صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
کارگردان «عالیجنابان معدن» در گفتگو با آنا:

جشنواره فیلم عمار مصداق آزادی بیان در مستندسازی است/ چالش‌های ساخت یک اثر مطالبه‌گر

برنده جایزه «فانوس» از پانزدهمین جشنواره عمار از چگونگی ساخت مستند «عالیجنابان معدن» می‌گوید.
کد خبر : 950402

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، پانزدهمین جشنواره مردمی فیلم عمار شامگاه پنجشنبه با برگزاری آیین اختتامیه در حوزه هنری به کار خود پایان داد. به این ترتیب برگزیدگان این دوره از جشنواره در بخش‌های مختلف معرفی شده و لوح‌های تقدیر وجایزه فانوس جشنواره عمار به آنها اهدا شد.

محمود شهبازی مستندساز اهل بندرعباس یکی از برندگان فانوس جشنواره پانزدهم بود. بنابر نظر هیئت داوران، او این جایزه را در بخش «مستند عدالت» و به خاطر «جسارت و عدم مصلحت‌اندیشی و نگاه جامع، همراه با مسئله‌شناسی دقیق» برای مستند «عالیجنابان معدن» دریافت کرد.

شهبازی در گفت‌و‌گو با خبرنگار آنا ضمن ابراز خرسندی از دریافت این جایزه عنوان کرد: مستند ۷۵ دقیقه‌ای «عالیجنابان معدن» به چالش‌ها و مشکلات حوزه معادن در بخش‌های کارگری، محیط زیست، قوانین، خام‌فروشی، کمبود صنایع فراوری و... می‌پردازد. این اثر، یک مستند جاده‌ای است که برای تولید آن به معادن مهم کشور در استان‌های مختلف همچون هرمزگان، کرمان، کردستان، آذربایجان غربی، مرکزی، خراسان رضوی و... رفتیم.

چالش‌های ساخت یک اثر مطالبه‌گر

وی اظهارکرد: تولید مستند در ذات خودش کار چالش‌برانگیزی است. حالا اگر این مستند، محتوایی مطالبه‌گر داشته باشد، این چالش‌ها و موانع بیشتر می‌شود. در اغلب فضا‌های معدنی ما امکان حضور پرتعداد عوامل تولید را نداشتیم چراکه با مقاومت صاحبان معدن مواجه می‌شد و از نظر امنیت محیط کار هم مشکلاتی را در پی داشت. در نتیجه گاهی من به صورت تک‌نفره به این معدن‌ها می‌رفتم. از سوی دیگر گستره جغرافیایی کار ما هم به گونه‌ای بود که باید در چهار گوشه ایران عزیز حاضر می‌شدیم.

شهبازی گفت: این مستند کار پژوهشی مفصلی داشت. در روند تولید حامی نداشتیم، اما پس از رسیدن به مرحله تدوین، حوزه هنری هرمزگان پای کار آمد و حامی مستند شد.

مستند‌های مطالبه‌گر؛ از «دریابست» تا «عالیجانبان معدن»

این مستندساز افزود: من پیش از این و در نهمین دوره جشنواره با مستند «دریابست» حاضر شدم که در زمان خودش جریان‌ساز و جنجالی شد. در آن مستند به طرحی از سازمان شیلات پرداختم که «دریابست» نام داشت؛ و در سال‌های ۹۳ و ۹۴ اجرا شد. بر اساس این طرح، به مدت بیست روز هیچ صیادی حق ماهی‌گیری در آب‌های منطقه را نداشت و هرگونه فعالیت صیادی ممنوع بود. اتفاقی که افتاد این بود که به اسم اجرای طرح دریابست، به صیادان سنتی اجازه ماهیگیری نمی‌دادند، اما برخی از کشتی‌ها به راحتی اجازه ماهیگیری در منطقه را پیدا می‌کردند. با تحقیقاتی که داشتم مشحص شد گروهی از افراد ذی نفوذ چهره‌های سیاسی و بازنشسته تعدادی کشتی صنعتی با هدف صید ترال را به ایران وارد کرده‌اند. جالب است این نوع صید ترال در برخی از کشور‌ها ممنوع است. مستند «دریابست» بسیارخبرساز شد و مرحوم نادر طالب‌زاده هم از کسانی بود که واقعاً پای این مستند ایستاد و حامی آن بود.

شهبازی عنوان کرد: جشنواره عمار مصداق آزادی بیان در فضای مستندسازی کشور است. این جشنواره، تریبونی برای مظلومانی است که صدایشان به سختی شنیده می‌شود و با تلاش فیلمسازان گمنام و تازه‌کار مشکلاتشان به زبان تصویر بیان می‌شود. راه‌اندازی این رویداد سینمایی آن هم پس از اتفاقات سال ۸۸ کار بابرکت و سازنده‌ای بود و امیدوارم این مسیر همچنان ادامه داشته باشد.

تداوم مطالبه‌گری از مسیر مستند

وی افزود: دوست دارم مسیر مستندسازی خودم را در حوزه مطالبه‌گری و روشنگری ادامه دهم. پیش از این هم علاوه بر مستند «دریابست»، مستند‌هایی درباره شهدای هواپیمای ایرباس و شهدای استان هرمزگان داشتم. همچینین مستندی با عنوان «بیرق» را با محوریت اغتشاشات سال ۱۴۰۱ ساختم و به شهید مدافع امنیت مجتبی امیری دوماری پرداختم. این شهید بزرگوار در سی‌ام شهریورماه سال ۱۴۰۱ در مقابل آستان مقدش امامزاده سید مظفر شهرستان قشم به دست اغتشاشگران به شهادت رسید. سوژه‌هایی برای من اولویت دارد که روشنگر باشد و گرهی از مشکلات مردم به ویژه اهالی خونگرم استان هرمزگان باز کند. تلاشم این است که این اتفاق تا حد امکان د رکار‌های بعدی من هم بیفتد.

این مستندساز هرمزگانی با ابراز خرسندی از نکوداشت غلامرضا صنعتگر خواننده و آهنگساز اهل بندرعباس در افتتاحیه جشنواره پانزدهم عمار گفت: همشهری هنرمند من آقای صنعتگر، هنرمندی متعهد و کاربلد است که واقعاً برای دل مردم ایران می‌خواند. موسیقی در هرمزگان، درختی تناور و ریشه‌دار است که با تلاش بزرگانی همچون زنده‌یادان ناصر عبداللهی، نصروک و ابراهیم منصفی و چهره‌های جوانتر مثل رضا صادقی و عمران طاهری همچنان سبز و استوار مانده است. به نظر من یکی از اتفاقات خوب جشنواره امسال، تقدیراز آقای صنعتگر بود و امیدوارم ایشان این مسیر را با موفقیت بیشتری ادامه دهند.

لازم به یادآوری است، پانزدهمین جشنواره مردمی فیلم عمار از هفتم تا سیزدهم دی به دبیری مرضیه هاشمی در سینما بهمن تهران برگزار شد.

انتهای پیام/

ارسال نظر