دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی: تهجد شبانه؛ کلید فتح قلههای موفقیت است
به گزارش خبرگزاری آنا، حجتالاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، در جمع پرشور و معنوی معتکفان دانشگاه امام صادق (علیه السلام) در ابتدای سخنان خود، ضمن ابراز خرسندی و شکرگزاری به درگاه خداوند متعال به دلیل توفیق حضور در جمع معتکفان، این فرصت معنوی را بسیار ارزشمند و غنیمت شمرد.
وی با تبریک فرارسیدن ایام البیض و سالروز ولادت باسعادت مولی الموحدین، امیرالمومنین علی بن ابیطالب (علیه السلام)، این ایام را فرصتی بینظیر برای خودسازی، تذکر و تجدید عهد با خداوند متعال دانست.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمن اشاره به اهمیت بهرهمندی از برکات معنوی این ماه مبارک، به ویژه ایام البیض، یاد و خاطره همه بزرگان و خدمتگزاران به اسلام و انقلاب را گرامی داشت و به طور ویژه از حضرت آیتالله مهدوی کنی (ره)، موسس فقید دانشگاه امام صادق (علیه السلام) یاد کرد و خدمات ارزشمند ایشان در عرصههای مختلف علمی، فرهنگی و سیاسی را مورد تحسین قرار داد.
خسروپناه ضمن اشاره به خدمات ماندگار ایشان در عرصههای مختلف از جمله تاسیس دانشگاه امام صادق، فعالیت در وزارت کشور، اداره دولت پس از شهادت شهید رجایی و تلاشهای سیاسی و فرهنگی این خدمات را باقیات الصالحات دانست.
وی همچنین یاد و خاطره اساتید، پدران و مادران و همه کسانی که در مسیر رشد و تعالی انسانها نقش داشتهاند را گرامی داشت. دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه با اشاره به اهمیت اخلاص در عمل و لزوم پاک بودن نیت در عبادت، از خداوند متعال توفیق برای همه معتکفان برای انجام خالصانه این عبادت و بهره مندی از برکات و فضائل این ماه مبارک را مسئلت کرد و تاکید کرد که نیت خالص در عبادت موجب قبولی اعمال و بهره مندی بیشتر از برکات معنوی است.
تشریح الگوی حکمرانی نبوی؛ حکمرانی فرهنگی و الهی
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه سخنان خود با استناد به آیات قرآن کریم و روایات معصومین (علیهم السلام)، به تشریح و تبیین الگوی حکمرانی پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) پرداخت و با اشاره به آیات اولیه سوره علق و قلم، این دو سوره را بیانگر این دانست که نوع حکمرانی پیامبر، حکمرانی فرهنگی است.
خسروپناه با بیان اینکه بعد از نزول سوره علق که به پیامبر فرمان داد بخوان، سوره قلم نازل شد که به ارزش قلم و نوشتن اشاره دارد، این دو سوره را به عنوان زیربنای حکمرانی فرهنگی نبی مکرم اسلام دانست.
وی با اشاره به سنگینی بار این حکمرانی فرهنگی برای پیامبر (ص)، افزود: «بعد از نزول این دو سوره و تبیین این نوع حکمرانی، پیامبر (ص) احساس سنگینی کردند و عبا را به خود پیچیدند که این بار سنگین را چگونه بردارند و چگونه این نوع حکمرانی را در جامعه پیاده کنند.
خسروپناه با استناد به آیات الهی به نزول سوره مزمل بعد از این دو سوره اشاره کرد و افزود: «خداوند متعال در سوره مزمل به پیامبر (ص) فرمود: اگر میخواهید این بار سنگین را بردارید، باید شبزندهداری کنید، نصف شب یا کمتر یا بیشتر قرآن بخوانید و با خدا خلوت کنید. یعنی با توجه به این آیات، حکمرانی پیامبر در سایه عبادت و انس با خدا شکل میگیرد و استمرار مییابد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین به آیه پایانی این سوره اشاره کرد و گفت: هم خود پیامبر (ص) و هم اصحاب و یارانشان باید شب زنده داری و تهجد داشته باشند و از این مسیر برای انجام رسالتهای خود نیرو بگیرند.
وی با رد این تفکر که شب زنده داری و عبادت فقط برای کسانی است که مسئولیت ندارند، این تفکر را خلاف قرآن و آموزههای دینی دانست و گفت: قرآن میفرماید به پیامبر (ص) که اگر میخواهی بار سنگین حکمرانی فرهنگی را برداری باید با خدا خلوت کنی و شب زنده داری داشته باشی. یعنی همه کسانی که در جامعه مسئولیتی دارند برای اینکه در مسئولیت خود موفق باشند باید این مسیر را طی کنند.
لزوم خودسازی و تهذیب نفس؛ گامی استوار در مسیر جامعه پردازی
خسروپناه با تاکید بر این نکته که خودسازی و تهذیب نفس مقدمهای برای جامعه پردازی است، گفت: قبل از اینکه به جامعه بپردازیم و بخواهیم برای جامعه مفید باشیم باید به خودمان بپردازیم و خودمان را بسازیم.
وی با اشاره به سوره مدثر گفت: بعد از نزول سوره مزمل، سوره مدثر نازل شد که میفرماید: «قُم فَأَنذِر» یعنی خودسازی و ساختن خویشتن مقدم بر جامعه پردازی است. یعنی اگر میخواهید در جامعه اثرگذار باشید باید خودتان را بسازید و برای این کار باید از خداوند کمک بخواهید و با او ارتباط برقرار کنید. وقتی که خودت را ساختی بعد به جامعه بپرداز و با مردم ارتباط برقرار کن.
خسروپناه با اشاره به اهمیت و فضیلت ماه رجب، شعبان و رمضان، این سه ماه را ماههای سلوک معنوی و فرصتی برای پالایش روح و جان دانست و از معتکفان خواست تا از فرصت این ماهها برای خودسازی و تهذیب نفس بهره ببرند و در این مسیر استوار قدم بردارند.
شهید حاج قاسم سلیمانی؛ اسوهای برای مجاهدان اهل تهجد و سلوک
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه با اشاره به ویژگیهای شخصیتی شهید حاج قاسم سلیمانی، او را نمونهای از انسانهای اهل سلوک و تهجد معرفی کرد که در عرصه عمل هم موفق و هم تاثیر گذار بود.
وی گفت: شهید حاج قاسم سلیمانی با بهره گیری از برکات معنوی ماه رجب، شعبان و رمضان توانست جریان مقاومت را بین المللی کند و در اوج درگیری با دشمنان از تهجد و سلوک و عبادت غافل نبود و از این طریق نیرو میگرفت و بر دشمنان غلبه میکرد.
خسروپناه با اشاره به این که شهید سلیمانی هر سال سه ماه رجب، شعبان و رمضان را روزه میگرفت، خاطر نشان کرد: شهید سلیمانی با وجود مشغلههای فراوان و مسئولیتهای سنگین، هرگز از تهجد و عبادت و توسل غافل نبود و این ارتباط با خدا به او نیرو و توان میبخشید.
وی با نقل خاطرهای از شهید سلیمانی، بر اهمیت رعایت مستحبات در کنار واجبات تاکید کرد و گفت: شهید سلیمانی با تهجد و خلوت با خدا به درجهای از تعالی و رشد معنوی رسید که همه او را به عنوان یک ژنرال مقتدر، هوشمند، کاردان و تاثیرگذار میشناختند.
تاثیر تهجد و خلوت با خدا؛ کلید گشایش مشکلات فردی و اجتماعی
خسروپناه در ادامه سخنان خود با اشاره به نقش مقام معظم رهبری در هدایت و رهبری جامعه اسلامی، ایشان را نیز از مصادیق انسانهای اهل تهجد و خلوت با خدا معرفی کرد و گفت: مقام معظم رهبری با تهجدهای شبانه و ارتباط مستمر با خداوند متعال توانستهاند اینگونه در جهان اسلام اثرگذار باشند و کشتی انقلاب را به سلامت به مقصد برسانند.
وی با مقایسه وضعیت ایران قبل و بعد از انقلاب اسلامی و اشاره به چالشها و توطئههای گوناگون دشمنان، افزود: امام خمینی (ره) با دست خالی و با اتکا به خداوند متعال و نیروی ایمان مردم توانست حکمرانی کند و حتی یک وجب از خاک ایران را از دست ندهد و مقام معظم رهبری هم در ادامه همان مسیر، کشور را با اقتدار و صلابت هدایت میکند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد که اثر تلاشهای بشری در پرتو خلوت و ارتباط با خدا و توسل به اهل بیت (علیهم السلام) مضاعف میشود و انسان به درجات عالی تری از موفقیت دست مییابد.
خسروپناه با اشاره به فرمایش امیرالمومنین (علیه السلام) مبنی بر اینکه هر کس با خدا انس بگیرد از مردم میبرد و به خدا میرسد، اظهار داشت: اگر انسان با خدا ارتباط پیدا کند و به او توکل کند، میتواند مانند شهید شهریاری، شهید کاظمی آشتیانی و شهید فخری زاده تاثیرگذار باشد و در عرصههای علمی و اجتماعی کارهای بزرگی انجام دهد.
وی با بیان اینکه این شهدا در کارهای علمی و تحقیقاتی خود وقتی به مشکل برمی خوردند به نماز و توسل پناه میبردند تا گره از کارشان باز شود، بر اهمیت توکل به خدا و ارتباط با او در همه امور زندگی تاکید کرد.
تبیین معارف توحیدی و ولایی در پرتو دعای توقیع ناحیه مقدسه
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در بخش دیگری از سخنان جامع خود با اشاره به دعای شریف و پر محتوای توقیع ناحیه مقدسه، به تبیین مضامین توحیدی و ولایی آن پرداخت.
وی با قرائت فرازهایی از این دعا، به عظمت و جلال خداوند متعال و مقام والای اهل بیت (علیهم السلام) اشاره کرد و گفت: در این دعا امام زمان (عج) از خداوند متعال میخواهد که به حق معانی جمیع آنچه که صاحبان امر و اولیای الهی با آن دعا میکنند، حاجت او را برآورده کند. در این دعا ائمه اطهار (علیهم السلام) به عنوان امینان الهی بر اسرار، مشتاقان به امر او، توصیف کنندگان قدرت و بیان کنندگان عظمت او معرفی شدهاند که این نشان دهنده مقام والای این بزرگواران است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر اینکه مشیت الهی در اهل بیت ناطق است، اظهار داشت: اهل بیت (علیهم السلام) معادن کلمات الهی، ارکان توحید، آیات و مقامات الهی هستند و دستیابی به معارف الهی تنها از طریق این بزرگواران میسر است.
خسروپناه با بیان اینکه امام زمان (عج) در این دعا، خداوند متعال را با صفات جلال و جمالی که در آیات و روایات آمده است، توصیف میکند، گفت: این دعا فرصتی است برای آشنایی بیشتر با خداوند متعال و معارف الهی که به ما از طریق اهل بیت (علیهم السلام) رسیده است.
تاثیر کلام اهل بیت (علیهم السلام) در گفتوگوهای بین الادیانی و اهمیت نشر معارف آن
خسروپناه در ادامه سخنان خود با اشاره به تجربیات ارزشمند خود در گفتوگوهای بین الادیانی و بین المذاهبی، به اهمیت بهره گیری از کلام اهل بیت (علیهم السلام) در این گفتوگوها اشاره کرد.
وی گفت: در این گفتگوها، به جای بیان مباحث فلسفی غربی و اسلامی و طرح مباحث انتزاعی، از فرمایشات امیرالمومنین (علیه السلام) در نهج البلاغه در بحثهای مختلف استفاده میکردم و مشاهده کردم که کلام اهل بیت (علیهم السلام) تاثیرگذاری بسیار زیادی در شرکت کنندگان در این جلسات داشت و آنها را شیفته معارف ناب اسلامی میکرد.
وی با اشاره به تاثیر کلام امیرالمومنین (علیه السلام) بر شرکت کنندگان در این جلسات، به بیان خاطرهای از گفتگوی خود با مقامات واتیکان پرداخت و گفت: در آنجا با بیان دیدگاههای امام علی (علیه السلام) درباره عقلانیت و تاکید بر جایگاه عقل در اسلام، پاپ شانزدهم را متوجه وجود عقلانیت در تشیع کردیم و این امر باعث شد که ایشان نگاه خود را نسبت به تشیع تغییر دهد و بر عقلانیت آن تاکید کند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین با اشاره به سادگی و تواضع پاپ فرانسیس، اظهار داشت: پاپ فرانسیس از بیانات امیرالمومنین (علیه السلام) درباره معنویت بسیار متاثر شده بود و عظمت و ژرفای این معارف را درک کرده بود.
خسروپناه با تاکید بر اینکه لزومی ندارد به دیگران بگوییم نهج البلاغه را بخوانند، افزود: کافی است که برخی از جملات و مطالب ناب اهل بیت (علیهم السلام) را برای آنها بیان کنیم، نورانیت کلام اهل بیت (علیهم السلام) بی نظیر است و بسیار اثرگذار است و موجب هدایت انسانها به سوی حق میشود.
وی ضمن اشاره به تلاشهای برخی برای تخریب چهره اهل بیت و ترویج افکار غلط، بر لزوم نشر معارف اهل بیت با استدلال و منطق تاکید کرد.
تبیین جایگاه ولایت اهل بیت (علیهم السلام) در نظام هستی
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه با اشاره به حدیثی از امام زمان (عج) و تشریح جایگاه اهل بیت (علیهم السلام) در نظام هستی، بیان کرد: فرقی بین خداوند و اهل بیت (علیهم السلام) نیست، الا اینکه آنها بنده و مخلوق او هستند و هر چه دارند از جانب خداست و همه کمالات را از خدا گرفتهاند. آنها وسیله فیض الهی هستند و اراده خداوند از طریق اراده آنها در عالم تحقق مییابد.
وی با بیان اینکه به وسیله اهل بیت (علیهم السلام) آسمان و زمین پر شده است و همه اینها برای ظهور و بروز توحید در عالم است و هدف از خلقت عالم تحقق توحید الهی است، افزود: همه ظلم ها، فجایع و بدبختیها در عالم ناشی از شرک است و ریشه در عدم توحید الهی دارد و با ترویج توحید و ولایت اهل بیت میتوان به ریشه کن کردن ظلمها و ایجاد جامعهای عادلانه و سعادتمند امیدوار بود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در پایان با بیان اوصاف جلال و جمال الهی و تاکید بر اینکه خداوند متعال سرچشمه همه کمالات است، به اهمیت رفاقت و انس با خدا پرداخت و گفت: خداوند در ادعیه به ما یاد داده است که چگونه با او رفیق باشیم و به او عشق بورزیم و از او یاری بجوییم. این ارتباط و انس با خدا است که به انسان آرامش، طمانینه و قدرت میبخشد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر اینکه این خدا با این اوصاف در هیچ مکتب فلسفی یافت نمیشود و اثبات وجود خدا با استدلال عقلی در مکاتب فلسفی با توصیفهای ارائه شده در ادعیه تفاوت بسیار دارد گفت: این خدا را تنها میتوان در ادعیه جستوجو کرد و با او انس گرفت و از او مدد خواست.
خسروپناه در پایان سخنان جامع و پرمحتوای خود با اشاره به دعای پایانی توقیع ناحیه مقدسه، بر لزوم بهره مندی از برکات معنوی ماه رجب، شعبان و رمضان و استفاده از این فرصت برای خودسازی، تهذیب نفس، کسب معارف الهی و تقرب به سوی خداوند متعال تاکید کرد.
وی با قرائت فرازهای پایانی این دعا، از خداوند متعال خواست که همگان را در ماه مبارک رمضان به روزه گرفتن، عبادت خالصانه، بندگی و اطاعت از او یاری کند. وی با اشاره به اهمیت سرنوشت و تقدیر الهی، از خداوند خواست تا سرنوشت عمر همه را با برکت قرار دهد و همه را از نعمت ایمان و امنیت برخوردار سازد و از خداوند خواست تا همه را به سر منزل مقصود برساند و توفیق بهره مندی از الطاف و عنایات الهی را به همه عنایت کند.
وی در پایان از معتکفان خواست تا در این فرصت گرانبهای معنوی با خدا خلوت کنند، با او راز و نیاز کنند، از او مدد و یاری بجویند، در مسیر حق ثابت قدم بمانند و از این فرصت برای ساختن خود و جامعه بهره ببرند.
انتهای پیام/