سهم ۵ درصدی شرکتهای دانشبنیان از صادرات ایران
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، صادرات محصولات با فناوری بالا از شاخصهای مهم میزان تحقق اقتصاد دانش بنیان است که در «سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی»، «سیاستهای کلی علم و فناوری» و «نقشه جامع علمی کشـــور» نیز به آن اشاره شـــده است. این موضوع در شاخصهای معتبری همچون» شاخص دستیابی به فناوری» و «شاخص جهانی نوآوری» نیز مورد توجه بوده و تاثیر مهمی بر اقتصاد و توسعه کشور دارد.
ازجمله تاثیرها و نقاط مهم تقویت صادرات دانش بنیان میتوان به افزایش درآمدهای صادراتی، توسعه صنایع پایین دستی، تقویت قدرت نرم کشور، توسعه فرهنگ کارآفرینی و نوآوری، توســـعه اقتصادی، تقویت ارتباطات بین المللی، کمک به تنوع اقتصادی و ایجاد زمینه پیشرفت فناوری و نوآوری اشاره کرد.
با عنایت به اینکه رویکـــرد صادراتی محصولات با فناوری بالا، رویکردی جهانی و بین المللی اســـت لزوم به کارگیری تعریفی مورد پذیرش و اجماع فعالان این حوزه در سطح بین المللی وجود دارد. از سوی دیگر نیاز به وجود یک منبع مستقل که به عنوان مرجع اطلاعات صادرات کالا و خدمات دانش بنیان، اطلاعاتی به روز و کاربردی در سطوح مختلف را در اختیار مدیران ارشد کشور و نیز ذینفعان این حوزه قرار دهد، بیش از پیش احساس میشود.
بر این اساس سازمان توســـعه همکاریهای علمی و فناورانه بین المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاســـت جمهوری با ایجاد رصدخانه صادرات دانش بنیان گامی در جهت کمک به توسعه بازارهای صادراتی دانش بنیان برداشته است که در ادامه بر اساس اطلاعات و آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران حجم صادرات کل کشـــور در سال ۱۴۰۲ مورد بررسی قرار میگیرد.
صادرات شرکتهای دانش بنیان در سال ۱۴۰۲
بر اســـاس اطلاعات و آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران حجم صادرات کل کشـــور در سال ۱۴۰۲ بالغ بر ۴۹ میلیارد دلار است که صادرات شرکتهای دانش بنیان به ارزش 2.5 میلیارد دلار در حدود ۵ درصد از آن را تشکیل میدهد. در میان مقاصد صادراتی سه کشور چین، امارات متحده عربی و عراق رتبههای برتر برحسب ارزش دلاری را به خود اختصاص داده اند. همچنین بیشترین حجم صادرات در حوزه مواد پیشرفته و محصولات مبتنی بر فناوریهای شیمیایی انجام شده است.
صادرات شرکتهای دانش بنیان در سال ۱۴۰۲ بر اساس حوزه فناوری
طبق آمارها بیشـــترین حجم صادرات سال ۱۴۰۲ مربوط به شرکتهای فعال در حوزه مواد پیشرفته و محصولات مبتنی بر فناوریهای شیمیایی است.
صادرات شرکتهای دانش بنیان در سال ۱۴۰۲ به تفکیک نوع شرکت دانش بنیان
شـــرکتهای دانش بنیان بر اســـاس طبقه بندی جدید معاونت توسعه شـــرکتهای دانش بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاســـت جمهوری در ســـه نوع «نوآور»، «فناور» و «نوپا» قرار داده شده اند.
مقاصد صادراتی شرکتهای دانش بنیان در سال ۱۴۰۲
در ســـال ۱۴۰۲ در مجموع ۴۹۴ شـــرکت دانش بنیان به بیش از ۱۰۳ کشور محصولات خود را صادر کرده اند. بر اساس اطلاعات رسمی، بیشترین میزان صادرات شرکتهای دانش بنیان به ترتیب به َده کشور چین، عراق، امارات متحده عربی، ترکیه، فدراسیون روسیه، هند، افغانستان، پاکستان، عمان و ازبکستان بوده است.
نسبت صادرات شرکتهای دانش بنیان در سال ۱۴۰۲ به کل صادرات کشور
*میزان صادرات شرکتهای دانش بنیان به تفکیک حوزه فناوری در سال ۱۴۰۲ به کل صادرات کشور
*میزان صادرات شرکتهای دانش بنیان به تفکیک حوزه فناوری در سال ۱۴۰۲ به کل صادرات کشور
*میزان صادرات شرکتهای دانش بنیان به تفکیک ماهیت در سال ۱۴۰۲ به کل صادرات کشور
*میزان صادرات شرکتهای دانش بنیان به تفکیک ماهیت در سال ۱۴۰۲ به کل صادرات کشور
انتهای پیام/