صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

نبرد فناورانه آمریکا و چین/ تلاش برای توسعه تراشه‌های هوش مصنوعی ادامه دارد

به دنبال تحریم‌های فناورانه چین توسط آمریکا، چین به طور رسمی در حال ساخت و توسعه تراشه‌های قدرتمند است.
کد خبر : 897749

خبرگزاری علم و فناوری آنا، دولت آمریکا مدت‌هاست که مخالفان خود را تحریم می‌کند و سعی می‌کند با تحت فشار قرار دادن آن کشور کاری کند تا نشان دهد آن کشور برای ادامه حیات خود به آمریکا نیازمند است. تحریم‌های آمریکا فقط برای ایران تنظیم نشده و این کشور برای دولت‌های بسیار بزرگی نظیر چین نیز تحریم‌هایی را در زمینه‌های اقتصادی یا سیاسی تنظیم کرده است. اما تحریم‌ها فقط به اینجا ختم نمی‌شود و آمریکا در زمینه فناوری نیز تحریم‌هایی را بر علیه دولت چین به تصویب رسانده است.

در سال ۲۰۲۲ بود که کمیسیون روابط اقتصادی و امنیتی آمریکا و چین پس از اعلام گزارش سالانه خود اعلام کرد که دولیت آمریکا تحریم‌های جدید را بر علیه چین تنظیم کرده است که بر اساس آن فروش تراشه با فناوری جدیدتر از ۱۴ نانومتر به شرکت‌های چینی ممنوع است؛ چرا که آمریکا اعتقاد داشت دولت چین از این تراشه‌ها مصارف نظامی خواهد داشت.

با این حال دولت چین هرگز در این زمینه عقب نشینی نکرد و جدا از واردات تراشه برای محصولات فناورانه خود مثل گوشی و تبلت، دست به ساخت تراشه‌های بسیار قدرتمندی زد که عملا چین را از واردات تراشه به خاک خود بی نیاز می‌کرد.
برای مثال شرکت تراشه سازی SMIC چین که یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان تراشه در جهان به شمار می‌رود و همواره محصولات خود را کشور‌های دیگر در جهان ارسال می‌کند، با وجود تحریم‌هایی که آمریکا علیه این شرکت در سال ۲۰۱۹ اعمال کرد و رسما آن را در لیست سیاه واشنگتن قرار داد، بالارده‌ترین تراشه ممکن را برای برند تحریم شده هوآوی طراحی کرد و این تراشه به قدری قدرتمند بود که به غیر از آمریکایی ها، تمامی کشور‌های عضو اتحادیه اروپا را نگران و تعجب‌زده کرد. به دنبال این اتفاق وزارت بازرگانی آمریکا اعلام کرد که قرار است کنترل گسترده‌ای را روی خرید تجهیزات توسط چین اعمال کند، اما با وجود تمام محدودیت‌های اعمال شده، ظاهرا همچنان چین خرید و یا حتی صادرات تراشه به بسیاری از کشور‌ها را دارد.

ساخت تراشه ۷ نانومتری توسط چین

در چند ماه اخیر نیز شرکت‌های چینی موفق به ساخت تراشه‌ای ۷ نانومتری برای گوشی میت ۶۰ پرو شده بود که توانست این گوشی را در دسته بندی پرچمدار قرار دهد و به نوعی برترین گوشی هوآوی شود. به دنبال این اقدام چین، دولت آمریکا تلاش کرد تا متوجه شود دولت چین از چه طریقی توانایی ساخت تراشه با فناوری ۷ نانومتری را پیدا کرده است. با این حال بسیاری از کارشناسان معتقد هستند که که تراشه ۷ نانومتری چین با تجهیزاتی ساخته شده که پیش از این توسط چین خریداری شده بود.
اما ظاهرا نظر منتقدین با کمیسیون روابط اقتصادی و امنیتی آمریکا و چین کمی متفاوت است چرا که در گزارش سالانه این کمیسیون که مربوط به سال ۲۰۲۲ می‌شود، ظاهرا دولت چین فقط ۳.۲ میلیارد دلار تراشه را از هلند به کشور خود وارد کرده که نسبت به سال قبلی حدود ۹۶ درصد رشد داشته است؛ موضوع واردات تراشه توسط چین به اینجا ختم نمی‌شود و این کشور از سایر کشور‌ها نیز در هشت ماهه نخست سال ۲۰۲۳ حدود ۱۴ میلیارد دلار واردات تجهیزات داشته است.

ممنوعیت صادرات تراشه‌های هوش مصنوعی به خاورمیانه

این پیشرفت‌ها در زمینه تراشه سازی در چین باعث شد تا آمریکا محدودیت‌های جدی‌تری را برای این کشور در نظر بگیرد. برای در ماه سپتامبر سال گذشته بود که آمریکا اعلام کرد فروش پردازنده‌های گرافیکی هوش مصنوعی به کشور‌های خاورمیانه متوقف شود تا از این طریق از ورود آن محصولات به چین جلوگیری شود. با این تصمیم آمریکا بسیاری از شرکت‌های بزرگ نظیر انویدیا اعلام نگرانی کردند چرا که این شرکت در صادرات پردازنده‌های H۱۰۰ و A۱۰۰ به کشور‌هایی نظیر عربستان و امارات هم دچار مشکل خواهد شد. پیش از این نیز اعلام شده بود عربستان و امارات تمرکز بالایی روی هوش مصنوعی کرده‌اند و برای ادامه فعالیت‌های خود به این دو تراشه نیازمند هستند چرا که این تراشه‌ها برای ساخت مدل‌های زبانی ضروری هستند.
از طرفی چین اصلا نگران تحریم‌های آمریکا در این زمینه نیست چرا که شرکت‌های داخلی اینم کشور روی توسعه هوش مصنوعی تمرکز بالایی کرده‌اند و چین نیازی به این تراشه‌ها ندارد.

کاهش سرعت انتقال داده‌ها در بین تراشه‌ها

علاوه بر تحریم‌های مربوط به بحث تراشه آمریکا تحریم‌‎هایی را نیز در رابطه با کاهش سرعت انتقال داده‌ها میان تراشه‌ها تصویب کرده است که به طور مستقیم روی فناوری‌هایی مثل چت جی‌پی‌تی تاثیرگذار خواهد بود چرا که پردازش این نوع فناوری‌ها روی یک تراشه انجام نخواهد شد و باید پردازش بر چند تراشه تقسیم شود و با این تحریم سرعت پردازش برای ساخت یک فناوری مثل چت جی‌پی‌تی به شدت کاهش خواهد یافت.
از زمان تصویب این تحریم‌ها بر علیه دولت چین چند سالی می‌گذرد و با این وجود نه تنها دولت چین در توسعه فناوری خود ضعیف نشده بلکه تا حد بسیار زیادی پیشرفت داشته و توانسته است علاوه بر طراحی سخت افزار‌هایی با تراشه‌های فوق پیشرفته، سیستم عامل بومی خود که همان هارمونی او اس است و برپایه اندروید فعالیت می‌کند را نیز تولید کند؛ گفتنی است که هدف چین از ساخت این سیستم عامل دور زدن تحریم گوگل پلی برای گوشی‌های هوآوی بوده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر