اثرگذاری بر فرهنگ مقاومت کارکرد مهم پیادهروی اربعین
به گزارش خبرنگار آنا به مناسبت دهه مقاومت، کرسی ترویجی «بررسی رابطه پیادهروی اربعین و فرهنگ مقاومت» با همکاری معاونت پژوهشی و فناوری، معاونت فرهنگی و دانشجویی و تشکل اسلامی اساتید مستقل دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر برگزار شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر ارائهکننده کرسی ترویجی «بررسی رابطه پیادهروی اربعین و فرهنگ مقاومت» با بیان اینکه هدف از این مقاله در سه محور خلاصه میشود، گفت: پایه و رکن پرداختن به این مقاله، تأکید مقام معظم رهبری درباره عمقبخشی به مفاهیم اربعین و ظرفیت بزرگ این رویداد مذهبی و سیاسی بود.
انسیه ماهینی بیان کرد: داستان پیادهروی اربعین و لذتهای غیرقابل وصف این سفر را حتی کسانی که به این زیارت مشرف نشدند با تصاویر عظمت و پر از احساس پخش شده درک میکنند و مرور خاطرات حتی در قالب یک رویداد علمی، لذتبخش است، ازسویی رویداد عاشورا و اربعین شبیه به شرایط کنونی جبهه مقاومت است.
وی متذکر شد: امروز رژیم صفاک صهیونیستی با ترور، به ظاهر رهبران و بزرگان جبهه مقاومت را از بین بردهاند، اما در باطن، این جبهه با رویشها، قویتر شده و همانگونه که رهبر فرزانه انقلاب اسلامی فرمودند، باید با تمام امکانات به جبهه مقاومت کمک کرد که این کمک، تنها کمک مالی و تجهیزاتی نیست، بلکه باید با روشنگی و نگارشها این مهم را انجام داد.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر با اشاره به موضوع کرسی ترویجی یعنی بررسی رابطه پیادهروی اربعین و فرهنگ مقاومت گفت: بدون تردید این دو مقوله برهم اثرگذار است و راهپیمایی اربعین بزرگترین تجمع مذهبی در جهان است که از اقوام، ملیتها، مذاهب و افراد مختلف در آن حضور دارند و از آن بهعنوان قدرت جبهه مقاومت یاد میشود.
ماهینی با بیان اینکه پیادهروی اربعین هرساله باشکوهتر از سالهای گذشته از نظر کمّی و کیفی در حال برگزاری است و تبدیل به پدیده منحصربهفردی شده است، عنوان کرد: براساس آمار که از طریق آستان حضرت عباس علیهالسلام اعلام شد، تعداد زائران شرکتکننده در مراسم بزرگداشت اربعین در کربلای معلی با رشد حدود ۹۲ درصدی طی ۹ سال اخیر، در اربعین امسال به بیش از ۲۱ میلیون و ۴۸۰ هزارنفر رسید.
وی با بیان اینکه پیادهروی اربعین دارای کارکردهای فراوانی در ابعاد مختلف مذهبی، سیاسی، فرهنگی، مذهبی، نظامی، امنیتی، اخلاقی، اجتماعی و اقتصادی است، توضیح داد: یکی از کارکردهای فرهنگی و سیاسی آن، اثرگذاری بر فرهنگ مقاومت بوده، مهمترین مباحث سیاسی روز که آرام و قرار را از نظام سلطه ستانده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر متذکر شد: اقتدار جهان اسلام بهخصوص شیعیان جهان، افزایش وحدت و همبستگی مسلمانان، کاهش اختلافات، کشمکشها، معرفی پیامها و فضائل امام حسین علیهالسلام به جهانیان ازجمله کارکردهای دیگر اربعین است.
این پژوهشگر با تأکید بر اینکه واژه «اربعین» از اصطلاحاتی است که در متون دینی، حدیثی و تاریخی کاربرد بسیاری دارد، تصریح کرد: بسیاری از امور، با این عدد و واژه تعریف و تحدید شدهاند، مباحثی چون کمال عقل در چهل سالگی، آثار چهل روزاخلاص، آثار حفظ چهل حدیث، دعای چهل نفر، دعا برای چهل مؤمن، قرائت دعای عهد در چهل صبح، عدم پذیرش نماز شرابخوار تا چهل روز زمین و آسمان و فرشتگان بر امام حسین علیهالسلام، استحباب زیارت اربعین و اینکه غالب انبیاء در چهل سالگی به مقام نبوت رسیدند، از این قبیل هستند.
ماهینی در تعریف واژه فرهنگ و مقاومت اسلامی گفت: واژه «فرهنگ» در لغت بهمعنای «بالا کشیدن و فرهیختن»، «سنگینی و وقار»، «تعلیم و تربیت» بوده و مقاومت به معنای «باکسی ضدیت کردن» و نیز «ایستادگی و پایداری کردن» است امامقاومت اسلامی فراتر از یک واژه یا اصطلا ح است.
وی عنوان کرد: البته واژه مقاومت در قرآن به صراحت نیامده، اما کلمات مترادف آن بارها بیان شده و قرآن در تبیین فرهنگ مقاومت از مباحث گوناگون وعینی مانند واژههای استقامت، صبر و ثبات قدم داشتن استفاده کرده، اما درهمه موارد، مراد از استقامت و صبر چیزی جز دوام، ایستادگی و تحمل نفس در برابر سختیها، پافشاری و پایداری کردن در برابر دشمن نیست.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر با بیان اینکه منظور از فرهنگ مقاومت، شکلگیری مجموعهای از ارزشها، باورها، رفتارها و نمادها در جوامع مختلف بهمنظور مقابله با ظلم، بیعدالتی و فشارهای خارجی یا داخلی است، توضیح داد: این فرهنگ معمولاً شامل عناصر تاریخی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی است که به تقویت هویت ملی و اجتماعی کمک میکند.
این پژوهشگر تشریح کرد: فرهنگ مقاومت ممکن است در قالب هنر، ادبیات، موسیقی و فعالیتهای اجتماعی و سیاسی بروز پیدا کند، از این رو، پیادهروی اربعین، نماد فرهنگ مقاومت بوده، چراکه عاشورا و واقعه کربلا به عنوان یک نقطه عطف در تاریخ اسلام، نشان دهنده مبارزه با ظلم و دفاع از حق است.
این استاد دانشگاه، برخی از جلوههای فرهنگ مقاومت در پیادهروی اربعین را برشمرد و افزود: وحدت وهمبستگی اجتماعی و تمدنسازی، انتقال فرهنگ و حرکتهای جمعی، تأثیرفرهنگ مقاومت بر جوانان شرکتکننده در راهپیمایی اربعین، پیام جهانی، شبکهسازی تنها بخشی از این جلوهها است.
مسئول بسیج اساتید دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر هم که بهعنوان مدیر جلسه در کرسی ترویجی پیاده روی اربعین و فرهنگ مقاومت حضور داشت، گفت: رهبر معظم انقلاب اسلامی بر ظرفیت پیادهروی سیاسی ـ مذهبی اربعین تأکید فراوان دارند.
قدیر خواجهپور، انتقال و توسعه فرهنگ مقاومت از طریق اربعین حسینی، معناسازی و محتواسازی را ضروری برشمرد.
وی یادآور شد: باید از طریق پویشهای مختلف، زائرین پیادهروی اربعین با محتواهایی قوی و شکیل، فضای معنوی و احساسی این همایش بزرگ و چند میلیونی را به فضای سیاسی کشور و منطقه تزریق کنند.
انتهای پیام/