صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۱۲ - ۲۰ بهمن ۱۴۰۲
پژوهشگر اقتصاد در گفت‌وگو با آنا تشریح کرد؛

دلایل کم‌رنگ‌بودن نقش دانش‌بنیان‌ها در اقتصاد ایران

پژوهشگر اقتصاد با تاکید بر ضرورت حمایت مضاعف دولت از دانش‌بنیان‌ها گفت: مشکلات تامین مالی و بازار در کنار خروج نیروی انسانی ماهر و متخصص در عرصه‌های دانش‌بنیانی از جمله مشکلاتی است که موجب شده تا نقش دانش‌بنیان‌ها در اقتصاد ایران پررنگ نباشد.
کد خبر : 895278

میثم مهرپورکارشناس مسائل اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا درباره دلایل عدم بهره‌گیری اقتصاد کشور از ظرفیت دانش‌بنیان‌ها، اظهار کرد:‌در موضوع دانش‌بنیان‌ها، بحث مهم نیروی انسانی و ظرفیت انسانی در این بخش است. به این معنا که وقتی نیرو‌های توانمند و نخبه وارد یک فعالیت اقتصادی یا علمی می‌شوند خود به خود آن فعالیت را وارد پروسه دانش‌بنیانی می‌کنند، منوط به آنکه جایگاه نیروی انسانی در آن مجموعه اقتصادی به درستی تعریف شده باشد.

دشواری‌های تولید در دانش‌بنیان‌ها به دلیل مشکلات تامین مالی

پژوهشگر اقتصاد افزود: یکی از مشکلات کنونی در بحث دانش‌بنیان‌ها این است که موضوع دانش‌بنیان‌ها در کشور ما مبحثی جوان و نوپا است و طبیعتا وقتی موضوعی جوان است ممکن است دارندگان و صاحبان منابع مالی که غالبا بانک‌ها هستند تمایل به سرمایه‌گذاری و اعطای منابع به این موضوعات را نداشته باشند بنابراین یکی از مشکلات در بحث ایده دانش‌بنیانی یا خلق و تولید محصول کمبود منابع مالی است.

اقبال کم بانک‌ها به فعالیت‌های دانش‌بنیانی

کارشناس مسائل اقتصادی تصریح کرد: طبیعی است که موضوعات نو و دانش‌بنیانی با ریسک عدم تحقق و موفقیت نیز مواجه شوند به همین دلیل در مقایسه با کسب‌وکار و فعالیت‌های سنتی با اقبال کمتری از سوی بخش‌های مالی و بانک‌ها مواجه می‌شوند.

وی افزود: تامین‌کننده مالی ممکن است در نگاه اول تمایل چندانی برای همکاری با مجموعه‌های دانش‌بنیانی نداشته باشند بنابراین در کنار شکست و عدم تحقق که ذات هر فعالیت دانش‌بنیانی است به ثمررساندن این پروسه به پول و سرمایه نیاز دارد که در کشور ما در این بخش نیز دانش‌بنیان‌ها درگیر مشکلات هستند.

فعالان غیرواقعی خود را دانش‌بنیان جا می‌زنند

مهرپور عنوان کرد: موضوع دیگر نیز این است که وقتی یک بحثی در کشور ما مطرح می‌شود فعالان فیک و غیرواقعی بر روی آن اسم سوار می‌شوند و برخی از فعالیت‌هایی که از گذشته انجام می‌شده و دانش‌بنیانی هم نیست با برخی از تغییرات در تعاریف خود را به عنوان فعال دانش‌بنیان جا می‌زنند و ازاین ناحیه هم به فعالیت‌های دانش‌بنیانی آسیب می‌زنند که نیازمند نظارت دقیق و مستمر هست.

تشریح مشکلات دانش‌بنیان‌ها در بخش بازار

پژوهشگر اقتصاد درباره نقش بازار در توسعه فعالیت‌های دانش‌بنیانی نیز اظهار کرد: اگر محصولی دانش‌بنیان باشد بازار خود را به دست خواهد آورد البته ممکن است، چون موضوع جوان است و به طور معمول بازار‌ها به دنبال محصولات قدیمی تری هستند که تجربه همکاری با آن را داشته‌اند، کالای جدید دانش‌بنیانی حاصل از دانش را به راحتی نپذیرند و در تغییر رویه‌ها و سیستم‌ها نیز تغییرات به راحتی انجام نمی‌شود به همین دلیل شاهد هستیم که تاکید مسئولان کشور نیز بر حمایت از دانش‌بنیان‌ها است.

نیاز دانش‌بنیان‌ها به حمایت

وی تصریح کرد: دانش‌بنیان‌ها مبحثی نو در اقتصاد هستند و نیازمند حمایت خواهند بود تا بتوانند جایگاه خود را پیدا کنند. در غرب نیز به همین گونه است و دولت‌ها با وجود آنکه در اقتصاد دخالت چندانی ندارند، اما فناوری، دانش و تکنولوژی‌های نو را مورد حمایت قرار می‌دهند تا نوجوان نابالغ روی پای خود بایستند.

حمایت دولت از دانش‌بنیان‌ها باید حمایتی مضاعف باشد

وی گفت: حمایت دولت از دانش‌بنیان‌ها باید حمایتی مضاعف باشد به این دلیل که هم بازار و هم بحث تامین مالی برای دانش‌بنیان‌ها با مشکلات بیشتری نسبت به سایر بخش‌ها مواجه است.

کاهش ارزش پول ملی خطر خروج نیرو‌های دانش‌بنیانی از کشور را تشدید کرده است

کارشناس مسائل اقتصادی درباره خطر خروج دانش‌بنیان‌ها از کشور، عنوان کرد: اگر موضوع خروج نیرو‌های متخصص به ویژه در بخش آی تی و فناوری مطرح باشد باید گفت که مهمترین دلیل آن به خاطر کاهش ارزش پول ملی است، چون هر نخبه‌ای درفضای بخش دولتی یا خصوصی حداکثر ۵۰ میلیون تومان درآمد دارد یعنی ماهانه کمتر از ۱۰۰۰ دلار در حالی که این تخصص در خارج از کشور حداقل ماهانه ۷ برابر ایران درآمد دارد.

وی ادامه داد:‌کاهش ارزش پول ملی موجب شده تا برای برخی از نخبگان یا نیروی انسانی فعال در بخش‌های دانش‌بنیانی صرفه اقتصادی برای فعالیت در کشور وجود نداشته باشد.

انتهای پیام/

ارسال نظر