صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۲۴ - ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۳
دهقانی مطرح کرد؛

رشد صد درصدی دانش‌بنیان‌ها در بورس/«علم و فناوری»و «شجاعت و تدبیر» دو بال عملیات وعده صادق

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس جمهور از رشد صد در صدی دانش‌بنیان‌ها در بورس تا پایان سال خبر داد و گفت: علم و فناوری، استفاده از این تکنولوژی‌ها دو بال عملیات وعده صادق بودند.
کد خبر : 908069

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، نشست خبری سالانه روح اله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری پیش از ظهر امروز در محل این معاونت برگزار شد.

وی در این نشست به سوالات خبرنگاران رسانه های مختلف در خصوص شرکت‌های دانش‌بنیان، تسهیلات معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری به اکوسیستم فناوری و نوآوری پاسخ داد.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا درخصوص حضور شرکت‌های دانش بنیان در بورس گفت: تاکنون ۱۰۸ شرکت در بازار سرمایه حضور دارند کا تا پایان سال رشد صد درصدی خواهند داشت.

وی با بیان اینکه شرکت‌هایی که وارد بورس می‌شوند سوابقی دارند، گفت: این شرکت‌ها باید امنیت داشته باشند و بحث جدی فنی دارند که وارد بورس شده اند، گفت: این شرکت‌ها امید به رشد و افزایش سرمایه مردم را دارند، اما هیچ لزومی ندارد که شرکتی برای ورود به بورس مورد تایید معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری قرار بگیرد

وی ادامه داد: برای شرکت‌هایی که مسائلی مستقیما با ابعاد حکمرانی داشته و داده‌های کلان مردم را در اختیار دارند و بحث امینت ملی مطرح می‌شود را توسط کارگروهی در معاونت ارزیابی می‌کنیم.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس جمهور ادامه داد:به همین دلیل این کارگروه وضعیت شرکت‌های متقاضی برای ورود به بورس را بررسی می‌کند تا داده‌های مردم و سرمایه گذاری‌های آنان را حفظ کند.

دهقانی فیروزآبادی با بیان اینکه خوشبختانه ایجاد بازار تخصصی در بورس و شاخص‌های ویژه نماد دانش بنیان تعریف شد، گفت: بناست که تا پایان سال حضور دانش بنیان‌ها در بازار بورس رشد صد درصدی خواهند داشت.

علم و فناوری و استفاده از آن دو بال عملیات وعده صادق بودند

وی در بخش دیگری از سخن خود به عملیات وعده صادق اشاره کرد و گفت: عملیات وعده صادق دو بال داشت؛ علم و فناوری و شجاعت و تدبیر در استفاده از علم و فناوری دوبال وعده صادق بود.

رئيس بنیاد ملی نخبگان، نقش کلیدی و راهبردی شرکت‌های دانش‌بنیان را در اقتدار و امنیت امروز کشور یادآور شد و افزود: عملیات وعده صادق که تحسین هر بیننده‌ای را نسبت به توانمندی و اقتدار ایران اسلامی واداشت، نشان از توانمندی فناورانه کشور بود و نشان داد ایران از توانایی فناورانه در حوزه آفندی و پدافندی برخوردار است و همچنین از شجاعت و تدبیر استفاده صحیح و در زمان مناسب از این فناوری دیگر موهبتی است که ایران از آن برخوردار است.

راه‌اندازی صندوقی با سرمایه ۱۰ هزار میلیارد تومان برای هوش مصنوعی

وی در ادامه با اشاره به موضوع هوش مصنوعی و کارگروهی که درمعاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری تشکیل شده است، گفت: سال گذشته گفت‌وگوها و تعاملات زیادی انجام شد تا یک مرکز ملی توسعه هوش مصنوعی و شورای راهبری هوش مصنوعی تشکیل شود.

وی گفت: ما مدل های مختلفی را از کشورهای دیگر مورد بررسی قرار دادیم و با جلسات متعددی که با متخصصان حوزه هوش مصنوعی داشتیم به این نتیجه رسیدیم که مرکز ملی هوش مصنوعی داشته باشیم.

وی گفت: مرکز ملی هوش مصنوعی وظایفی همچون نظارت،‌ تنظیم‌گری دارد که با همکاری دستگاه‌های دیگر است.

به گفته معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، در اسفندماه سال گذشته مرکز ملی هوش مصنوعی تأسیس شد و اعضای شورای ملی راهبری هوش مصنوعی معرفی شدند. جلسات متعددی با سرمایه‌گذاران دولتی و صندوق های بزرگ کشور انجام شد و یک صندوق توسعه هوش مصنوعی تشکیل شد و این صندوق با سرمایه‌گذاری ۱۰ هزار میلیاردی برنامه‌ریزی شد.

دهقانی ادامه داد: کارهای عملیاتی زیادی انجام شده و یک مرکز ملی در نخستین گام یک اپراتور هوش مصنوعی بالا بیاورد که خدمات مختلفی از جمله دیتاسنتر بزرگ و کتابخانه‌های زبان تصویری ارائه می‌کند.

معاون علمی رئيس‌جمهور گفت: ما از نظر دانش فنی و تولید مقالات علمی رتبه ۱۷ را داریم اما در حوزه کاربردها رتبه ۷۰ یا ۸۰ که این به دلیل نبود زیرساخت‌ها است.

دهقانی گفت: امسال تا پایان سال به چندصد GPU دسترسی پیدا می‌کنیم البته بحث های تحریمی شدیدی در این موضوع وجود دارد و ما نیز از همه دانشگاه‌ها و اساتید دعوت می‌کنیم تا در اینجا شرکت کنند.

وی ادامه داد: همچنین برنامه ریزی شده است مرکز ملی هوش مصنوعی،  اپراتور هوش مصنوعی را ایجاد کند که این اپراتور ٣ خدمت اصلی مزرعه پردازشی بزرگ، مرکز داده بزرگ و کتابخانه های بزرگ زبانی و تصویری را ارائه می دهد. 

دهقانی فیروزآبادی افزود: همانطور که اپراتورهای تلفن همراه خدمات اینترنتی را ارائه می‌دهند، اپراتور ملی هوش مصنوعی نیز خدمات پردازشی بزرگ و خدمات کتابخانه های محاسباتی را در اختیار دانشگاه ها، شرکت های دانش بنیان و سازمان ها و نهادها قرار می‌دهد.

معاون علمی رئیس جمهور با اشاره به نحوه ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان در مدل جدید ارزیابی گفت: در نظام جدید ارزیابی دانش‌بنیان علاوه بر سطح فناور، میزان گردش مالی شرکتها بررسی می‌شود؛ به عنوان مثال شرکت‌های نوع یک بودند که در بازنگری به شرکت‌های نوپا تبدیل شدند.

فایده مدل ارزیابی جدید شرکت‌های دانش‌بنیان از هر حیث

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری با بیان اینکه اولین فایده مدل جدید ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان آن است که حجم صادراتی شرکت‌های دانش‌بنیان مشخص می‌‌شود، افزود: ۱۰ پارک علم و فناوری در کشور کارگزار شرکت‌های نوپا شدند؛ این شرکت‌های نوپا را پارک‌های علم و فناوری ارزیابی می‌کنند.

معاون علمی رئیس جمهور خاطرنشان کرد: معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری ۴ وظیفه دارد که شامل حمایت از توسعه اندیشه‌ورزی، حمایت از توسعه علم، حمایت از توسعه فناوری ، حمایت از توسعه اقتصاد دانش‌بنیان و کارآفرین می شود.

دهقانی فیروزآبادی با تاکید بر‌اینکه سال گذشته ۸ اندیشکده دانش‌بنیان شدند، افزود: سال گذشته صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران به بنیاد ملی علم تبدیل شد و بسیاری از دانشگاهیان تاثیر بنیاد علم را دیدند؛ این موضوع تحت تاثیر فاز علمی دانش بنیان شدن است.

وی ادامه داد: در حوزه فناوری ستادهای توسعه فناوری و ستادهای رو به آینده مثل هوش مصنوعی، کوانتوم و نانو به ستادهای توسعه فناوری تبدیل شدند.

وی افزود: همچنین  در حوزه اقتصاد نیز معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری ستادهای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان را تشکیل داد.

هواپیمای ۷۲ نفره پاسخگوی نیاز صنعت هواپیمایی کشور نیست

وی در ادامه به آخرین وضعیت پروژه ساخت هواپیمای جت 72 نفره ایران اشاره کرد و گفت: بر اساس توافق ایران با اکراین طی دوره ای قرار بود هواپیمای 140 ir یا همان ایران آنتونوف 140 تعریف شد اما به دلایل مختلف متوقف شد.

وی گفت: البته این هواپیما در کشور ساخته شد و 5 فروند آن نیز وجود داشت. اما بعدها قرار شد این پروژه ارتقا پیدا کند که تبدیل به ساخت هواپیمای ۷۲ نفره شد.

معاون علمی رئیس ‌جمهور گفت: این پروژه تعریف شد و در دوره قبلی معاونت علمی به عنوان یک پروژه دانشگاهی که 5 شرکت دانش‌بنیان نوپا نیز به این پروژه کمک می‌کردند تعریف شد. ما از این پروژه بازدید کردیم که پروژه بسیار خوبی بود.

وی با تاکید بر‌اینکه این تیم از نظر تحقیقاتی تیم بسیار خوبی دارد گفت: اما زیرساخت‌های موجود در کشور وضعیت خوبی ندارد.

معاون علمی رئیس ‌جمهور با بیان اینکه وزارت دفاع یک برنامه بسیار خوبی دارد، گفت: ۷-۸سال است وزارت دفاع روی سیمرغ کار‌می‌کند و یک فروند آن هم به پرواز درآمده است اما مشکلاتی دارد.

وی گفت: بر اساس دستور‌ رئیس‌جمهور یک کارگروه تخصصی شکل گرفت. در این کارگروه بعد از 8 جلسه تخصصی درباره بحث هواپیما به این نتیجه رسیدیم که پروژه هواپیمای 72 نفره به دلایل متعدد از جمله عدم وجود هواپیماهای پایه، جوابگوی صنعت هواپیمایی کشور نیست.

معاون علمی رئیس‌جمهور گفت: هواپیماسازی کار سختی نیست و بیشتر اخذ استانداردهای جهانی آن مطدح است. بایستی با کشورهایی که روابط خوب داریم کنسرسیوم تشکیل بدهیم.

وی گفت:‌ جمع‌بندی کارگروه این است که به عنوان عضوی از کنسرسیوم در یک بخشی از آن مشارکت کنیم.

دهقانی تأکید کرد: هر زمانی توانستیم در زمینه‌های مختلف فنی، تهیه تجهیزات و زیرساخت‌ها به یک ایده‌ال مناسب برسیم یک کنسرسیوم تشکیل خواهیم داد.

معاون علمی رئیس جمهور گفت: تیم ساخت هواپیمای 72 نفره بسیار تیم خوبی بود. مجموعه صنایع هوایی پذیرفت که از این تیم در پروژه‌های هواپیمایی حمایت کند و مجموعه معاونت علمی،فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری نیز تاکنون کمک‌های بسیار زیادی را به این مجموعه کرده است.

آخرین آمار از تجهیزات ساخت داخل 

دهقانی درباره آخرین وضعیت تجهیزات ساخت داخل گفت: گزارشات مختلفی درباره تجهیزات پزشکی وجود دارد که ۴۰ درصد آن داخلی و ۶۰ درصد وارداتی است. اگر از نظر ارزش صحبت کنیم حرف درستی است.

وی خاطرنشان کرد: اگر در رابطه با تعداد صحبت کنیم بالغ بر ۸۰ درصد تجهیزات پزشکی ما ایرانی است. اما مشکل کجاست؟ مشکل اینجاست که شرکت دانش‌بنیان عموماً با ارز بازار ارز آزاد و در بهترین حالت با ارز نیمایی و ارز ۴۳ هزار تومان کالا تولید می‌کنند.

دهقانی ادامه داد: واردکننده با ارز ۲۸۵۰۰ و بلکه با ارز ۴۲۰۰ کالا وارد می‌کند! نتیجه کار این است که حجم ارزبری و پولی آن بالا است، اما از نظر تعداد و حجم کالا به نسبت داخلی ۳۰ درصد کم نیست.

معاون علمی رئیس‌جمهور گفت: ما تأکید داریم که حمایت از واردکننده کالا با ارز سوبسیدی قطعاً یک اشتباه راهبردی است و ارز بایستی برای همه کالا‌ها آزاد شود که شامل واردکننده و تولیدکننده می‌شود. مصرف‌کننده نهایی باید سوبسید بگیرد.  

وی گفت: سال گذشته معاونت علمی از محل بودجه‌های عمومی نزدیک به ۹۰ درصد تخصیص داشت، اما در بودجه بند ز تبصره ۶ که ویژه عوارض ناشی از قانون جهش تولید دانش‌بنیان بود تخصیص بسیار پایین و در حد ۴۰ درصد بود.

دهقانی با بیان اینکه قانونگذار امسال نکات خوبی را دیده است گفت: در ۷ همتی که برای پروژه‌های پیشران درنظر گرفته شده است حکم شورای سران این بوده است که این مبلغ بایستی ۱۰۰ درصد تخصیص پیدا کند. دوم اینکه بند ژ که بندز تبصره ۶ سال گذشته است حکم قانون این است که ماه به ماه تسویه شود.

معاون علمی رئیس جمهور تصریح کرد: پیش‌بینی این است که باتوجه به ارتقای خوب بودجه‌های معاونت علمی در سال جدید، منابع پروژه‌های پیشران، منابع اعتبار مالیاتی، امسال بتوانیم سرمایه‌گذاری‌های بهتری در حوزه دانش‌بنیان داشته باشیم.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس جمهور گفت: دستاورد‌های امروز شرکت‌های دانش‌بنیان در اقتدار، امنیت و ارتقای جایگاه فناورانه کشور ماحصل بیش از دو دهه حمایت‌های جدی رهبر معظم انقلاب اسلامی و عزم جدی دستگاه‌های مختلف و مردم برای شکل‌گیری زیست‌بوم اقتصاد دانش‌بنیان است.

وی اضافه کرد: درختان پرثمر شرکت‌های دانش‌بنیان همان نهال‌های نوپا و جوانی هستند که طی این سال‌ها کاشته و با جدیت مراقبت شدند. درختان سرسبز شرکت‌های دانش‌بنیان اکنون به مرحله ثمردهی رسیده  و در افق پیشِ‌رو، رشد نمایی قابل‌توجهی خواهند داشت.

دهقانی بیان کرد: با گذشت بیش از یک دهه از تصویب و اجرای قانون حمایت از شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان، زیست‌بومی بالنده و پویا متشکل از عناصر فناور و نوآور شکل گرفته است که اثرات و ثمرات آن را در بخش‌های مهم و راهبردی کشور به‌وضوح شاهدیپ هستیم.

میزان فروش شرکت‌های دانش‌بنیان 

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور گفت: فروش سال گذشته شرکت‌های دانش‌بنیان بالغ بر  ۵۳۰ هزار میلیارد تومان بود. 

وی گفت: از طرفی صادرات شرکت‌های دانش‌بنیان در سال گذشته به دو میلیارد دلار که رقمی سه‌برابر سال قبل خود بود رسید. 

دهقانی افزود: در کشورمان با توجه به شرایط موجود و تحریم‌های غیرانسانی که حتی بر حوزه دارو‌های ضروری مردم نیز حاکم است، این توانمندی به‌شکل پررنگ‌تری جلوه می‌کند و امروز در تأمین مهم‌ترین اقلام حوزه سلامت، بی‌نیاز از دیگر کشور‌ها و به‌یاری شرکت‌های دانش‌بنیان، قادر به تأمین و تولید مهم‌ترین نیازهایمان هستیم.

ایجاد حداقل 10 «غزال» فناوری

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور، به حمایت از شکل‌گیری شرکت‌های «غزال فناوری» اشاره کرد و گفت: در ادبیات فناوری و اقتصاد دیجیتال دنیا، شرکت‌های با رشد متوالی و یکه‌تاز عرصه خودشان، تحت عنوان یونیکورن یا تک‌شاخ مطرح شده‌اند که عمدتاً شرکت‌هایی در حوزه اقتصاد دیجیتال هستند و با رشد فزاینده و کنار زدن رقبای خود، به شرکت‌هایی با ارزش‌های بالای یک میلیارد دلار و به یکه‌تاز آن حوزه تبدیل می‌شوند.

وی گفت: تجربه سرمایه‌گذاری روی تعداد قابل‌توجهی از استارت‌آپ‌ها در قالب پارک‌های علم و فناوری، مراکز رشد و... تا به یک یونیکورن در عرصه خود تبدیل شوند، نشان می‌دهد حمایت از این شرکت‌ها نیازمند سرمایه‌گذاری خطرپذیر واقعی است.

دهقانی افزود: عمدتاً دست کشورهایی همچون ما برای این نوع سرمایه‌گذاری چندان باز نیست اما نوع دیگری از سرمایه‌گذاری و حمایت وجود دارد از شرکت‌هایی همچون غزال‌ها، که ملاک حمایت و سرمایه‌گذاری روی آن‌ها، میزان رشد این شرکت‌ها است و نوع نوآوری و فناوری این شرکت‌ها از جنس برافکن و تحول‌آفرین نیست و از جنس بهبودبخش و ارتقادهنده است.

دهقانی با بیان این‌که جامعه 800تایی شرکت‌های دانش‌بنیان فناور، از ظرفیت بالقوه غزال فناوری شدن برخوردارند، ادامه داد: در قالب برنامه شرکت‌های پیشرو که از چهار ماه پیش اجرایی شده است، از این 800 شرکت فناور که هشت درصد کل شرکت‌ها را شامل می‌شود، در قالب این برنامه، 100 شرکت برای تبدیل شدن به غزال‌های فناوری و نوآوری هدف‌گذاری شده‌اند و پیش‌بینی می‌شود تا پایان امسال حداقل 10 شرکت، به‌عنوان شرکت‌های غزال معرفی شوند.

دهقانی ادامه داد: شرکت‌های دارویی کشور هر سال بیش از 200 درصد رشد داشته‌اند و این نشان می‌دهد تعداد شرکت‌های بزرگ رو به افزایش است، اما شرکت‌های خرده‌فروشی، خدمات و امثالهم بحث دیگری دارد.

وی عنوان کرد: اتفاقاتی که در زیست‌بوم فناوری و نوآوری و اقتصاد دانش‌بنیان همچون ورود شرکت‌های بزرگ به خرید شرکت‌های دانش‌بنیان اقتصاد دیجیتال نشان‌دهنده ورود این زیست‌بوم به بلوغ و یک پوست‌اندازی جدید است. الآن هوش مصنوعی در فرصتی است که در دهه 90 اقتصاد دیجیتال داشت.

انتهای پیام/

ارسال نظر