده در زمینه‌­های مختلف پزشکی و تکنولوژی استفاده کرد.


انتهای پیام/

ارسال نظر