شکستن توهم اقتدار دشمن با توسعه هوش مصنوعی در کشور
به گزارش خبرگزاری آنا، از آنجا که هوش مصنوعی، نقش مهمی را در زندگی روزمره مردم سراسر جهان بر عهده دارد به عنوان به روزترین فناوری در جهان مطرح است و با به روزرسانی هرروزه سعی در ارتقا کیفیت زندگی دارد. خوشبختانه کشور ما با وجود فعالان و نخبگان هوش مصنوعی از این قافله عقب نمانده و در حرکت برای رسیدن به استاندارهای جهانی در این زمینه است. اما موضوعی که مطرح میشود این است، که این اقدامات هنوز به میزان کافی کاربردی سازی نشده و برای مردم ملموس و موثر نیست . از این رو نیاز به کاربردی سازی بیشتر، اطلاع رسانی جهت اقناع افکار عمومی است چرا که دشمن با کوچک شمردن دستاوردهای متعدد در زمینه های مختلف فناوری سعی دارد ایران ضعیف و خود را مقتدر نشان دهد.
همان طور که رهبری در بیانان اخیر خود فرمودند: درراستای پاره کردن پردهی توهم اقتدار دشمن و خنثیسازی اثر تبلیغات دشمن بر روی افکار عمومی، فعالان فضای مجازی و دیگر نهادها بایستی بصورت مؤثر ایفای نقش نمایند. ایشان، در سخنرانیهای مختلف دیگر به موضوع جنگ ترکیبی نیز اشاره نموده و تأکید داشتهاند که دشمنان با استفاده از ابزارهای مختلف مانند تبلیغات، اطلاعات نادرست، حملات سایبری، اقتصادی، رسانهای و دیگر روشهای غیرنظامی سعی در تضعیف و تخریب روحیه و مقاومت ملت ایران دارند؛ در یکی از سخنرانیهای اخیر نیز، ایشان به این نکته اشاره کردند که اتفاقات اخیر در ایران جنگ ترکیبی بوده و نه صرفاً اغتشاش خیابانی؛ و آمریکا، رژیم صهیونیستی و برخی قدرتهای اروپایی با استفاده از تمامی امکانات خود سعی در ضربه زدن به ملت ایران داشتند، اما ملت ایران با ایستادگی و مقاومت خود، دشمنان را ناکام گذاشت؛ بنابراین همانطور که از بیانات رهبری اینگونه استنباط میشود که امروز ما نه فقط درگیر یکی از جنگهای نرم، شناختی، اطلاعاتی، اقتصادی، سایبری، رسانهای و نظیر آنها هستیم، بلکه درگیر یک جنگ تمام عیار ترکیبی با دشمنان هستیم.
به نظر هوش مصنوعی به عنوان یک انقلاب صنعتی جدید، در آینده نزدیک نه تنها با قابلیتهای انسانی برابری نموده، بلکه فراتر از آن نیز خواهد رفت. مقام معظم رهبری در سالهای اخیر بارها بر لزوم تمرکز کشور بر موضوع هوش مصنوعی، نه فقط در لایه کاربست آن بلکه در لایههای عمیق و زیرساختی آن تأکید داشتهاند و همین فرامین و تدابیر منجر به ایجاد جنب و جوش بیشتر و تلاشهای متعدد در حوزه هوش مصنوعی در بین مسئولان نظام و دستگاههای مختلف کشوری و لشکری و همچنین نهادهای تحقیقاتی و بخش خصوص کشور شده است و بطور کلی از بالاترین لایههای حکمرانی تا سطح عموم مردم، توجه جدی به هوش مصنوعی را شاهد هستیم.
لزوم رنگاه زیستبومی و پیشکنشگرایانه به هوش مصنوعی در کشور
در این راستا لازم است به گزارش شاخص هوش مصنوعی ایران ۱۴۰۳ (Iran AI Index ۲۰۲۴) دانشگاه صنعتی شریف که با رویکردی جامع، میانرشتهای و چندوجهی به بررسی وضعیت هوش مصنوعی در ایران میپردازد، اشاره شود. هرچند از منظر شاخصهای علمی ایران رتبه مناسبی در سطح منطقه و جهانی دارد، لیکن از منظر کاربست هوش مصنوعی در کسب و کارهای ایرانی حداقل هفت سال از میانگین جهانی عقبتر هستیم.
در وضعیت کنونی کشور، با وجود بازیگران متعدد در حوزه هوش مصنوعی، همراستایی مؤثری در تصمیمسازی میان آنها شکل نگرفته است و نیاز به معماری نقشها و بازیگران و هم راستایی مؤثر داریم. همچنین درعرصه ارتباطات بینالملل، انزوای کشور بهویژه در شرایط تحریمی شدید، میتواند باعث حذف ایران از بازیهای جهانی شود و همکاریهای گسترده بینالمللی را طلب میکند و با توجه به محدودیت منابع، ضروری است تا حوزههای مهم اولویتبندی شده و اقدامات هدفمندتر و اثربخشتری صورت گیرد.
از سویی دیگر مشابه مسئله انرژی هستهای، در دنیا شاهد تحمیل مقررات و قوانین توسط برخی کشورها و درعین حال مستثنیسازی خود از آن قوانین و مقررات هستیم؛ که امید است با نگاه زیستبومی و پیشکنشگرایانه به هوش مصنوعی در سطح کل کشور و بارفع همه تهدیدهای احتمالی آن، فرصتهای مناسبی را برای ایران اسلامی خلق نماییم.
سخنان اخیر معظم له در دیدار اخیر با مردم قم، میتواند بهطور غیرمستقیم به اهمیت استفاده از فناوریهای نوین مانند هوش مصنوعی در مقابله با تبلیغات و اطلاعات نادرست اشاره داشته باشد. در این راستا هوش مصنوعی میتواند در تحلیل دادههای جمعآوری شده از شبکههای اجتماعی و رسانهها و شناسایی الگوهای تبلیغاتی و اطلاعات نادرست دشمنان که میتواند منتج به تضعیف بافت اجتماعی و مردمسالاری گردد کمک کند و به دستگاههای تبلیغاتی و فرهنگی کشور در ارائه اطلاعات صحیح و مقابله با تبلیغات منفی یاری رساند.
بهعنوان مثال، الگوریتمهای هوش مصنوعی متنوع امروزی مانند الگوریتمهای تحلیل احساسات و رفتار، پردازش زبان طبیعی، یادگیریهای ماشین، عمیق و تقویتی، میتوانند به شناسایی و حذف محتوای نادرست و تبلیغات دروغین در فضای مجازی کمک کنند و از این طریق مانع تأثیرگذاری تبلیغات دشمن بر افکار عمومی شوند. بنابراین، استفاده از هوش مصنوعی میتواند بهعنوان یکی از ابزارهای مؤثر در شکستن توهم اقتدار دشمن و تقویت روحیه مقاومت و ایستادگی در جامعه مورد استفاده قرار گیرد.
انتهای پیام/