صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۵۸ - ۰۲ بهمن ۱۴۰۳

سنگک پرسبوس‌ترین نان ایرانی، بربری کم سبوس‌ترین

رئیس اداره غذا‌های ویژه سازمان غذا و دارو با اشاره به چالش‌های سبوس‌گیری از نان، سنگک را پرسبوس‌ترین و بربری را کم سبوس‌ترین نان خواند.
کد خبر : 953726

به گزارش آنا، زهره پوراحمد گفت: : ایرانیان به‌طور متوسط سالانه ۱۱۷ کیلوگرم نان مصرف می‌کنند که این میزان ۲.۵ برابر میانگین جهانی است. بنابراین، توجه به انتخاب نان سالم برای حفظ سلامت عمومی ضروری است.

وی همچنین افزود: سبوس غلات حاوی ویتامین‌های گروه B، املاح معدنی و فیبر است که نقش موثری در تنظیم عملکرد دستگاه گوارش و پیشگیری از بیماری‌هایی مانند دیابت، چربی خون و چاقی دارد. به گفته او، رنگ نان‌های سبوس‌دار باید کرم مایل به قهوه‌ای باشد، چراکه این رنگ نشان‌دهنده وجود سبوس در آرد است.

او درباره دسته‌بندی آرد‌ها گفت: آرد سنگک دارای ۷ تا ۱۰ درصد سبوس‌گیری، آرد تافتون و لواش حدود ۱۳ تا ۱۵ درصد، آرد بربری ۱۸ درصد و آرد‌های قنادی و نان‌های حجیم ۲۴ درصد سبوس‌گیری می‌شوند که عملاً فاقد سبوس هستند.

 وی تأکید کرد که نان‌های تیره‌تر به دلیل داشتن سبوس بیشتر سالم‌ترند، اما برخی نانوایی‌ها از آرد‌های غیرمرتبط مانند آرد تافتون یا بربری برای تهیه سنگک استفاده می‌کنند و حتی سبوس را به صورت مستقیم روی نان می‌ریزند که این روش غیرعلمی و غیرمجاز است.

پوراحمد توضیح داد: آرد‌هایی که سبوس بیشتری دارند حاوی ماده‌ای به نام اسید فیتیک هستند که در صورت تخمیر نشدن، می‌تواند مانع جذب برخی مواد مغذی مانند روی در بدن شود. متأسفانه برخی نانوایی‌ها به جای انجام تخمیر اصولی، از جوش شیرین به عنوان افزودنی غیرمجاز استفاده می‌کنند که باعث باقی ماندن اسید فیتیک و ایجاد مشکلاتی مانند ترش کردن معده می‌شود.

او افزود: هرچه میزان سبوس در آرد بیشتر باشد، فرایند تخمیر زمان بیشتری نیاز دارد و این موضوع کار نانوا را دشوارتر می‌کند. برای مثال، آرد‌های کامل که سبوس بیشتری دارند، به دو ساعت و نیم زمان تخمیر نیاز دارند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: سازمان غذا و دارو اخیراً به آرد کامل مجوز تولید داده است. نانی که از این آرد تهیه می‌شود باید با رعایت زمان تخمیر استاندارد (دو و نیم ساعت) تهیه شود تا محصولی سالم و مغذی به دست مصرف‌کنندگان برسد.

انتهای پیام/

برچسب ها: نان
ارسال نظر