دنبالهداری به درخشندگی سیاره زهره!
خبرگزاری آنا- مریم فخیمی: دنبالهدار یکی از دیدنیترین پدیدههای آسمانی است که به دلیل وجود ترکیبات یخ و گرد و غبار در هستهاش، وقتی به نزدیکی خورشید برسد، به خاطر تابش و گرمای خورشید یخ آن تبخیر شده، دُمی نورانی و زیبایی از گاز و ذرات گردوغبار در پشت سرش ایجاد میشود.
سرچشمه و منشأ دنبالهدارها، ابر اورت یا کمربند کویپر است. این اجرام آسمانی، همیشه کنجکاوی انسانها را برانگیخته و الهامبخش افسانهها و داستانها در فرهنگهای مختلف بودهاند. دنبالهداری که اخیرا به نزدیکی خورشید رسیده، احتمالا درخشانترین دنبالهدار سال ۲۰۲۵ خواهد بود.
C/۲۰۲۴ G۳ (ATLAS) دنبالهداری است که اخترشناسان را غافلگیر کرده و در روزهای اخیر به اندازه زهره درخشان شده است . این مهمان جدید آسمانی در آستانه عبور از کنار خورشید است.
C/۲۰۲۴ G۳ احتمالا درخشانترین دنبالهدار سال ۲۰۲۵ خواهد بود. این جرم یک دنبالهدار دورهای بلند مدت است که ۵ آوریل ۲۰۲۴ توسط سیستم هشدار برخورد با سیارکها و دنبالهدارها (ATLAS) در شیلی کشف شد. درخشش این دنبالهدار در زمان کشف ۱۹.۲ بود، یعنی از کمنورترین ستارگان آسمان هم تاریکتر بود. این دنبالهدار دارای یک مدار بسیار طولانی است و تقریباً ۱۶۰ هزار سال طول میکشد تا یک دور کامل به دور خورشید بزند. این ویژگی نشان میدهد که C/۲۰۲۴ G۳ احتمالاً یک دنبالهدار قدیمی است که قبلاً نیز به خورشید نزدیک شده و از کنار آن به سلامت عبور کرده است.
{$sepehr_key_5144}
دنبالهداری درخشان
این دنبالهدار به دلیل نزدیک شدن به خورشید و پیشبینیهای مربوط به روشنایی آن، توجه زیادی را به خود جلب کرده است. این دنبالهدار ممکن است به یکی از درخشانترین دنبالهدارهای سال ۲۰۲۵ تبدیل شود و پیشبینی میشود که روشنایی آن به حدود منفی ۳.۵ برسد، که به درخشندگی سیاره زهره است.
دنبالهدار C/۲۰۲۴ G۳ در تاریخ ۱۳ ژانویه ۲۰۲۵ به نزدیکترین فاصله از خورشید (حضیض) رسیده و در این زمان در فاصله ۰.۰۹ واحد نجومی (حدود ۱۴ میلیون کیلومتر) از خورشید قرار گرفت، درنتیجه دنبالهدار به شدت گرم و بسیار درخشان شد.
رصد دنبالهدار C/۲۰۲۴ G۳ (ATLAS)
در حال حاضر این جرم در صورت فلکی کماندار (Sagittarius) قرار دارد و به خورشید نزدیک میشود. مشاهده دنبالهدار C/۲۰۲۴ G۳ به دلیل موقعیت مداری و شرایط خاصی که در زمان نزدیک شدن به خورشید دارد، در آسمان نیمکره شمالی چالشبرانگیز است. دنبالهدار C/۲۰۲۴ G۳ در زمان نزدیک شدن به خورشید، به ویژه در تاریخ ۱۳ و ۱۴ ژانویه، در ارتفاع بسیار کمی در آسمان قرار دارد. برای مشاهده این دنبالهدار در نیمکره شمالی، رصدگران به احتمال زیاد به دوربینهای دوچشمی یا تلسکوپ نیاز دارند. در شرایط ایدهآل، ممکن است برخی از رصدگران بتوانند آن را در ساعات نزدیک به صبح، حدود ۴۰ دقیقه قبل از طلوع خورشید، یا عصر همزمان با غروب خورشید مشاهده کنند.
در ۱۴ ژانویه/ ۲۵ دی، دنبالهدار به نزدیکترین فاصله خود از زمین خواهد رسید و در آسمان صبحگاهی قابل مشاهده است. با این حال، در این زمان، دنبالهدار به سرعت به سمت خورشید حرکت میکند و ممکن است به دلیل نور شدید خورشید، مشاهده آن دشوار شود.
ممکن است از ۲۶ تا ۲۹ دی دنبالهدار C/۲۰۲۴ G۳ در آسمان غروب نیز قابلیت مشاهده بهتری داشته باشد.
در حالت کلی شرایط رصد این جرم، به شدت به موقعیت دنبالهدار و نور آسمان بستگی دارد. رصدگران باید از تجهیزات رصدی استفاده کنند و در مکانی مناسب با آسمانی صاف قرار گیرند تا شانس بیشتری برای مشاهده این دنبالهدار داشته باشند.
دنبالهدار C/۲۰۲۴ G۳ به دلیل نزدیک شدن بسیار زیاد آن به خورشید در حین عبور از مدار خود به عنوان «خورشید خراش» شناخته میشود.
این اصطلاح به دنبالهدارهایی اطلاق میشود که در مسیر خود به قدری به خورشید نزدیک شوند که تحت تأثیر گرما و تابش شدید خورشید احتمالا تجزیه و نابود شوند.
چرا مطالعه و رصد دنبالهدارها مهم است؟
دنبالهدارها به عنوان بقایای اولیه از زمان شکلگیری منظومه شمسی، اطلاعات ارزشمندی درباره تاریخچه و تکامل این سیستم به ما ارائه میدهند. این اجرام منابع اطلاعاتی کلیدی در مطالعه تاریخچه منظومه شمسی هستند. آنها نه تنها به ما در درک شرایط اولیهای که سیارات و دیگر اجرام آسمانی در آن شکل گرفتهاند، کمک میکنند، بلکه میتوانند شواهدی از فرآیندهای مهمی که بر روی زمین و دیگر سیارات تأثیر گذاشتهاند، ارائه دهند. این اطلاعات به ما کمک میکند تا تصویر جامعتری از تاریخ و تکامل منظومه شمسی به دست آوریم.
انتهای پیام/