صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۰ - ۰۱ اسفند ۱۴۰۲

هر آنچه باید در مورد ویتامین‌ها و مواد معدنی بدانید

هر موجود زنده‌ای از جمله انسان، حیوانات و گیاهان برای زنده ماندن در کنار انواع مواد مغذی به ویتامین‌ها و مواد معدنی نیاز دارد.
کد خبر : 897644

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، ویتامین‌ها و مواد معدنی از معروف ترین و مورد نیازترین مواد مغذی هستند که تقریباً همه افراد آن را می‌شناسند. هر موجود زنده‌ای از جمله انسان، حیوانات و گیاهان برای سلامتی در کنار سایر مواد مغذی به ویتامین‌ها و مواد معدنی نیاز دارد.

غذا را می‌توان به چندین مولفه اصلی مانند کربوهیدرات ها، پروتئین ها، چربی ها، ویتامین‌ها و مواد معدنی تقسیم کرد. بنابراین، انسان و سایر موجودات برای دریافت تمام مواد معدنی، ویتامین‌‌ها و سایر مواد مغذی لازم، غذای متنوعی مصرف می‌‌کنند.

بدن ما غذا را مستقیما از معده نمی گیرد بلکه غذایی که می‌خوریم به کمک آنزیم‌ها به تدریج به صورت ذرات ریز در معده و سپس در روده بزرگ تجزیه می‌شود. غذای تجزیه شده به شکل ویتامین ها، مواد معدنی، کربوهیدرات ها، پروتئین ها، چربی‌ها و آب به راحتی توسط روده کوچک جذب می‌شود.

ویتامین چیست؟

سال 1912 «کازیمیر فونک» بیوشیمیدان لهستانی، کلمه «vitamin» را از لغت «Vitamine» (به معنی آمین های حیاتی) گرفت. ویتامین‌ها ریز مغذی های غذا (در مقادیر کم) هستند که برای سلامتی ما ضروری اند و باید هر روز به بدن برسند. علاوه بر این، ویتامین‌ها مولکول های آلی و پیچیده ای هستند که ما معمولا از سایر موجودات زنده دریافت می‌کنیم، مثلا با خوردن گیاهان یا گوشت.

انواع ویتامین‌ها

ویتامین‌ها را می‌توان به دو نوع اصلی تقسیم می‌شوند: ویتامین های محلول در آب و ویتامین های محلول در چربی.

بیایید در مورد این دو نوع ویتامین با جزئیات بیشتری صحبت کنیم.

  • ویتامین های محلول در آب

ویتامین های محلول در آب می‌توانند به راحتی با کمک آب از بدن عبور کنند. بدن مقدار مورد نیاز ویتامین‌ها را جذب و ویتامین های اضافی را با کمک کلیه‌ها دفع می‌کند. ویتامین های محلول در آب که معمولا به مقدار کمی به آنها نیاز داریم، نمی توانند در بدن ذخیره شوند، بنابراین باید روزانه آنها را با خوردن غذاهای متنوع مصرف کنیم.

برخی از ویتامین های مهم محلول در آب عبارتند از:

ویتامین ث (C) : یک آنتی اکسیدان خوب است که به محافظت از سلول‌ها کمک می‌کند و از پرتقال، لیمو، گریپ فروت، فلفل قرمز و فلفل سبز به دست می‌آید.

ویتامین B1 (تیامین) : به ما در فرآیند تجزیه غذا کمک و انرژی را از غذا آزاد می‌کند. این ویتامین در غلات، جگر، مغزها و دانه‌ها یافت می‌شود.

ویتامین B2 (ریبوفلاوین) : برای سلامت و عملکرد چشم ها، سیستم عصبی و پوست مفید است و بیشتر از محصولات لبنی و غلات تهیه می‌شود.

ویتامین B3 (نیاسین) : به نورون‌ها کمک کرده و انرژی را نیز از غذا آزاد می‌کند. می‌توان آن را از ماهی، گوشت و غلات به دست آورد.

ویتامین B5 (اسید پانتوتنیک) : برای کلسترول و هورمون‌ها مفید است و از گوشت مرغ و غلات به دست می‌آید.

ویتامین B6، ویتامین B7، ویتامین B9 و ویتامین B12  : این ویتامین‌ها در عملکردهای مختلف بدن مانند ساخت گلبول های قرمز، سنتز DNA و متابولیسم مفید هستند. این ویتامین‌ها در دانه های سویا، میوه ها، سبزیجات برگ دار و گوشت یافت می‌شوند.

  • ویتامین های محلول در چربی

ویتامین های محلول در چربی با ویتامین های محلول در آب فرق دارند زیرا می‌توانند در بدن انسان ذخیره شوند. برخی از ویتامین های محلول در چربی عبارتند از A، D، K  و E. این ویتامین‌ها برای سلامت بدن انسان در انجام وظایف مختلف بسیار مهمن و در سبزیجات، شیر، غلات، شلغم و میوه‌ها یافت می‌شود.

 مواد معدنی چیست؟

مواد معدنی ترکیبات معدنی و بسیار ساده تر از مولکول های ویتامین هستند. مواد معدنی نیز بخشی از غذا محسوب شده و برای سلامتی ما بسیار با ارزش هستند درست مانند ویتامین ها. مواد معدنی معمولا در فرآیندهای مختلف زمین شناسی تولید و در طبیعت به شکل سنگ یافت می‌شوند. می‌توان این مواد را می‌توان مانند غذا با خوردن گیاهان و حیوانات به دست آورد.

کمبود مواد معدنی می‌تواند موجب بروز مشکلات مختلفی را در بدن شود مثلا کمبود کلسیم باعث ضعیف شدن استخوان‌ها و حتی تحلیل رفتن آنها می‌شود.

انواع مواد معدنی

تمام مواد معدنی مورد نیاز بدن انسان برای عملکرد طبیعی را می‌توان به دو نوع طبقه بندی کرد. درشت مغذی‌ها (ماکرومینرال ها) و ریز مغذی‌ها (میکرومینرال ها).

  • درشت مغذی‌ها

این مواد معدنی در مقایسه با مواد معدنی میکرو به مقدار زیادی مورد نیاز بدن ما هستند. برخی از مهمترین درشت مغذی های معدنی عبارتند از کلرید پتاسیم، گوگرد، کلسیم، منیزیم، فسفر و سدیم. این مواد معدنی را می‌توان در موز، گندم، سویا، شیر و اسفناج یافت.

کمبود این مواد معدنی می‌تواند مشکلاتی از جمله ضعف و نرمی استخوان ها، ضعف دندان ها، ضعف عمومی و کاهش مایعات در بدن را ایجاد کند. علاوه بر این، مواد معدنی ماکرو در مقادیر زیادی در بدن ما ذخیره می‌شوند.

  • ریزمغذی‌ها

بدن به میزان بسیار کمی به این مواد معدنی نیاز دارد. برخی از ریزمغذی های معدنی مهم عبارتند از آهن، یُد، روی، فلوراید، مس، کبالت و سلنیوم. منابع خوب این مواد معدنی گوشت، تخم مرغ، لوبیا، غذاهای دریایی، نمک، گوشت و سبزیجات است. کمبود این مواد در بدن موجب بروز مشکلات قلبی، مشکلات تیروئید، اختلالات متابولیسم و مشکلات تنفسی می‌شود. علاوه بر این، بدن نمی تواند این مواد معدنی را به مقدار زیاد ذخیره کند بنابراین مصرف روزانه این مواد معدنی برای سلامتی ضروری است.

حقایق جالب

  • پختن سبزیجات به مدت طولانی می‌تواند مواد معدنی و ویتامین های آنها را کاهش دهد.
  • آهن یکی از مواد معدنی حیاتی است که کمبود آن می‌تواند باعث ایجاد مشکلاتی در انتقال اکسیژن در گلبول های قرمز شود.
  • ویتامین D محلول در چربی است و یکی از راه های جذب آن قرار دادن پوست در معرض نور خورشید است.
  • نوشیدن چای و قهوه بعد از غذا می‌تواند مانع از جذب آهن غذا شود.

انتهای پیام/

ارسال نظر