صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۲ - ۲۰ اسفند ۱۴۰۲
تقویم علم؛

۲۰ اسفند در دنیای علم چه خبر؟

در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۲۰ اسفند برابر با ۱۰ مارس را مرور خواهیم کرد.
کد خبر : 900886

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری‌ها، کشف‌ها و حتی زادروزها و درگذشت‌های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی‌گیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۲۰ اسفند برابر با ۱۰ مارس را ورق می‌زنیم.

***

تلفن

۱۰ مارس ۱۸۷۶ میلادی برابر با ۲۰ اسفند ۱۲۵۴ خورشیدی، الکساندر گراهام بل اولین تماس تلفنی تاریخ را انجام داد. دستیارش، توماس واتسون که در اتاق مجاور در بوستون بود، صدای بل را ازطریق دستگاه آزمایشی شنید که به او گفت: «آقای واتسون، بیایید اینجا. با شما کار دارم.» این اولین آزمایش موفق بل با تلفن بود که در ورودی ۱۰ مارس دفترچه یادداشت آزمایشگاهی او ثبت شده است. در همان روز، بل با اشتیاق از موفقیت بزرگش برای پدرش نوشت و در آن نامه حدس زد که «روزی فرا می‌رسد که سیم‌های تلگراف [تلفن] مانند آب و گاز به خانه‌ها کشیده خواهد شد و دوستان بدون ترک خانه با یکدیگر گفت‌وگو خواهند کرد.» بل سه روز قبل اولین حق اختراع تلفن را ثبت کرده بود. در اواخر همان سال، او موفق شد تماس تلفنی را ازطریق خطوط بیرونی برقرار کند.

سیزیجی

۱۰ مارس ۱۹۸۲ میلادی برابر با ۲۰ اسفند ۱۳۶۰ خورشیدی، زمانی که هر ۹ سیاره منظومه خورشیدی در یک سمت خورشید قرار گرفتند، یک سیزیجی رخ داد. به خط شدن تقریبی سه یا بیش از سه جرم آسمانی در یک منظومه گرانشی، سیزیجی گفته می‌شود. در این تاریخ چهار سیاره اصلی، مشتری، زحل، اورانوس و نپتون در قوسی ۷۳ درجه قرار گرفتند و هرچند همه سیاره‌ها در یک سمت خورشید بودند اما در یک خط مستقیم قرار نداشتند. حتی پلوتو هم در آن‌زمان که هنوز به‌عنوان سیاره نهم شناخته می‌شد در این به خط شدن حضور داشت.

اورانوس

 ۱۰ مارس ۱۹۷۷ میلادی برابر با ۲۰ اسفند ۱۳۵۵ خورشیدی، جیمز ال. الیوت، ادوارد دبلیو. دانهام و داگلاس جی. مینک حلقه‌های اورانوس را کشف کردند. در آن‌زمان اعلام شد که اورانوس دست‌کم با پنج حلقه احاطه شده است. سال ۱۹۸۶ فضاپیمای ویجر ۲ دو حلقه تازه را کشف کرد و در سال‌های ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۵ در عکس‌های تلسکوپ فضایی هابل دو حلقه بیرونی دیگر هم رصد شد و درمجموع تا سال ۲۰۰۸ حلقه‌های اورانوسی شناخته‌‌شده به ۱۳ عدد رسید. ازآنجاکه حلقه‌های اورانوس بسیار تاریک‌اند به‌نظر می‌رسد که احتمالا از یخ‌آب و مواد آلی تاریک و پرتودیده تشکیل شده‌‌ باشند.

لوسی مایرز رایت میچل

 ۱۰ مارس ۱۸۸۸ میلادی برابر با ۲۰ اسفند ۱۲۶۶ خورشیدی، لوسی مایرز رایت میچل، باستان‌شناس و مورخ آمریکایی متولد ایران درگذشت. والدین مایرز از مبلغان مسیحیت نسطوری قرن نوزدهم  در ایران بودند (امروزه باعنوان کلیسای آشوری مشرق شناخته می‌شود) و به‌همین‌علت او در شهر ارومیه به‌دنیا آمد. هرچند او خودآموخته بود، اما یکی از اولین زنان آمریکایی در حوزه باستان‌شناسی کلاسیک و مرجع معتبر بین‌المللی در شناخت مجسمه‌سازی یونان و رم باستان به‌شمار می‌رفت. او به زبان‌های سریانی، عربی، فرانسوی، آلمانی و ایتالیایی صحبت می‌کرد و به مطالعه زبان‌ها در ادبیات کلاسیک علاقه داشت. سال ۱۸۷۳ مایرز تمرکزش را به باستان‌شناسی کلاسیک تغییر داد و از آن‌پس، به یکی از برجسته‌ترین باستان‌شناسان زمانش تبدیل شد. بین سال‌های ۱۸۷۶ تا ۱۸۷۸ او در رم برای زنان از مجسمه‌سازی یونانی و رمی در موزه‌ها سخنرانی می‌کرد. بسیاری از باستان‌شناسان برجسته اروپایی به او کمک و تشویقش می‌کردند. کتاب معروفش با عنوان تاریخ مجسمه‌سازی باستانی، یکی از اولین کتاب‌های یک آمریکایی در این حوزه بود.

انتهای پیام/

ارسال نظر