گرمای هوا چگونه بازار اقلام خوراکی را داغ کرد؟
گروه اقتصادی آنا – در واپسین روزهای دولت یازدهم موجی از گرانیها بازار اقلام خوراکی را زیر و رو کرده است. گرانی این روزها دلایل مختلفی دارد از عدم برنامهریزی صحیح مسئولان و تنظیم مناسب بازار گرفته تا واقعی کردن نرخ قیمتها از جمله دلایلی است که برای گرانیها ذکر میشود.
این موج افزایش قیمت درحالی است که دولت یازدهم یکی از دستاوردهای خود را جلوگیری از تورم و کاهش قیمتها و تک رقمی کردن نرخ تورم عنوان میکرد. البته در مورد این مسئله هم حرف و حدیثهای فراوانی وجود داشت که رکود اقتصادی و پایین آمدن تقاضا و عرضه زیاد از عوامل عمده جلوگیری از تورم عنوان میشد. هر چند که پیش از آن کشور دچار رکود تورمی بود و هم تورم و هم رکود را توامان تجربه میکرد که پدیده اقتصادی شومی است.
حالا درست در پایان دولتی که دستاوردش جلوگیری از تورم بوده شاهد موجی از گرانیها هستیم.
گرمای هوا بازار گوشت سفید را هم داغ کرد
قیمت مرغ و گوشت از ماههای پایانی سال گذشته به دلایل مختلف افت و خیز داشته اما این روزها گرمای هوا بهانهای برای افزایش قیمت آن شده است. گرانیهاییکه به گردن گرمای هوا انداخته شد اما تغییرات دما تنها علت آن نبود. در همین رابطه، محمد یوسفی، رئیس انجمن پرورش دهندگان مرغ گوشتی با بیان این که گرما مهمترین دلیل گرانی مرغ طی روزهای اخیر بوده، گفت: «شدت این قضیه به حدی بوده است که باعث شده تعدادی از مرغهای زنده تلف شوند.»
وی همچنین از افزایش ۵۰ درصدی قیمت ذرت و جوجه در یک ماه گذشته خبر داد و افزود: «از یک ماه گذشته تاکنون، قیمت ذرت و جوجه هر روز در حال افزایش است. علاوه بر این معمولا اوایل هرماه قدرت خرید مردم افزایش مییابد و در نتیجه تقاضا برای این کالا بالا میرود و از آن جایی که عرضه به دلیل گرما کاهش یافته است، قیمت مرغ بالا رفته است.»
البته کم شدن عرضه گوشت سفید در ماههای گرم سال موضوع عجیبی نیست اما اینکه چرا مسئولان به فکر این روزها نبودند و در تنظیم بازار کوشش بهینهای نکردند جای سئوال دارد. معمولا در مواقعی از سال که با افزایش گرما مواجه میشویم قیمت مرغ هم با افزایش روبرو میشود. البته مسئولان سعی کردند در این عرصه با تزریق گوشت مرغ به بازار قیمت آن را متعادل سازند که در حال حاضر قیمت مرغ در میدان بهمن، شش هزار و ۶۰۰ تا شش هزار و ۸۰۰ تومان و برای مصرف کنندگان، هفت هزار و ۵۰۰ تا هفت هزار و ۶۰۰ تومان است. در همین راستا گوشت قرمز نیز با افزایش قیمت روبرو شد و رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی با بیان اینکه گوشت گوسفندی دوباره گران شده از مذاکره با کشورهای استرالیا، رومانی و نیوزلند برای واردات گوشت به کشور خبر داد.
گرانی محصولات کشاورزی
با افزایش قیمت پیاز، خیار و انواع مختلف میوه جات لیست سیاه گرانیها جای سوزن انداختن ندارد!
ناصر اطرج، رئیس میدان میوه و تره بار اصفهان در این باره گفت: با توجه به اینکه سال گذشته بخش اعظمی از محصول پیاز کشاورزان از بین رفته است به همین دلیل امسال با کاهش تولید این محصول مواجهیم و همین مسئله سبب گران شدن قیمت پیاز شده است.
عدم تنظیم بازار علت این گرانی ها قلمداد شد. مثلا امسال عرضه پیاز کمتر از تقاضا بوده است. گرانی و عدم تنظیم مناسب محصولاتی مانند پیاز در حالی است که در سالهای گذشته این محصولات آنقدر در انبارها میماند که فاسد شده و دولت آنها را امحاء میکرد.
غیر از پیاز قیمت خیار هم اکنون افزایشیافته به دلیل اینکه با گرمی هوا مواجه شدیم و بوتهها قادر به تولید خیار نیست و همین مسئله باعث افزایش قیمت خیار شده است.
کارشناسان در این حوزه مطرح میکنند که تنها در صورت اجرای طرح ساماندهی کشت از سوی جهاد کشاورزی دیگر شاهد از بین رفتن محصولات و تولید مازاد محصولات کشاورزی نخواهیم بود.
لبنیات با افزایش قیمت روبرو شد
در اوائل ماه جاری، قیمت کره همزمان با گران فروشی لبنیات در سطح خرده فروشی افزایشیافته به طوری که قیمت هر کره ۵۰ گرمییک برند (پرفروش و قدیمی) با ۲۰۰ تومان افزایش، از ۱۵۰۰ تومان به ۱۷۰۰ تومان رسیده است.
قیمت کره بعد از 6 ماه از افزایش رسمی این محصول دوباره در سطح خرده فروشی توسط یکی از برندهای پرفروش گران شده است.
سابقه نشان داده است که این افزایش قیمتها سریالی بوده و بعد از افزایش قیمت یک برند سایر صنایع نیز اقدام به افزایش قیمت میکنند و برخورد دستگاههای نظارتی و جریمه صنایع تاثیری در این افزایش قیمتها نداشته است.
برخی از اخبار هم نشان میدهد که گران فروشی شیر ادامه دارد. در حالی در چند ماه گذشته باوجود جریمه دو شرکت صنایع لبنی افزایش قیمتیا گرانفروشی کالای پرمصرف شیر ادامه دارد که در میان برندهای پرفروش تنها یک برند کالای خود را به نرخ قبلی و مصوب به فروش میرساند.
شیر پاستوریزه پاکتییک لیتری با 1.5 و 3 درصد چربی در حالی 3 هزار تومان توسط بیشتر برندهایهای پرفروش فروخته میشود که تنها یکی از این برندها قیمت مصوب را رعایت کرده و این محصول را بدون افزایش قیمت غیرمجاز 200 تومانی 2 هزار و 800 تومان به فروش میرساند.
بانک مرکزی گرانی 5 کالا را تایید کرد
بانک مرکزی گزارش هفتگی متوسط قیمت خرده فروشی برخی از مواد خوراکی را در هفته منتهی به سی تیر منتشر کرد. بر اساس این گزارش، نرخ ۵ گروه کالایی نسبت به هفته قبل افزایش را نشان میدهد؛ بر این اساس، نرخ لبنیات،تخممرغ،چای،روغن نباتی وگوشت مرغ نسبت به هفته قبل از آن، افزایش را نشان میدهد.
متوسط قیمت خرده فروشی لبنیات ۷.۷ درصد، تخم مرغ ۳۱.۵ درصد، برنج ۶.۶ درصد، حبوبات۲۰.۷ درصد، میوههای تازه ۷.۴ درصد، سبزیهای تازه ۴۰.۸ درصد، گوشت قرمز ۲۱.۲ درصد، گوشت مرغ ۵.۹ درصد، چای ۲۳.۵ درصد و روغن نباتی ۸.۷ درصد در هفته منتهی به سیام تیرماه سال جاری نسبت به هفته مشابه سال گذشته افزایش داشتهاند. همچنین قیمت خرده فروشی قند و شکر در هفته مورد گزارش نسبت به هفته مشابه سال قبل از آن ۲.۲ درصد کاهش داشته است.
انتهای پیام/