صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۲ - ۱۸ فروردين ۱۴۰۳
تقویم علم؛

۱۸  فروردین در دنیای علم چه خبر؟

در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۱۸ فروردین برابر با 6 آوریل را مرور خواهیم کرد.
کد خبر : 904270

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری‌ها، کشف‌ها و حتی زادروزها و درگذشت‌های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی‌گیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۱۸ فروردین برابر ۶ آوریل را ورق می‌زنیم.

***

چرخه لکه‌های خورشیدی

۶ آوریل ۱۸۵۲ میلادی برابر با ۱۸ فروردین ۱۲۳۱ خورشیدی، ادوارد سابین اعلام کرد که چرخه لکه‌های خورشیدی یازده ساله با چرخه مغناطیسی زمین کاملاً یکسان است. بعدها، رودولف وولف بااستفاده از مجموعه داده‌های بزرگتر این واقعیت را تأیید کرد. از زمان توضیح آیزاک نیوتن درباره تأثیر گرانش خورشید بر زمین، این اولین پدیده جدید از تعامل خورشید با زمین بود. به‌این‌ترتیب، ادامه مطالعات مربوط به فعالیت خورشیدی‌زمینی آغاز شد. سابین ژئوفیزیکدان، اخترشناس و کاوشگر ایرلندی بود که اندازه‌گیری‌های پاندولی گسترده‌ای را برای تعیین شکل زمین انجام داد و رصدخانه‌های مغناطیسی ایجاد کرد تا فعالیت لکه‌های خورشیدی را با اختلالات مغناطیس زمینی مرتبط کند. سابین در سال ۱۸۶۹ نشان شوالیه دریافت کرد.

کاوش‌های پُمپِی

۶ آوریل ۱۷۴۸ میلادی برابر با ۱۸ فروردین ۱۱۲۷ خورشیدی، به دستور کارلو هفتم، پادشاه ناپل ایتالیا، کاوش‌های رسمی در پمپِی، شهری در رم باستان آغاز شد. فوران آتشفشان وزوویو در سال ۷۹ پس‌از‌میلاد، کل شهر و مردمانش را زیر خاکستر مدفون کرده بود. اما، پمپی زیر ذخایر نسبتا کم‌عمقی از سنگ‌های آذرآواری دفن شده بود و بنابراین، تمرکز حفاری با هدف جست‌وجو برای گنجیه‌ای از آثار باستانی برای پادشاه که مجموعه‌دار آثار عتیقه بود آغاز شد. درواقع، او شیفته جمع‌آوری گنجینه‌ها برای خودش بود و آگاهی از ویرانه‌ها یا تاریخ و سبک زندگی مردم هدف او از این کاوش‌ها نبود. اما امروزه، این شهر به‌عنوان یکی از آثار ارزشمند باستانی ایتالیا در کرانه خلیج ناپل شناخته می‌شود.

بازرس شیر

۶ آوریل ۱۸۵۹ میلادی برابر با ۱۸ فروردین ۱۲۳۸ خورشیدی، اولین قانون در ایالات‌متحده برای بازرسی رسمی شیر در ماساچوست به تصویب رسید و به شهرها اجازه داد تا بازرسانی را برای بررسی کیفیت شیر منصوب کنند. شهر بوستون با اتکا بر این قانون، اولین بازرس تمام‌وقت شیر را در ۱۰ آگوست ۱۸۵۹ منصوب کرد. قانون قبلی ایالتی که تقلب در شیر را ممنوع می‌کرد و در ۳۰ می ۱۸۵۶ به امضای فرماندار رسیده بود بی‌فایده بود و شیر آلوده همچنان خطرب جدی برای سلامت عمومی به‌شمار می‌رفت و گاهی برای نوزادان بسیار مرگبار بود. بازرس شیر مجاز بود به محل نگهداری‌کنندگان شیر و گرفتن نمونه‌هایی برای تجزیه و تحلیل وارد شود. نتایج بررسی‌های او می‌توانست به‌عنوان سندی برای پیگرد قانونی نگهداری شود. فروشندگان شیر باید در دفتر او ثبت‌نام می‌کردند.

آیزاک آسیموف

 ۶ آوریل ۱۹۹۲ میلادی برابر ۱۸ فروردین ۱۳۷۱ خورشیدی، آیزاک آسیموف، نویسنده و زیست‌شیمی‌دان آمریکایی که نویسنده پرکار داستان‌های علمی‌تخیلی و کتاب‌های علمی برای افراد عادی بود، درگذشت. او در پتروویچی روسیه به دنیا آمد و در سه سالگی به همراه خانواده‌اش به شهر نیویورک مهاجرت کرد. آسیموف در ۱۵ سالگی وارد دانشگاه کلمبیا شد و در ۱۸ سالگی اولین داستانش را به مجله داستان‌های شگفت‌انگیز فروخت. پس‌از اخذ مدرک دکترا، از سال ۱۹۴۹ در دانشکده پزشکی دانشگاه بوستون زیست‌شیمی تدریس کرد. در ۱۸ مارس ۱۹۴۱، آسیموف ۳۱ داستان نوشته بود که ۱۷ داستان فروخته‌شده و ۱۴ داستان منتشر‌شده را شامل می‌شد. امروزه، آسیموف به‌عنوان نویسنده، سخنران به‌عنوان محبوب‌کننده علم و یک نویسنده علمی‌تخیلی مورد تحسین قرار می‌گیرد. او اصطلاح «رباتیک» را ابداع و حدود ۵۰۰ جلد کتاب منتشر کرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر