«ضدقهرمان» به دنبال روایت بدون غرض و مرض از آقای خلخالی است
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، هجدهمین جشنواره بینالمللی فیلم مستند ایران «سینما حقیقت» امروز و با برگزاری آیین اختتامیه در تالار وحدت به کار خود پایان میدهد. آثار این دوره از جشنواره در بخشهای ملی، بین الملل و جایزه شهید آوینی و البته بخش ویژه غزه (به عنوان یکی از زیرمجموعههای بخش بینالملل) و در قالبهای کوتاه، بلند و نیمهبلند به نمایش درآمدند.
«ضدقهرمان» به کارگردانی و تهیهکنندگی عارف افشار یکی از مستندهای بلند حاضر در بخش مسابقه ملی این دوره از جشنواره بود؛ فیلمی که با محوریت زندگی آیتالله صادق خلخالی از چهرههای تأثیرگذار پس از انقلاب و سالهای دهه شصت تولید شده و دو اکران آن در جشنواره هجدهم با استقبال قابلتوجه مخاطبان همراه بود و البته مباحث و نقدهای فراوانی را هم در پی داشت. با این حال پس از اعلام نامزدها، این فیلم فقط در بخش بهترین فیلم نامزد دریافت تندیس جشنواره شد. هرچند به نظر میرسید فارغ از نتیجه جشنواره، اکران این فیلم در آینده، هم در بین سیاستمداران و هم علاقهمندان به تاریخ سیاسی پس از انقلاب مباحث متفاوتی را شکل دهد.
دوگانه خلخالی و بهشتی به روایت یک مستند
در همین ارتباط، کارگردان این اثر مستند در گفتگو با آنا عنوان کرد: «ضدقهرمان» دوگانه آقای خلخالی و شهید بهشتی را دستمایه اصلی خود قرارداده و با این بستر اصلی، زندگی سیاسی و اقدامات و افکار آیتالله خلخالی از زمان پیروزی انقلاب تا زمان فوت ایشان در سال ۱۳۸۲ را بررسی میکند.
عارف افشار گفت: شخصیت و کارهای آقای خلخالی برای عموم مردم و برای اهالی سیاست (چه موافق و چه مخالف) همیشض باجنجال و ابهامات فراوان همراه بوده است. مطرح شدن نام آقای خلخالی با پیروزی انقلاب اسلامی آغاز میشود و در سالهای پایانی دهه ۵۰ و سالهای آغازین دهه ۶۰ از چهرههای تأثیرگذار در حوزههای مختلف است و به یک چهره کاملاً رسانهای تبدیل میشود. با این حال شخصیتی که تا این حد چالش برانگیز و جنجالی است، تاکنون به صورت مستقل، سوژه یک مستند تاریخی قرار نگرفته است.
از این که «ضدقهرمان» اولین مستند از آقای خلخالی است خوشحال نیستم!
وی افزود: این که گفته میشود «ضدقهرمان» اولین روایت از این شخصیت جنجالی تاریخ معاصر است، مایه خوشحالی من نیست چراکه حتماً باید در این چهل سال و حداقل در این بیست سال پس از فوت ایشان، یک مستند جدی و دقیق در باره این برهه حساس تاریخ معاصر و شخصیت آقای خلخالی تولید میشد.
کارگردان مستند «ضدقهرمان» گفت: پروندههای تاریخی بسیار زیادی در تاریخ پس از انقلبا وجود دارد که هیچ کدام برای نسل امروز ما باز نشدهاند و همچنان دارای ابهامات و زوایای پنهان فراوانی است. از سوی دیگر واکاوی این پرونده در قالبی هنرمندانه و جذاب میتواند برای درس گرفتن از اشتباهات و اصلاح روندهای غلط به مردم و مسئولان کمک کند.
وی افزود: اگر این مستند را با چنین رویکردی تماشا کنیم، خواهیم دید که رد و نشانی از تمام آن اتفاقات را میتوان تا امروز هم مشاهده کرد؛ چهرههای مرتبط با شخصیت آقای خلخالی بسیار متنوع هستند. افرادی بودند که نگاهشان نسبت به ایشان تغییر کرده است و برخی دیگر سر همان موضع هستند. این جنبههای متفاوت از یک پرونده تاریخی نشان میدهد که چنین موضوعاتی واقعاً به عنوان یک سوژه تاریخ جای کار دارند.
به دنبال روایت بدون غرض و مرض از شخصیت آقای خلخالی
افشار عنوان کرد: «ضدقهرمان» به دنبال روایت بدون غرض و مرض از تاریخ و شخصیت آقای خلخالی است. ایشان در زمان خودش هم شخصیت متفاوتی نسبت به سایر انقلابیون و مسئولان داشت. در کنار تصمیمهای جنجالی و بیپروا، صراحت لهجه و طنازی او و تلاشی که برای دیدهشدن در رسانههای زمان خودش داشت نیز قابلتوجه است. وقتی یک شخصیت معاصر تا این حد ظرفیت رسانهای دارد و چالشبرانگیز است، طبیعی است که نظر فیلمساز را به خود جلب میکند.
لازم به یادآوری است، هجدهمین جشنواره بینالمللی «سینما حقیقت» از هجدهم تا بیست وپنجم آذرماه به دبیری محمد حمید مقدم در پردیس سینمایی چارسو برگزار شد.
انتهای پیام/