مقابله فکری و تبیینی با دیدگاه ضد ایرانی غرب؛ پیشرفت ملت زیر سایه جنگ ترکیبی
خبرگزاری آنا؛ رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار اخیر خویش با مردم قم (19 دی 1403) عنوان کردند که کار نرمافزاری عبارت است از دروغپردازی، فاصله انداختن بین واقعیت با فکر و تصور افکار عمومی؛ شما رو به قوت میروید، او تبلیغ میکند که شما دارید ضعیف میشوید. خودش دارد ضعیف میشود، تبلیغ میکند که دارد قوی میشود. شما تهدیدناپذیر میشوید، او میگوید: «من با تهدید شما را از بین میبرم.» تبلیغات این است. یک عدهای هم تحت تاثیر قرار میگیرند.
{$sepehr_key_5184}
حضرت آیتالله خامنهای تأکید کردند که امروز کار اساسی، کار مهم برای دستگاههای تبلیغاتی ما، برای دستگاههای فرهنگی ما، تبلیغات ما، وزارت ارشاد ما، صداوسیمای ما، فعالان فضای مجازی ما، کار اساسی این است که پرده توهم اقتدار دشمن را پاره کنند، بشکنند، نگذارند تبلیغات دشمن روی افکار عمومی اثر کند. این کاری است که آن روز (قیام ۱۹ دی۵۶) قمیها کردند.
خبرنگار آنا در ادامه پرونده «شتاب علمی؛ پیشروی ایران، رکود غرب» با بشیر اسماعیلی استادیار روابط بینالملل و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان گفتوگو کرده است.
حفظ استقلال، تمامیت ارضی و از دست ندادن آب و خاک ایران که بعد از 200 سال تجزیه مداوم کشور و از دست رفتن قریب به دو سوم از مساحت آن رقم خورده است، دستاوردی است که موجب مباهات ملت ایران در تاریخ خواهد بود
اسماعیلی در گفتوگو با آنا با تشریح نکاتی تحلیلی درباره بیانات اخیر مقام معظم رهبری اظهار کرد: جنگ شناختی و جنگ روایتی یکی از حربههای بسیار مهم و تأثیرگذار در جنگ نرم است که با قلب واقعیات و برعکس جلوه دادن حقایق، اهداف و نیات مد نظر را به مخاطبان جامعه هدف القا میکند.
وی افزود: در این میان، استفاده از مفهوم «بازنمایی» یکی از ترفندهای پیشرفته رسانهای و خبری است که در جنگ نرم مورد استفاده قرار میگیرد. بازنمایی در اصل مانند جنگ شناختی، واقعیات را به نحو دلخواه «بازنموده» کرده و اطلاعات جدیدی را در قالب واقعیت به خورد مخاطبان خود میدهد.
استادیار روابط بینالملل توضیح داد: در بازنمایی به طور ساده و اجمالی این دستور کار مراعات میشود: نحست اینکه در برابر خود، یک دیگری یا دشمن تعریف میشود که عملیات بازنمایی علیه آن برای تخریب وجههاش انجام میشود. در مرحله بعدی، چهار هدف در جریان بازنمایی باید در رابطه با «خود» و «دیگری» محقق شود که عبارتند از نخست: بزرگنمایی نقاط قوت «خود» و کوچک نمایی نقاط قوت «دیگری» و دوم: کوچک نمایی نقاط ضعف «خود» و بزرگنمایی نقاط ضعف «دیگری».
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان تشریح کرد: آمریکا به عنوان کشوری که بخش عمدهای از تولید محتوای رسانهای در جهان را در انحصار خود داشته و سابقه موفق جنگ شناختی و روایتی با اتحاد جماهیر شوروی را در تاریخ معاصر در کارنامه دارد، سالهاست با اتکا به بازنمایی رسانهای، چه در سینما و تلویزیون و چه در تولید اخبار و تحلیل خبر، جمهوری اسلامی ایران را به عنوان «دیگری» و دشمن خود تحت هجمههای سنگینی قرار داده است.
{$sepehr_key_5181}
وی یادآور شد: در طرف مقابل، اما با کمکاری رسانه ملی، رسانههای مستقل و مردمی، دانشگاه و نظام آموزشی مواجه بودهایم که عملیات بازنمایی غرب را به نحوی که بایسته و موثر باشد پاسخ نگفتهاند.
به گفته استادیار روابط بینالملل، جهاد تبیین در اصل به منظور مقابله با همین جنگ نابرابر شناختی اعلام شد تا هر کس به حد وسع خود با قلب حقیقت و بازنمایی علیه کشور روشنگری کند.
اسماعیلی گفت: در راستای بازنمایی علیه ایران، جریان رسانهای وجود دارد که ایران را کشوری منزوی با سرمایه اجتماعی سقوط کرده نشان میدهد که تحریمهای اقتصادی و انزوای دیپلماتیک این کشور را بدل به یکی از کشورهای ضعیف و ناتوان دنیا کرده است.
وی توضیح داد که در آمار و ارقامی که عمدتا توسط نهادهای غربی منتشر میشوند، جایگاه جمهوری اسلامی ایران در قعر جدول کشورهای جهان است؛ اما اگر پای مواردی مثل افسردگی، ناامیدی، دلمردگی و امثال آن در میان باشند، ایران صدر جدول را به خود اختصاص داده است!
ارائه یک دیدگاه منصفانه، واقعی و امیدوارانه نسبت به قدرت و توان کشورمان و دیگران که در تقابل با جریان بازنمایی آمریکا و غرب باشد، امری ضروری است که بر عهده اصحاب رسانه، اندیشمندان، دانشگاهیان و هر فردی است که سواد سیاسی و رسانهای و دامنه بینشی دارد
استادیار روابط بینالملل بیان کرد که این دیدگاه همه دستاوردهای پس از انقلاب اسلامی در ایران را نیز منکر میشود و مدعی است کشور در همه زمینهها پسرفت داشته و جمهوری اسلامی، میراث پهلویها را هم به باد داده و اکنون ایران کشوری عقب مانده است که نخبگان آن همه از کشور رفته یا زندانی، افسرده و ناامید شدهاند.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان خاطرنشان کرد: اساساً در این دیدگاه فناوری نظامی بومی وجود ندارد و توان دفاعی جمهوری اسلامی ایران وابسته به شرق، ناکارآمد و تاریخ گذشته است. هرچند این دیدگاه تحقیرآمیز ادعا دارد که بین حاکمیت و مردم در ایران تفاوت قائل است و هدف از این همه تخریب، صرفاً نقد حکومت است و نه مردم، تمامی دستاوردهای ملی ایرانیان در نزدیک به پنج دهه گذشته را تخطئه میکند و نادیده میگیرد.
اسماعیلی اظهار کرد: با چنین دیدگاهی که همه چیز را سیاه و در بنبست میبیند باید مقابله فکری و تبیینی کرد؛ از میان بردن امید در یک ملت، تالی فاسد بسیار دارد و موجب حرکت قهری به سمت فروپاشی خواهد شد. طبیعتاً در هر دوره و برهه تاریخی و هر مکان جغرافیایی، نقاط ضعف در کنار نقاط قوت وجود دارند و شرایطی که یکسره تیره و تار باشد یا کاملاً مطلوب و مورد تأیید، اساساً وجود ندارد.
وی اضافه کرد: آرمانشهر و پادمانشهر به مفهوم واقعی هنوز محقق نشده و هر دو فقط در افسانهها و فیلمهای سبک پسارستاخیزی است که دیده میشوند. پس باید به اوضاع و احوال کشور، نگاهی خاکستری داشت و با اذعان و بالیدن به دستاوردهای مثبت ملی، درصدد رفع نقاط ضعف و کاستیها برآمد.
استادیار روابط بینالملل تشریح کرد: انتشار آمار و ارقام رسمی و معتبر در ابعاد گوناگون سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، میتواند گویای پیشرفتها و موفقیتهای به دست آمده باشد. موفقیتهایی که در اوج فشارهای جهانی و تحریم اقتصادی گسترده و فقط با تکیه بر دانش بومی نخبگان داخلی، منابع و امکانات ملی و خودباوری جوانان، زنان و تحصیلکردگان ایرانی رقم خورده است و کمتر ملتی در دنیا وجود دارد که تحت جنگ ترکیبی بسیار پیچیده و سنگین به راه خود در مسیر پیشرفت ادامه داده باشد.
به گفته اسماعیلی، حفظ استقلال، تمامیت ارضی و از دست ندادن آب و خاک ایران که بعد از 200 سال تجزیه مداوم کشور و از دست رفتن قریب به دو سوم از مساحت آن رقم خورده است، دستاوردی است که موجب مباهات ملت ایران در تاریخ خواهد بود.
وی توضیح داد: به عنوان نمونه در برآورد سالانه ۲۰۲۴ از محیط امنیتی راهبردی ایالات متحده، ایران بهعنوان مهره کلیدی در چالشهای پیش رو آمریکا شناخته میشود و نشان میدهد که چگونه ایران به یک بازیگر اصلی در رقابتهای ژئوپلیتیکی تبدیل شده است.
{$sepehr_key_5182}
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان اظهار کرد: در این گزارش اذعان به توانایی بومی ایران در بازدارندگی نظامی و همچنین بسط نفوذ خود در غرب آسیا صورت گرفته است و نتایج تحلیل، ناگزیر به قدرت روزافزون ایران در منطقه اعتراف میکند.
اسماعیلی افزود: این در حالی است که ایران از معدود کشورهای جهان است که هیچ پایگاه نظامی در اختیار قدرتهای بزرگ یا پیمانهای نظامی مثل ناتو قرار نداده و با وجود تحریمهای سنگین نظامی، قادر به دستیابی به فناوریهای سطح بالا در تولید تجهیزات پیشرفته دفاعی شده است.
در برآورد سالانه ۲۰۲۴ از محیط امنیتی راهبردی ایالات متحده، ایران بهعنوان مهره کلیدی در چالشهای پیش رو آمریکا شناخته میشود و نشان میدهد که چگونه ایران به یک بازیگر اصلی در رقابتهای ژئوپلیتیکی تبدیل شده است
وی خاطرنشان کرد: در طرف مقابل هم اغراق درباره قدرت لایزال آمریکا و شکست ناپذیری لیبرال دموکراسی به نحوی که اندیشمندانی مثل فرانسیس فوکویاما آن را مصداق پایان تاریخ قلمداد میکردند، امری خلاف شواهد موجود است. گفته آمد تمدنهای بزرگ با رواقی گری به وجود میآیند و با اپیکوریانیسم زوال میپذیرند و این، مصداق فرهنگ فعلی حاکم بر جامعه آمریکاست که موجب سست شدن قدرت هژمونیک ایالات متحده از درون شده است. ویل دورانت در تاریخ تمدن معروف خود میگوید هیچ تمدنی از بیرون مغلوب نمیشود مگر اینکه از درون شکست خورده باشد.
استادیار روابط بینالملل به آنا گفت: آمریکا اکنون خود را با چالشهای ناشی از تغییر هندسه قدرت جهانی و جابهجایی قدرت از غرب به شرق که در اثر احیای تمدنهای باستانی شرقی است، مواجه میبیند؛ اما در تلاش است که در آیینه رسانههای غربی وانمود کند چنین نیست.
وی تشریح کرد: فرید زکریا اندیشمند و فعال رسانهای سرشناس آمریکایی در کتاب «جهان پسا امریکایی» از برآمدن تمدنهای رقیب آمریکا سخن میگوید، حال آنکه زمان نگارش این کتاب به متعلق به نزدیک به بیست سال پیش بوده و الان اوضاع به طریقه اولی برای آمریکا وخیمتر هم شده است.
{$sepehr_key_5183}
اسماعیلی یادآور شد: بنابراین ارائه یک دیدگاه منصفانه، واقعی و امیدوارانه نسبت به قدرت و توان خودمان و دیگران که در تقابل با جریان بازنمایی آمریکا و غرب باشد، امری ضروری است که بر عهده اصحاب رسانه، اندیشمندان، دانشگاهیان و هر فردی است که سواد سیاسی و رسانهای و دامنه بینشی فراتر از آنچه رسانههای ضد ایرانی به طور هدفدار منتشر میکنند، دارد.
انتهای پیام/