پژوهشگاهها؛ کلید اصلی نتایج مطلوب ایدههای فناورانه
علیاصغر صادقی مجرد، نایب رئیس دوم کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا در پاسخ به این پرسش که آیا استاندارد معیّنی برای تعریف دانشبنیانی بودن شرکتها یا استارتآپها وجود دارد یا خیر، اظهار کرد: شاخصهای معینی برای دانشبنیانی بودن شرکتها یا استارتآپها وجود دارد و در ایران نیز معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری تمامی ایدهها، طرحها یا محصولات را در کارگروههای مشخصی که به این منظور وجود دارد، بررسی میکند و اگر چارچوبهای معین را داشته باشد به عنوان شرکت دانشبنیان معرفی میشود.
تأییدیه دانشبنیانیبودن شرکتها کد رهگیری و قابلیت پیگیری دارد
وی افزود: تأییدیههایی که برای دانش بنیانی بودن شرکتها صادر میشود کد رهگیری داشته و قابلیت پیگیری و تأیید صلاحیت دارد؛ البته ممکن است همه دانشبنیانها در عرصه اجرا یا میدان عمل قادر به حل مشکلات یا موفقیت در اجرا نباشند.
نایب رئیس دوم کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران اظهار کرد: حرکتهای خوبی در زمینه دانشبنیانها آغاز شده و در زمینه نرمافزاری، ابزاردقیق و اتوماسیون، ساخت برخی قطعات هایتک، مواد شیمیایی و ابزارهای کنترلی موفقیتهای خوبی حاصل شده است.
وی افزود: به دلیل شرایط عملیاتی، پالایشگاهها سختگیریهای خود را کاهش دادهاند. اگر استارتآپی بخواهد استاندارد به طور مثال مواد شیمیایی را از سایر کشورهای پیشترفته در زمینه مواد شیمیایی را اخذ کند، طبیعی است که با هزینههای گزاف چند میلیون دلاری مواجه خواهد شد. این در حالی که اغلب شرکتهای دانشبنیان داخلی با بنیه قوی مالی مواجه نیستند و تکیه آنها بیشتر بر دانش و تخصص است.
اتکای صنایع به تأییدیههای آزمایشگاههای معتبر داخلی در استفاده از محصولات دانشبنیانی
نایب رئیس دوم کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران اظهار کرد: اکنون به دلیل همین شرایط پیچیده، صنایع به تأییدیههای آزمایشگاههای معتبر داخلی اتکا میکنند و اگر در تستهای داخلی جواب لازم گرفته شود گفته میشود که این محصول دانشبنیان داخلی، شرایط مناسبی دارد و از آن استفاده میشود.
وی گفت: اصلیترین موضوعی که موجب ایجاد محدودیت برای دانشبنیانها میشود، استانداردهاست. درزمینه استانداردهای محصول، ایده یا دانش هم میتوان به مدیران دولتی یا صاحبان صنایع حق داد و هم حق نداد. میتوان حق داد، چون یک پلنت پالایشگاهی بیش از نیم میلیون دلار قیمت و ارزش دارد. نمیتوان به صرف حمایت از دانشبنیانهای داخلی محصولاتی را در شرکتها یا پالایشگاهها یا صنایع مورد استفاده قرار داد که تبعات و هزینههای گزاف مالی ایجاد کند. به طور مثال حتی یک اشتباه ساده میتواند کل خط تولید را درگیر در بحران کند.
ضرورت ایجاد پایلوت میان پژوهشگاههای مختلف صنعتی و سازمان استاندارد
صادقی مجرد عنوان کرد: به طور مثال مدیران ریسک نمیکنند و ترجیح میدهند تا قطعات و محصولات مورد نیاز خود را از خارج از کشور تهیه کنند و کمتر به سمت محصولات دانشبنیانهای داخلی میروند. البته اگر بتوان بین پژوهشگاههای مختلف صنعتی و سازمان استاندارد پایلوتهایی را ایجاد کرد این پایلوتها (نمونهها) میتوانستند تستها را در تولیدات کوچکتر انجام و به مجموعههای بزرگتر انتقال دهند.
وی ادامه داد: در تعیین استانداردها نیز به جای آنکه شاخصها، تنها در سازمان استاندارد تعیین شود با ترکیبی از وزارت نفت و سازمان استاندارد باشد، طبیعی است که موفقیت بیشتری به دست میآمد؛ البته میتوان رفرنس آن را به پژوهشگاهها منتقل کرد. همچنین باید شرایطی فراهم شود که از ظرفیت پژوهشگاهها برای بهبود عملکرد فعالیت دانشبنیانها استفاده شود با تست شدن محصول یا ایدهها در پایلوتها نتایج بهتری نیز حاصل میشود.
این مسئول گفت: پیشنهاد ما این بوده که پژوهشگاه صنعت نفت که چندین پایلوت مهم دارد، محور شود و در هر حوزهای نیز محوری بین وزارت نفت، سازمان استاندارد و دانشبنیانها باشد و اگر این شرایط حاصل شود به طور نفت طی چند سال موفقیت بیشتری در زمینه فعالیت دانشبنیانها به دست میآید.
انتهای پیام/