صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

حذف نیترات از محصولات کشاورزی با رهش آهسته نانوپوشش‌های اوره

پژوهشگران یکی از شرکت‌های دانش بنیان موفق به تولید کودی با نانو پوشش اوره شده‌اند، در این روش اوره به مقدار کم و به مرور زمان در دسترس گیاه قرار می‌گیرد و آلودگی محصولات کشاورزی حذف می‌شود.
کد خبر : 941080

سلماز رشیدزاده، یکی از پژوهشگران این شرکت در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا گفت: کود کشاورزی اوره، ازت مورد نیاز گیاه را تأمین می‌کند و مصرف بسیار گسترده‌ای در کشاورزی دارد. اما اوره حلالیت بسیار بالایی دارد و به محض مصرف در آب حل می‌شود و گیاه فرصت کافی برای جذب پیدا نمی‌کند. این مساله باعث آلودگی آب و خاک می‌شود. همچنین رشد گیاه نیز با مشکل روبرو خواهد شد.

وی افزود: اوره در این محصول با پوشش نانویی پوشش داده شده است که مقدار ماندگاری اوره را در زمین‌های کشاورزی افزایش می‎دهد؛ اوره خام معمولا ده تا پانزده دقیقه جذب خاک می‌شود، اما با استفاده از این نانوپوشش‌ها که مانند فیلتر عمل می‌کنند طول عمر اوره به ۹۰ تا ۱۲۰ روز رسیده است؛ اوره به مقدار کم و آهسته در دسترس گیاه قرار می‌گیرد.

وی اظهارکرد: نیتروژنی که به خاک داده می‎شود باید به آمونیوم تبدیل شود و در دسترس گیاه قرار گیرد. اوره اگر به صورت خام مصرف شود، این کارایی را ندارد و نیترات تولید می‎کند. در نهایت نیترات تولید شده جذب گیاه می‌شود. علت اصلی زیاد بودن نیترات در برخی از محصولات و برگشت آنها در صادرات به این علت است.

وی بیان کرد: کود‌هایی که به روش آهسته رهش تولید شده اند به گیاه در مدت زمان طولانی فرصت می‌دهد تا نیترات را به آمونیوم مورد نیاز گیاه تبدیل کند. اکنون شرکت‌های بزرگ دنیا از این روش استفاده کرده اند، اما چنین محصولی برای نخستین بار در ایران تولید شده است و در مرحله صنعتی به سر می‌برد. همچنین این شرکت به واسطه تولید این محصول دانش بنیان شده است.

وی به مشکلات اجرای این طرح اشاره کرد و گفت: در حال حاضر برای تامین اوره مشکل داریم. اوره را باید خام تامین و فرآوری کنیم. همچنین اوره به صورت خام و ارزان به دست کشاورزان می‌رسد. کشاورزان بیشتر ترجیح می‌دهند از اوره خام استفاده کنند. آنها هیچ تمایلی برای استفاده از اوره‌های نانوپوش دار ندارند. در نتیجه زمین‌های کشاورزی و محصولات کشاورزی همچنان آلوده باقی می‌مانند.

گفتنی است، استفاده از کود‌های اوره آهسته‌رهش گوگردی در مقایسه با مصرف کود‌های اوره معمولی که در بخش کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرند، تا ۷۰ درصد مصرف کود را کاهش می‌دهند. مقدار مصرف سالانه کود اوره در کشور در بخش کشاورزی حدود ۲ میلیون تن در سال است که به صورت اوره معمولی استفاده می‌شود، اما برای استفاده از اوره آهسته‌رهش، با ۷۰۰ هزار تن در سال می‌توان ۲ میلیون تن کود اوره معمولی را تأمین کرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر