سهم سواد مالی در افزایش رفاه اقتصادی جامعه چقدر است؟؛ نقش رفتار اقتصادی مردم در توسعه
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، سواد مالی واژهای است که به تدریج در ادبیات اقتصادی کشور شکل گرفته است و به رفتارهایی اشراف دارد که منجر به حفظ دارایی، سرمایه و نقدینگی افراد جامعه میشود. سواد مالی به طور معمول ترکیبی از دانش، تفکر تحلیلی و تواناییهای اجرایی است که به افراد مختلف با سطح درآمد و مشاغل مختلف این امکان را میدهد تا با چالشها و فرصتهای مالی به بهترین شکل ممکن برخورد کنند.
کارشناسان معتقدند سواد مالی به صورت توانایی فهمیدن و استفاده از اطلاعات مالی برای اتخاذ تصمیمات مالی خوب تعریف میشود. به گفته آنها کتابخوانی در زمینه مالی، شرکت در دورههای آموزشی، مشاوره گرفتن از مشاوران مالی و بودجهبندی دقیق برای خود از راههای موثر در این راستاست.
رفتاراقتصادی افراد چه نقش و سهمی در اقتصاد کلان کشور دارد؟
سواد مالی شامل بودجهبندی، مدیریت بدهی، سرمایهگذاری مناسب و درک مفاهیم اقتصادی و مالی است. اما این پرسش نیز مطرح است که رفتار مالی اقتصادی افراد چه نقش و سهمی در اقتصاد کلان کشور دارد؟ آیا افزایش سواد مالی در جامعه میتواند به افزایش رفاه اقتصادی کمک کند و افراد را در برابر بحرانهای مالی و اقتصادی محافظت کند؟
سواد اقتصادی و دسترسی بیشترافراد به بازارها و داراییهای مختلف
حسن حیدری در گفتوگو با آنا درباره تاثیرات سواد مالی بر واکنشها و رفتارهای اقتصادی افراد در جامعه، اظهار کرد: سواد اقتصادی موجب میشود تا افراد منابع اطلاعاتی بیشتری در مورد بازارها و داراییهای مختلف پیدا کنند. همچنین سواد مالی موجب میشود تا افراد گزینههای بیشتری را در اختیار داشته باشند؛ البته همه افراد حتی اگر سواد آکادمیک هم نداشته باشند بنابه تجربه از سطحی از سواد مالی برخوردار هستند، اما گزینههای محدودی از بازارها از جمله خودرو یا بازار طلا را در دسترس خود دارند.
کارشناس مسائل اقتصادی ادامه داد: اگر سواد مالی افراد بهبود داشته باشد گزینههای بیشتری در اختیار فرد برای سرمایهگذاری وجود دارد، ضمن آنکه ممکن است همان گزینههای افراد کمتجربه در اختیار باشد، اما ورود یا خروج افراد با سواد مالی بیشتر منجر به حضورهای بههنگامتر و بهموقعتری میشود که در نهایت حفظ دارایی یا افزایش سودآوری را برای او به همراه دارد.
وی عنوان کرد: حضور افراد با سواد مالی بالاتر به فعالیت به موقع در بازارها و نحوه فروش مناسبتر کمک میکند که در نهایت منجر میشود تا فرد بتواند ریسکهای بیشتری را در بازارها مدیریت کند و نقدینگی و دارایی خود را حفظ کرده یا ارزش آن را افزایش دهد.
نقش دولتها در افزایش سواد مالی جامعه
حیدری درباره نقش دولت در سواد مالی افراد جامعه، خاطرنشان کرد: سواد اقتصادی همانند علوم تجربی دانش عمومی است. رسانهها اعم از دیداری و شنیداری نقش مهمی در بهبود سواد مالی دارند و همانند دانشگاه نیست که بتوان از مردم خواست در راستای افزایش سواد مالی به کلاسهای درسی مراجعه کنند؛ بنابراین دولت میتواند از این ابزارها در جهت آگاهیرسانی و افزایش اطلاعات مالی افراد استفاده کند.
وی با اشاره به نقش آموزش و پرورش در ارتقای سواد مالی، عنوان کرد: در برخی از رشتههای تحصیلی در دبیرستانها درس اقتصاد وجود دارد. در برخی از کتب نیز میتوان محتواهای آموزشی در زمینه ارتقای سواد مالی را جای داد. در بازبینی کتب درسی میتوان محتواهای بیشتری را برای آموزش سوادمالی پیشبینی کرد که در آنها درباره بازارهای مالی مختلف و کارکردهای اقتصادی آنها آگاهیرسانی شود.
ضعف آموزش و دانشگاهها در زمینه محتواهای آموزشی مرتبط با سواد مالی
کارشناس مسائل اقتصادی بیان کرد: در دانشگاهها نیز به غیر از رشتههای مرتبط با اقتصاد دروس عمومی برای اقتصاد وجود ندارد و میتوان گفت هم در آموزش و پرورش و هم در دانشگاهها آموزشهای مرتبط با سواد مالی بسیار ضعیف است.
انتهای پیام/