استفاده از تکنیک شبیهسازی برای نیل به نوآوری فرآیندی
به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری آنا، نوآوری تغییردر فن آوری تولید است که در ایجاد و توسعه محصولات جدید آشکار میشود. انجام کارهای جدید یا کاربردی کردن یک خلاقیت، نوآوری است. نوآوری فرآیند گردآوری هر نوع ایده جدید و مفید برای حل مساله است که نوآوری شامل شکل گرفتن ایده، پذیرش و اجرای آن است؛نوآوری بر میزان تولید و رشد اقتصادی کشورها موثر است.
پژوهشگران در مقالهای با عنوان «استفاده از تکنیک شبیهسازی برای نیل به نوآوری فرآیندی» به این موضوع پرداختهاند که نوآوری در یک مفهوم وسیع به عنوان فرآیندی برای استفاده از دانش یا اطلاعات مربوطه به منظور ایجاد یا معرفی چیزهای تازه و مفید است و هر چیز تجدید نظر شده که طراحی و به حقیقت درآمده باشد و موقعیت سازمان را در مقابل رقبا استحکام بخشد و مزیت رقابتی برای سازمان ایجاد نماید؛ است.
* نتایج نوآوری و خلاقییت درسازمان
در این پژوهش آمده است که پیشرفت در زمینه خلق کالا یا خدمت جدید، شناخت بازارهای فعلی و ایجاد بازارهای نو، خلق محصول جدید یا اصلاح محصولات در حال تولید مطابق با سلیقه و نیازهای بازار، افزایش سرعت تولید و بازگشت سرمایه، ایجاد فضای رقابت در بنگاهها و در نتیجه جامعه تولیدکنندگان، ارتقاء وضعیت بسته بندی کالاها جهت تسهیل در انبار کردن آنها و تضمین سلامت محصول و سهولت در توزیع، افزایش سطح خدمات بمنظور تامین رضایت و جذب مشتریان و ایجاد محصولات جدیدتر با تکنولوژی بالاتر را میتوان از نتایج مهم نوآوری و خلاقییت سازمانی بر شمرد.
{$sepehr_key_4003}
* شبیهسازی رایانهای در جهت پشتیبانی از تصمیمات مدیریت
به زعم این پژوهش شبیهسازی در فرهنگ لغت به معنای وانمودکردن یا نایل شدن به اصل چیزی بدون واقعیت است. شبیهسازی رایانهای به فرایند مدل سازی با استفاده از روابط ریاضی و منطقی و همچنین اجرای مدل به وسیله رایانه اطلاق میگردد.
{$sepehr_key_4004}
به گفته این پژوهش شبیهسازی فرایندی، تکنیکی است که امکان نمایش فرایندها، منابع، کالاها و خدمات را در یک مدل دینامیک رایانهای فراهم میسازد واین مدل شبیهسازی هنگامی که اجرا میگردد تقلیدی از عملیات واحد تولیدی خواهد بود.
شبیهسازی فرایندی، تکنیکی است که به سازمانها کمک مـــیکند عملکرد فرایندهای خود را بدون اینکه هزینه و ریسک تغییر فرایندهای جاری و اجرای فرایندهای جدید را متحمل شوند، پیش بینی، مقایسه و بهینه سازی کنند.
این پژوهش مطرح میکند که درحقیقت شبیهسازی رایانهای ابزاری توانمند جهت پشتیبانی از تصمیمات مدیریت و کاهش ریسک فرایند تصمیم گیری و پشتیبانی از فرایند بهبود مستمر و نظام پیشنهادهای سازمان است.
{$sepehr_key_4005}
این پژوهش توضیح میدهد که شبیه سازی میتواند تواناییهای زیادی را برای نوآوری فرآیند به ارمغان بیاورد، در مقابل نوآوری فرآیندی نیز میتواند چارچوبی را برای اجرای شبیهسازی فراهم سازد. شبیه سازی و نوآوری فرآیندی، دارای برخی ویژگیهای مشترکاند.
* اهمیت و نقش شبیهسازی در نوآوری فرآیندی
شبیهسازی به مجریان کمک میکند تا یک چشم انداز فرآیندی داشته باشند، نتایج فرآیندی را درک کنند و تعاملات را با دیگر فرآیند منعکس کنند
به گفته این پژوهش شبیه سازی میتواند تواناییهای زیادی را برای نوآوری فرآیند به ارمغان بیاورد، در مقابل، نوآوری فرآیندی نیز میتواند چارچوبی را برای اجرای شبیه سازی فراهم سازد.
این پژوهش مطرح میکند که شبیه سازی و نوآوری فرآیندی، دارای برخی ویژگیهای مشترک اند. به عنوان مثال هر دوی آنها اصول مشترکی را برای تحلیل نمودار فرآیندی که بیانگر روابط موجود در بین فعالیتهای یک فرآیند است، بکار میبرند.
در این پژوهش آمده است که شبیهسازی به مجریان کمک میکند تا یک چشم انداز فرآیندی داشته باشند، نتایج فرآیندی را درک کنند و تعاملات را با دیگر فرآیند منعکس کنند و مدلهای شبیهسازی با هدف شناسایی و تشخیص فعالیتهای دارای ارزش افزوده و فاقد ارزش افزوده مفید به کار میروند و با حذف فعالیتهای غیر ارزش افزوده میتوان به ایجاد ارزش و ثروت برای مشتری نایل شد.
* نوآوری و پیدایش سازمانهای جدید
در ادامه این پژوهش به این مهم اشاره شده است که نوآوری تاثیر فرآوانی بر سازمانها دارد بطوریکه عامل پیدایش سازمانهای جدید میگردد و خدمات و تولیدات بیشتر و بهتری را به ارمغان میآورد و موجب افزایش کمیت و کیفیت کالاها و خدمات شده و هزینهها و ضایعات را کاهش داده و در نتیجه از اتلاف منابع جلوگیری مینماید.
{$sepehr_key_4006}
در پایان این پژوهش به ضرورت و نقش شبیه سازی در نوآوری فرآیندی پرداخته شده و روشن شد که گرچه نوآوری مزایای فراوانی را برای سازمان به ارمغان میآورد، ولی پیادهسازی مستقیم نوآوری، بدون ارزیابی دقیق آنها دارای خطرات و ریسک فراوانی است که مدیران کمی حاضرند این ریسک را قبول کنند.
این پژوهش به کوشش غلامرضا بداقی (کارشناس ارشد مهندسی صنایع باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد تبریز) و جعفر محمودی (عضو هیات علمی گروه مهندسی صنایع دانشگاه امام حسین (ع)) انجام شده است.
انتهای پیام/