نکات مهم روزهداری در نوجوانان و روزهاولیها
به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ سیده زهرا شریعت پناهی عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی و انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور روزهداری را سبب تقویت سیستم ایمنی بدن برشمرد و افزود: فرد روزه دار باید تغذیه سالم و کافی طبق هرم غذایی داشته باشد، در هنگام روزه داری باید از تمام گروههای مواد غذایی به صورت متعادل و به میزان مورد نیاز روزانه مصرف کند تا دچار کمبود پروتیین و ریزمغذیهای دریافتی نظیر املاح و ویتامین نشود.
شریعت پناهی با اشاره به اهمیت میزان مصرف مواد غذایی مورد نیاز افراد، گفت: افراد باید روزانه به میزان کافی غلات و حداقل دو واحد لبنیات، دو واحد میوه، سه واحد سبزی دریافت کنند. همچنین از گروه گوشتها یا جایگزین گوشت نظیر تخم مرغ نیز روزانه دو تا سه واحد باید استفاده شود.
به گفته وی در ماه مبارک رمضان باید این مواد مغذی به میزان کافی در وعدههای سحر، افطار و شام گنجانده شوند تا نیاز بدن فرد روزهدار تامین شود. البته میتوان میزان نان و غلات را کاهش داد اما سایر گروههای غذایی نباید کم شود زیرا بدن دچار کمبود مواد مغذی خواهد شد.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه، مواد غذایی شیرین و چرب را بی کیفیت برشمرد و افزود: مواد غذایی شیرین فقط دارای انرژی و کالری هستند و مصرف آنها در وعدههای غذایی ماه رمضان سبب تضعیف سیستم ایمنی فرد می شود.
این دانشیار دانشگاه با تاکید بر تغذیه سالم در ماه رمضان و پرهیز از افراط و تفریط گفت: تغذیه در ماه رمضان باید به نحوی باشد که در انتهای ماه مبارک رمضان دچار اضافه وزن و چاقی نشویم، زیرا چاقی به معنای داشتن تغذیه نامناسب است و سیستم ایمنی بدن فرد را ضعیف می کند.
تغذیه صحیح در وعدههای غذایی ماه رمضان
شریعت پناهی با بیان اینکه سحری باید یک وعده غذایی کامل باشد، گفت:هدف از صرف وعده سحری دریافت مواد مغذی مورد نیاز بدن و رفع
تشنگی در طول روزهداری است و در سحر باید یک وعده کامل غذایی مثل ناهار صرف شود و حتما باید حاوی سه گروه غلات، گوشتها و سبزیها باشد.
این متخصص تغذیه یادآور شد: در این وعده غذایی می توان از گروه غلات، نان یا برنج استفاده کرد و حتما باید گوشت یا جایگزین آن و سالاد یا سبزیجات مصرف شود. برای تامین لبنیات مورد نیاز بدن نیز میتوان همراه سحری از ماست استفاده کرد.
راهکارهای جلوگیری از تشنگی در روزه داری
این دانشیار گروه تغذیه دانشگاه ضمن بیان راهکارهای جلوگیری از تشنگی در حین روزه داری گفت: مصرغذاهایی نظیر خوراکیهای سرخ شده، ماکارونی، کله پاچه و آبگوشت در وعده سحری باعث ایجاد عطش میشود، بنابراین بهتر است از آنها پرهیز کنیم.
وی مصرف سالاد و سبزیجات در وعده سحری را موجب حفظ آب و رفع تشنگی برشمرد و به افراد توصیه کرد حداقل یک واحد سبزیجات خام یا سالاد( معادل یک لیوان) در وعده سحری مصرف کنند.
دانشیار دانشگاه به افرادی که پس از صرف سحری دچار بدهضمی دستگاه گوارش، نفخ یا سوزش سرمعده میشوند توصیه کرد: از مصرف غذاهای نفاخ نظیر سویا ، قارچ، کلم و حبوبات در این وعده غذایی پرهیز کنند.
شریعت پناهی با تاکید بر لزوم فاصله یک ساعته بین وعده افطار و شام گفت: با توجه به این که در ماه رمضان ساعات متمادی و در برخی فصول حدود 15 ساعت روزه هستیم و معده مدت طولانی خالی است باید افطار را با یک غذای سبک و گرم شروع کنیم.
وی شیر گرم با خرما یا عسل، فرنی با شیرینی کم و مقداری دارچین را بهترین انتخاب برای شروع افطار عنوان کرد و گفت: افرادی که به شیر حساسیت دارند، خوردن آب گرم یا چای کمرنگ با خرما بهترین گزینه برای آنها است.
این دانشیار دانشگاه تاکید کرد: پس از صرف افطار سبک بهتر است یک ساعت چیزی خورده نشود، چون معده پس از ساعتها استراحت، تحمل غذای سنگین را ندارد و یک ساعت بعد شام را میل کنند.
نکات مهم وعده شام در ماه رمضان
عضو هیئت علمی دانشکده تغذیه با بیان این که شام باید راحت هضم شود، گفت: برای شام باید از غذاهای ساده نظیر حلیم کم چرب یا آشهای سبک که صرفا با برنج و عدس درست شده و حبوبات آن سبک است یا سوپ های سبک استفاده کرد. همچنین در وعده شام حتما باید یک تا دو واحد سبزیجات مصرف شود؛ مثل خوردن نان و پنیر و سبزی تا نیاز بدن فرد تامین شود.
وی افزود: مصرف حداقل دو واحد میوه در فاصله شام تا سحر را ضروری است، تا ویتامینها و املاح به مقدار مناسب دریافت شود.
این متخصص تغذیه افزود: به دلیل کوتاه بودن فاصله زمانی شام تا سحر، افراد مصرف میوه را فراموش میکنند درصورتی که بسیار اهمیت دارد. متاسفانه بسیاری اوقات پس از ماه رمضان افراد با علایم کمبود ویتامین و املاح به پزشک مراجعه میکنند.
نکات مهم در مورد روزه داری در نوجوانان و روزه اولی ها
شریعت پناهی در ادامه به بیان نکات مهم درخصوص روزه داری نوجوانان که در سن رشد قرار دارند و نوجوانان روزه اولی پرداخت و گفت:با توجه به حذف یک وعده غذایی در هنگام روزه داری، نوجوانان روزهدار باید در فاصله زمانی بین افطار تا سحر کالری مورد نیاز بدن خود را تامین کنند.
این دانشیار دانشگاه مصرف سه واحد لبنیات را برای رشد نوجوانان الزامی دانست و توصیه کرد: نوجوانان باید دو واحد میوه و سه واحد سبزی را درمدت زمان افطار تا سحر مصرف کنند.
به گفته وی نوجوانان میتوانند لبنیات مورد نیاز خود را به شکل فرنی یا دسرهای مختلف خانگی، میوهها را به شکل خام یا کمپوت و سبزیجات را نیز به شکل پخته یا خام مصرف کنند.
این متخصص تغذیه تاکید کرد: نوجوانان باید هم در وعده سحری و هم افطار گوشت مصرف کنند تا روند رشد آنها مختل نشود.
شریعت پناهی در پایان با توصیه به حذف غذاهای چرب و شیرین مثل زولبیا و بامیه یا حلواهای خیلی شیرین از وعدههای غذایی نوجوانان خاطرنشان کرد: نوجوانان در فاصله افطار تا قبل از خواب میتوانند از تنقلاتی مثل آجیل های غیرشور استفاده کنند همچنین میتوانند ازخرمای تف داده شده و گردو، تنقلات سالم و خوشمزه استفاده کنند.
انتهای پیام/