صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۲ - ۱۳ بهمن ۱۴۰۲
تقویم علم؛

۱۳ بهمن در دنیای علم چه خبر؟

در این تقویم وقایع و رویدادهای مهم تاریخی مرتبط با علم و فناوری را مرور خواهیم کرد.
کد خبر : 894370

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری‌ها، کشف‌ها و حتی زادروزها و درگذشت‌های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی‌گیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۱۳ بهمن برابر با ۲ فوریه را ورق می‌زنیم.

****

آغاز عصر یخبندان کوچک

۲ فوریه ۱۰۴۶ میلادی برابر با ۱۳ بهمن ۴۲۴ خورشیدی، راهبان انگلیسی شروع سرمای چنان سختی را گزارش کردند که «هیچ انسان تا آن‌زمان زنده‌ای نمی‌توانست زمستانی به این سختی را به یاد آورد.» آنها نمی‌دانستند که ‌درحال شرح وقایع چیزی هستند که ممکن است نشانه‌ای از آغاز دوره‌ای از یخبندان باشد که قرن‌ها در اروپا به‌طول انجامید و اکنون از آن باعنوان عصر یخبندان کوچک یاد می‌شود. این راهبان مشاهدات خودشان را در آنگلوساکسون‌کرونیکل که عنوان مجموعه‌ای از اسناد تاریخی بود که در صومعه‌های سراسر انگلستان بین قرن‌های هشتم تا دوازدهم نگهداری می‌شد، ثبت کردند. ابتدا اعتقاد بر این بود که عصر یخبندان کوچک پدیده‌ای جهانی بوده است اما پژوهش‌های بعدی نشان داد که عمدتا به نیمکره شمالی محدود بود و آن‌طورکه پیشتر تصور می‌شد شدت نداشت. هرچند عصر یخبندان کوچک از نیمه سده یازدهم شروع شد اما بخش اصلی آن تقریبا از سال ۱۲۵۰ تا ۱۶۵۰ ادامه داشت.

کنسروکردن غذا

 ۲ فوریه ۱۷۹۵ میلادی برابر با ۱۳بهمن ۱۱۷۳ خورشیدی، دولت فرانسه جایزه‌ای ۱۲هزار فرانکی را برای کسی که بتواند روشی برای نگهداری غذا و انتقال ایمن آن به ارتش ارائه دهد در نظر گرفت. برنده این مسابقه سرآشپز فرانسوی نیکلا آپر بود که راهی برای تهیه کنسرو غذا اختراع کرد. او روش گرم‌کردن مواد غذایی را در ظروف شیشه‌ای بدون هوا ابداع کرد که تفاوت چندانی با روش کنسرو خانگی که اکنون از شیشه‌های میسون استفاده می‌شود، نداشت و از این‌رو، امروزه آپر را با لقب پدر کنسروسازی می‌شناسند. او کتاب هنر نگهداری از مواد گوشتی و گیاهی را برای چندین سال در پاریس منتشر کرد. آپر همچنین مخترع مکعب‌های فشرده مرکب از طعم‌دهنده‌ها بود.

محموله گوشت منجمد

۲ فوریه ۱۸۸۰ میلادی برابر با ۱۳ بهمن ۱۲۸۵ خورشیدی، کشتی بخار اس‌اس استراتلون با اولین محموله موفق گوشت گوسفند منجمد از استرالیا وارد لندن شد. این کشتی به تجهیزات تبرید فشرده/انبساط هوای بل و کلمن (از گلاسکو) تجهیز و برای تحویل محموله آزمایشی لاشه‌های منجمد به استرالیا فرستاده شده بود. گوشت و چند بشکه آزمایشی کره از اتاق‌های خنک در سیدنی و ملبورن بارگیری شدند و استراتلون در ۶ دسامبر ۱۸۷۹ محموله را منجمد و ملبورن را ترک کرد. کادر فنی برای نظارت بر عملکرد سردخانه‌ها همراه این کشتی سفر کرد. گوشت هنگام ورود به لندن در شرایط عالی بود و فروش خوبی داشت. از همه نظر، این اولین محموله موفقیت‌آمیز گوشت منجمد از استرالیا بود.

رونمایی از دوربین پولاروید

۲ فوریه ۱۹۴۷ میلادی برابر با ۱۳ بهمن ۱۳۲۵ خورشیدی، فیزیکدان آمریکایی ادوین اچ. لند اولین اختراع خودش را در زمینه عکاسی فوری در جلسه انجمن نوری آمریکا به نمایش گذاشت و این دوربین پولاروید از ۲۸ اکتبر ۱۹۴۸ برای اولین‌بار در فروشگاه بزرگی در بوستون به فروش رفت. این دوربین که مجهز به حلقه فیلم ۹۵ فریم بود با قیمت ۸۹.۷۵ دلار عرضه شد. اولین مدل پولاروید تا سال ۱۹۵۳ تولید می‌شد و موفق‌ترین دوربین تجاری به‌شمار می‌رفت. چاپ فوری عکس قهوه‌ای رنگ این دوربین حدود یک دقیقه طول می‌کشید. به مرور، مدل‌های جدیدتری از این دوربین عرضه شدند که عکس‌های با کیفیت بالاتری ارائه می‌کردند.

انتهای پیام/

ارسال نظر