صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۵۸ - ۱۴ اسفند ۱۴۰۲
بررسی ظرفیت دانش‌بنیان‌ها در صنایع کشور (۳۷)

منافع عده‌ای در صنایع بزرگ اجازه رشد به دانش‌بنیان‌ها را نمی‌دهد

عضو کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران اظهار کرد: منافع برخی در سازمان‌ها، نهاد‌ها یا صنایع بزرگ اجازه نمی‌دهد که ایده‌ یا محصول دانش‌بنیان‌ها فرصت بروز و ظهور پیدا کنند به همین دلیل شاهد خروج نیرو‌های ماهر و متخصص هستیم که تهدیدی جدی برای کشور است.
کد خبر : 899598

مجتبی جلالوندی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقش و اهمیت دانش‌بنیان‌ها در افزایش بهره‌وری منابع در کشور و ضرورت سرمایه‌گذاری برای حمایت از دانش‌بنیان‌ها اشاره کرد و گفت: در سفری که به مدارس کسب‌وکار در ترکیه انجام شد از نزدیک شاهد میزان سرمایه‌گذاری انجام‌شده در این مدارس برای حمایت دانش‌بنیان‌ها قرار گرفتیم.

عضو کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران افزود: در کشور ترکیه، چندین میلیون دلار در یک مجموعه هزینه شده بود تا شرکت‌های دانش‌بنیان در این مجموعه‌ها کار کنند و کار تحقیق و آزمایش‌های خود را به سرانجام برسانند. درصدی از سود فروش برخی از بنگا‌ه‌ها نیز به این مراکز اختصاص می‌یافت تا بتواند به آنها کمک کند.

چالش دانش‌بنیان‌ها با مشکل نقدینگی و نبود منابع کافی

عضو کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران مشکل نقدینگی و نبود منابع کافی را به عنوان یکی از مهم‌ترین مشکلات دانش‌بنیان‌ها اعلام کرد و افزود: به طور حتم بسیاری از صاحبان ایده و خلاقیت منابع مالی کافی برای انجام تحقیقات و پژوهش‌های خود و به ثمررساندن این ایده‌های خلاقانه یا آزمون و خطای آن در اختیار ندارند و باید به دنبال سرمایه‌گذار در این زمینه باشند یا آنکه دولت باید حمایت‌هایی را از این افراد به انجام رساند.

جلالوندی عنوان کرد: اکنون صحبت‌های زیادی در حمایت از دانش‌بنیان‌های کشور مطرح می‌شود؛ اما این صحبت‌ها در عمل چندان قابل توجه نیست. برای بهره‌گیری از ظرفیت دانش‌بنیان‌ها باید در درجه اول از آنها حمایت مناسب داشت.

تسهیلات صندوق نوآوری در بسیاری از موارد خروجی لازم را به همراه نداشته است

وی درباره نقش صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری در حمایت از دانش‌بنیان‌ها اظهار کرد: تسهیلات ارائه شده از این مراکز در نهایت در بسیاری از موارد خروجی لازم را به همراه نداشته است.

عضو کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران خاطرنشان کرد: در بسیاری از نمایشگاه‌ها، شاهد هستیم که افراد یا دانش‌بنیان‌هایی که می‌خواهند در این نمایشگاه‌ها حضور داشته باشند، محصول یا فناوری فیزیکی قابل ارایه ندارند و ایده آنها غالبا جنبه فیزیکی نداشته و ایده، خلاقیت، دانش یا نوآوری است که باید روی آن کار شود و قابل عرضه در سطح نمایشگاهی نیست.

سهم دانش‌بنیان‌های واقعی از اعتبارات صندوق نوآوری و شکوفایی بالا نیست

جلالوندی عنوان کرد: اعتباراتی که باید صرف ایده‌های خلاقانه و استارت‌آپی شود به طور معمول به اشخاصی اختصاص می‌یابد که ارتباطاتی داشته و شتاب‌دهنده‌ای را ثبت کرده‌اند و به طور معمول سهم دانش‌بنیان‌های واقعی از اعتبارات صندوق نوآوری و شکوفایی بالا نیست.

وی با بیان اینکه شتاب‌دهنده‌های بسیاری در کشور به ثبت رسیده است، تصریح کرد: شتاب‌دهنده‌ها اعتبارات دریافت شده را برای حمایت مالی از ایده‌های استارت‌آپی هزینه نمی‌کنند و فقط آمار‌هایی از اعتبارات تخصیص یافته منتشر می‌شود که در بسیاری از موارد خروجی لازم را به همراه ندارد.

نقش دانش‌بنیان‌ها در صنایع بالادستی و مادر

جلالوندی در مورد نقش دانش‌بنیان‌ها در صنایع بالادستی و مادر در کشورعنوان کرد: بسیاری از دانش‌بنیان‌ها می‌توانند محصولاتی را تولید کنند که در صنایع بزرگ و مادر کشور کاربرد دارند، این قطعات و محصولات ممکن است اکنون توسط مدیران خرید و پشتیبانی این صنایع به واسطه واردات تامین شود و پورسانت‌های واردات، اجازه آن را ندهد که خرید این کالا‌ها از دانش‌بنیان‌ها صورت گیرد.

منافع برخی افراد در سازمان‌ها، نهاد‌ها یا صنایع بزرگ اجازه رشد به دانش‌بنیان‌ها نمی‌دهد

وی بیان کرد: منافع برخی افراد در سازمان‌ها، نهاد‌ها یا صنایع بزرگ اجازه نمی‌دهد که دانش‌بنیان‌های داخلی، ایده‌ها یا محصولات آنها فرصت بروز و ظهور پیدا کنند به همین دلیل شاهد خروج نیرو‌های انسانی ماهر و متخصص در این زمینه هستیم که تهدیدی جدی برای کشور است.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی اراک به مشکل خروج نیروی انسانی دانش‌بنیانی از کشور اشاره کرد و افزود: از سوی دیگر یکی از شرایط مناسب برای اخذ اقامت در کشور کانادا ثبت شتابدهنده است و می‌تواند شرایط تابعیت را برای آنها تسهیل کند. این در حالی است که در صنایع بزرگ حتی اگر طرحی وجود داشته باشد که نیاز‌های صنایع را برآورده کند با اقبال مواجه نخواهد شد.

انتهای پیام/

ارسال نظر