صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۸:۲۸ - ۱۸ آبان ۱۴۰۳
حقایق نجومی ۶۵؛

سیاره‌ای که در آن باران شیشه‌ می‌بارد!

سیاره فراخورشیدی «اچ‌دی ۱۸۹۷۳۳بی» حاوی ذرات سیلیکات  است که در دماهای بالا تبخیر می‌شود و سپس در جو سیاره به صورت قطرات شیشه سرد درمی‌آید.
کد خبر : 939797

به گزارش خبرگزاری آنا، در گستره پهناور و نامتناهی کیهان، سیاره‌های شگفت‌انگیزی وجود دارند که شرایط جوی آن‌ها تفاوت عجیبی با زمین دارد. یکی از این سیاره‌ها «اچ‌دی ۱۸۹۷۳۳بی» (HD 189733b) نام دارد که حدود ۶۳ سال نوری از زمین دور است و از نزدیک‌ترین سیارات فراخورشیدی به حساب می‌آید.

{$sepehr_key_3270}

این سیاره به دلیل شرایط جوی خاص و پدیده‌های عجیب و جالب، مورد توجه بسیاری از ستاره‌شناسان و دانشمندان قرار گرفته است. از جمله ویژگی‌های جالب این سیاره، بارش شیشه در بادهایی با سرعت بسیار زیاد است که آن را به یکی از عجیب‌ترین سیارات کهکشان ما تبدیل کرده است.

اچ‌دی ۱۸۹۷۳۳‌بی سیاره‌ای از نوع مشتری داغ (Hot Jupiter) است. این نوع سیارات، شبیه به سیاره مشتری هستند، اما در فاصله‌ای بسیار نزدیک‌تر به ستاره مادر خود قرار دارند. در نتیجه، دمای سطح آن‌ها بسیار بالاست و شرایط جوی آنها با جو سیارات منظومه شمسی متفاوت است. سیاره «اچ‌دی ۱۸۹۷۳۳بی» نیز در فاصله‌ای نزدیک به ستاره خود قرار دارد و دمای آن به حدود ۱۰۰۰ درجه سانتی‌گراد می‌رسد.

یکی از شگفت‌انگیزترین ویژگی‌های سیاره اچ‌دی ۱۸۹۷۳۳بی پدیده بارش شیشه‌ است. جو این سیاره حاوی ذرات سیلیکات (Silicate) است که در دماهای بالا تبخیر می‌شوند و سپس در جو سیاره به صورت قطرات مذاب شیشه سرد و متراکم می‌شوند.

 این قطرات شیشه‌ای در بادهای شدید که سرعت آن‌ها به بیش از ۸۰۰۰ کیلومتر در ساعت می‌رسد، به سرعت در جو سیاره پرتاب می‌شوند و به اطراف پخش می‌شوند. به دلیل این بادهای قوی، ذرات شیشه‌ای با شدت و سرعت بالا به این سو و آن سو حرکت می‌کنند و بارانی از خرده‌ شیشه در یک طوفان شدید می‌بارد

.

این بارش شیشه‌ای که به سمت سطح سیاره حرکت می‌کند، به شدت خطرناک و ویرانگر است و شرایط زندگی را غیرممکن می‌سازد. حتی تصور قرار گرفتن در این محیط خشن و برخورد با ذرات شیشه‌ای که با سرعت زیاد در حرکت هستند، به‌تنهایی نشان‌دهنده میزان خشن و عجیب بودن این سیاره است. همین ویژگی‌ها سیاره اچ‌دی ۱۸۹۷۳۳بی را به یکی از جالب‌ترین سیارات فراخورشیدی تبدیل کرده است.

مشاهداتی از این سیاره با استفاده از تلسکوپ‌های فضایی مانند تلسکوپ فضایی هابل و اسپیتزر انجام شده است. این مطالعات به دانشمندان کمک می‌کند تا درک بهتری از جو سیارات فراخورشیدی و تنوع شرایط جوی در کهکشان ما پیدا کنند. سیاره اچ‌دی ۱۸۹۷۳۳بی تنها یکی از نمونه‌هایی است که نشان می‌دهد طبیعت و تنوع سیارات در کیهان تا چه اندازه متفاوت و گاه شگفت‌انگیز می‌تواند باشد.

انتهای پیام/

ارسال نظر