گجتهای هوشمند؛ استقلال آفرین در سنین سالمندی
به گزارش خبرنگار آنا؛ زیاد شدن میانگین سالمندی در جامعه یکی از مهمترین تغییرات اجتماعی و جمعیتی در قرن بیست و یکم است که تأثیرات عمیقی بر ساختار اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جوامع دارد. در ایران، این پدیده به سرعت در حال شکل گیری بوده و نیازمند توجه ویژه سیاست گذاران و مسئولان است.
بر اساس آمارها، جمعیت سالمندان (افراد ۶۰ سال و بالاتر) در ایران به سرعت در حال افزایش است. سال ۱۳۸۵ تعداد سالمندان حدود ۷.۲ درصد کل جمعیت بود، این رقم در سال ۱۴۰۳ به ۱۰.۵ درصد رسیده است که معادل چیزی حدود ۹.۵ میلیون نفر از جمعیت کشور است و پیش بینی میشود تا سال ۱۴۳۰ این نسبت به حدود ۳۰ درصد افزایش یابد.
{$sepehr_key_3903}
افزایش تعداد سالمندان فشار زیادی برنظام بهداشتی و درمانی کشور وارد میکند. با این وجود هزینههای درمانی مراقبتهای ویژه و خدمات اجتماعی برای این گروه سنی باید مورد توجه قرار گیرد. وحید راشدی، متخصص سالمندشناسی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم توانبخشی در گفتگو با آنا با بیان اینکه پیشبینی میشود هزینههای مراقبت از سالمندان تا سال ۱۴۳۰ به طور قابل توجهی افزایش یابد، گفت: برای کاهش این هزینهها، گجتهای پزشکی و توانبخشی به عنوان ابزارهایی نوآورانه، میتوانند نقش بسزایی در بهبود کیفیت زندگی سالمندان ایفا کنند.
چالشهایی در سایه استفاده از گجتهای پزشکی
وی افزود: گجتها مزایای متعددی برای سالمندان دارند، از جمله این مزایا میتوان به پایش مستمر سلامت اشاره کرد؛ این ابزارها امکان پایش مداوم وضعیت سلامتی را فراهم میکنند و اطلاعات را به صورت لحظهای ارائه میدهند؛ که با پایش مداوم، پزشکان نیز قادر خواهند بود تصمیمات بهتری برای درمان بیماران اتخاذ کنند.
راشدی ادامه داد: سالمندان میتوانند بدون نیاز به مراجعه مکرر به پزشک، وضعیت خود را کنترل کنند. این امر باعث افزایش اعتماد به نفس و احساس استقلال در آنها میشود، همچنین خانوادهها با ردیابی موقعیت مکانی سالمندان میتوانند با آرامش بیشتری زندگی کنند. علاهبر این برخی از گجتها امکان ارسال گزارشات سلامت روزانه به اعضای خانواده را دارند که نگرانی آنها را کاهش میدهد.
{$sepehr_key_3904}
وی افزود: بسیاری از گجتها قابلیت اتصال به اینترنت دارند و میتوانند اطلاعات جمع آوری شده را مستقیماً برای پزشکان ارسال کنند. این ارتباط نزدیکتر باعث تسهیل درمان و پیگیری وضعیت بیمار خواهد شد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم توانبخشی گفت: گجتهای پزشکی و توانبخشی برای سالمندان انواع مختلفی دارند، گجتهای پوشیدنی شامل ساعتهای هوشمند و مچ بندهای سلامتی هستند که قابلیتهای متنوعی برای پایش سلامت دارند. گجتهای پوشیدنی میتوانند در شناسایی نوسانات غیر عادی ضربان قلب و اعلام هشدار در صورت بروز مشکل، تشخیص وضعیت اضطراری مانند افت فشار خون، یادآوری زمان مصرف داروها، رصد میزان فعالیت بدنی روزانه مورد استفاده قرار گیرند.
وی ادامه داد: دستگاههای کنترل سلامت شامل ابزارهایی هستند که به صورت تخصصی برای پایش سلامت طراحی شدهاند و امکاناتی ازجمله اندازه گیری سطح قند خون در بیماران دیابتی با دستگاههای گلوکومتر، کنترل منظم فشار خون، اندازه گیری میزان اکسیژن موجود در خون و ردیابی موقعیت مکانی در اختیار سالمندان قرار میدهند.
{$sepehr_key_3905}
راشدی با بیان اینکه گجتهای پزشکی و توانبخشی برای سالمندان علاوهبر مزایای بسیار، چالشهایی نیز بههمراه دارد؛ گفت: عدم آشنایی با تکنولوژی در بسیاری از سالمندان، هزینه بر بودن آنها، در دسترس نبودن و نگرانی درباره حریم خصوصی ازجمله این چالشها هستند.
گجتهای هوشمند مفید؛ اما در مسیر تکامل
وی افزود: با پیشرفت فناوری انتظار میرود که در آینده ابزارها و گجتهای هوشمند برای پاسخگویی به نیازهای سالمندان توسعه یابند، شخصی سازی بیشتر خدمات، اینترنت اشیاء برای نظارت بهتر بر وضعیت سلامتی و توسعه نرم افزارهای موبایل نرم افزارهای موبایل مرتبط با گجتهای پزشکی و توانبخشی از مهمترین مباحثی است که تولید کنندگان باید به آنها توجه کنند.
{$sepehr_key_3906}
متخصص سالمندشناسی بابیان اینکه سالمندی جمعیت در ایران یک واقعیت اجتناب ناپذیر بوده که نیازمند برنامه ریزی دقیق و سیاستگذاری مناسب است، تشریح کرد: با توجه به چالشها و فرصتهایی که این پدیده ایجاد میکند، لازم است تا دولت ها، سازمانها و جامعه مدنی با همکاری، اقداماتی اساسی برای حمایت از سالمندان انجام دهند. توجه به نیازهای این گروه سنی نه تنها باعث ارتقای کیفیت زندگی آنها خواهد شد بلکه بر پایداری اجتماعی و اقتصادی کشور نیز تأثیر مثبت خواهد گذاشت.
وی درپایان خاطرنشان کرد: با توجه به پیشرفت فناوری، انتظار میرود که ابزارهای جدیدتر و کارآمدتری برای پاسخگویی به نیازهای این گروه سنی توسعه یابند. استفاده از این تکنولوژیها نه تنها به پایش بهتر سلامت کمک میکند بلکه احساس استقلال و امنیت را نیز در سالمندان افزایش میدهد، بنابراین سرمایه گذاری بر روی توسعه و آموزش از این ابزارها باید یکی از اولویتهای اصلی سیاست گذاران حوزه سلامت باشد تا بتوانیم زندگی سالمتر و شادتری برای سالمندان فراهم کنیم.
انتهای پیام/