صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۰ - ۱۶ دی ۱۴۰۲
هجدهمین دوره AFC ASIAN CUP- قطر ۲۰۲۳

از مهاجرانی، بیاتی و رنجبر تا تروسیه، پریرا، زاکه رونی و زیکو، ۱۰ اسطوره مربیگری تاریخ‌ساز جام ملت‌های آسیا کدام هستند؟

مرحوم محمود بیاتی و محمد رنجبر در کنار حشمت مهاجرانی، ۳ اسطوره مربیگری ایران هستند که نام خود را در کتاب تاریخ جام ملت‌های آسیا ثبت کرده اند؛ کتابی که نام تاریخ سازانی همچون تروسیه، زیکو، پریرا و پوستوغلو نیز در آن دیده می‌شود.
کد خبر : 889305

به گزارش خبرنگار گروه ورزش خبرگزاری علم و فناوری آنا، هجدهمین دوره رقابت‌های جام ملت‌های آسیا از تاریخ ۲۲ دی ماه در کشور قطر آغاز خواهدشد و ۲۹ روز به طول خواهد انجامید.

در ۱۷ دوره قبلی این پیکارها، مربیانی از آسیا، آمریکای لاتین و اروپا موفق شدند تاریخ سازی کرده و مقام قهرمانی را کسب کنند.

از این بابت جام ملت‌ها دارای تاریخچه ایی غنی از اسطوره‌های مربیگری است. چهره‌های که تیم تحت امر خود را به سوی افتخار هدایت کردند. مربیانی افسانه ایی که تاثیری ماندگار بر تاریخ فوتبال قاره کهن گذاشتند.

 با توجه به در پیش بودن مسابقات قطر ۲۰۲۳، زمان مناسبی هست تا به ۱۰ مربی افتخارآفرین که موفقیت‌های قابل توجهی در جام ملت‌ها کسب کردند، نگاه بیندازیم:

**۱- مرحوم محمود بیاتی

وقتی صحبت از پیکار‌های جام ملت‌ها شود و حرف از قهرمانی‌های فراموش نشدنی ایران به میان آید، باید ابتدا از زنده یاد محمود بیاتی یادکرد.

زیرا وی که در ۲ دو دوره هدایت تیم ملی کشورمان را برعهده داشت، موفق شد در سال ۱۹۶۸ اولین عنوان قهرمانی ایران را در تاریخ جام ملت‌ها به ارمغان آورد. او در واقع بینانگذار دوره طلایی فوتبال ملی کشورمان در پهنه آسیا بود.

زنده یاد بیاتی متولد سال ۱۳۰۷ بود که در دوران تحصیل در دبیرستان، کاپیتان تیم آموزشگاه تهران نیز بود. او از همان رده امکان راهیابی به تیم ملی کشورمان را پیداکرد. این چهره در دوران جوانی، همواره جزو بهترین‌های کشور با حضور در تیم استقلال (تاج سابق) بود و زمانی هم که به مربیگری روی آورد، فن بیان بسیار قوی داشت و برهمین اساس به خوبی بازیکنان را اداره می‌کرد. در عین حال تحصیل کرده دانشکده افسری بود. بیاتی بعداز سه سال هدایت آبی پوشان پایتخت، زمام امور را در اختیار گرفت و موفق شداولین مقام قهرمانی ایران را دراین جام رقم بزند. در اردیبهشت سال ۱۳۴۷، چهارمین دوره جام ملت‌ها به میزبانی کشورمان برگزارشد. در این مسابقات محمود بیاتی با هدایت مثال زدنی اش، نشان داد به خوبی با حرفه اش آشناست. او در همه مسابقات حریفان را مغلوب کرد و بعد از کسب مقام نخست به خاطر مشکلات کاری از مقامش کناره گیری کرده و جای خود را به رایکوف داد.

مربی که اینچنین تاریخ ساز شد، روز جمعه ۱۱ آذر ۱۴۰۱ در آمریکا و در ۹۴ سالگی در گذشت.

**۲-مرحوم محمد رنجبر

زنده یاد محمد رنجبر دومین مربی اسطوره‌ای و بزرگ تاریخ تیم ملی کشور و جام ملت هاست. وی که لقب «رئیس» را داشت، در جوانی برای تیم‌های شاهین، پاس و استقلال بازی کرد.

او که تحصیل کرده دانشکده افسری بود، در سال ۱۹۷۲ با قهرمانی ایران در جام ملت‌های آسیا در تایلند به پیروزی تاریخی دست یافت و اولین مربی ایرانی شد که چنین موفقیتی را در «خارج از وطن» به دست آورد. زیرا تیمش در فینالی هیجان انگیز در تایلند مقابل کره جنوبی ۲ بر یک برنده و همانند محمود بیاتی افتخارآفرین شد.

این چهره که همچنین مدیریت تیم استقلال را در کارنامه دارد، در سال ۱۳۷۹ به عنوان مدیر تیم ملی بزرگسالان تا سال ۱۳۸۱ در این مقام فعالیت کرد. او در سال ۱۳۸۳ در ۷۱ سالگی درگذشت و نامش برای همیشه در کتاب افتخارات فوتبال ایران باقی ماند.

**۳-حشمت مهاجرانی

سومین مربی فراموش نشدنی، بزرگ و تاریخ ساز جام ملت ها، باز هم یک ایرانی است:حشمت مهاجرانی

مدافع بلندقامت سال‌های ۱۳۳۲ تا ۱۳۴۷ تیم‌های ابومسلم، دیهیم، استقلال و پاس وقتی فوتبال را کنارگذاشت و جامه مربیگری به تن کرد، مراحل مربیگری را پله به پله با موفقیت پشت سرگذاشت. او که دستیاری فرانک اوفارل را داشت، خود در مقام سرمربی تیم ملی ایران توانست در سال ۱۹۷۶ و در حضور ۱۰۰ هزار طرفدار دواتشه در فینال جام در تهران و ورزشگاه آزادی، یک بر صفر کویت را شکست دهد و سومین مربی افتخارآفرین در تاریخ کشورمان شود.

مهاجرانی که خانواده اش در مشهد بنیانگذار باشگاه ابومسلم بود، همچنین اولین مربی در تاریخ کشورمان شد که توانست تیم ملی را به جام جهانی (۱۹۷۸ آرژانتین) برساند.

این چهره بزرگ چندی قبل در مصاحبه‌ای عنوان کرد: در دورانی که سرمربی تیم ملی ایران بودم، موفقیت‌های را کسب کردم. در تهران قهرمانی جام ملت‌ها را کسب کردم. در المپیک ۱۹۷۶ مونترال، تیم ملی برای اولین بار به دور دوم راه پیداکرد و بعد به جام جهانی راه یافتیم. تیم ما در رده‌های مختلف قهرمان بلامنازع آسیا بود و هر حریفی که می‌خواست مقابل ایران بازی کند، دچار دلهره و اضطراب می‌شد. حتی با تیم دوم و جوان ایران، تیم ملی فوتبال کویت را که یکی از قدرت‌های آسیا بود و توسط کارلوس آلبرتو پریرا و ماریو زاگالو اداره می‌شد، در خاک خودشان شکست دادیم که برای کویتی‌ها یک فاجعه حساب می‌شد...

**۴- خلیل الزیانی

در سال ۱۹۸۴ خلیل الزیانی نامش را به عنوان سرمربی تیم ملی عربستان در تاریخ ثبت کرد. چرا که موفق شد «شاهین‌های سبز» را به عنوان اولین مقام قهرمانی اش در بازی‌ها در پیکار‌های سنگاپور به پیروزی رساند.

درخشش تاکتیکی تیم او در مرحله گروهی بازی‌ها از جمله برد یک بر صفر مقابل کویت، مدافع عنوان قهرمانی کاملا مشهود بود. همین مربی به موفقیت خود در سطح باشگاهی به ویژه با تیم الاتفاق ادامه داد.

**۵-کارلوس آلبرتو پریرا

این مربی برزیلی چهره‌ای کاملا معروف و نام آشنا برای همه اهالی فوتبال جهان است. او در کنار تیم ملی برزیل، در تیم‌های زیادی کارکرد. چهره‌ای که در سال ۱۹۸۰ با هدایت تیم ملی کویت، فاتح جام ملت‌ها شد و تاریخ سازی کرد. همین مربی در رقابت‌های ۱۹۸۸ عربستان را نیز به مقام نخست بازی‌ها رساند.

**۶-فیلیپ تروسیه

فیلیپ تروسیه، مربی معروف فرانسوی بی شک نام خود را در کتاب تاریخ جام ملت‌ها ثبت کرده است. وی تا قبل از آنکه سال ۱۹۹۸ زمام امور تیم ملی ژاپن را برعهده گیرد، سابقه کار فراوان در سطح افریقا داشت. در واقع با تجربه بسیار ش موفق شد «سامورایی‌های آبی» را قهرمان جام ملت‌های آسیا ۲۰۰۰ کند.

تروسیه با اعتقاد به فوتبال رو به جلو و هجومی، کاری کرد تا شاگردان سختکوش و منظمش بتوانند در ۶ مسابقه ۲۱ گل به ثمر رسانند و مقابل عربستان، ازبکستان و عراق پیروز شوند.

**7- زیکو

زیکو فوتبالیست معروف برزیل در دهه ۷۰ و ۸۰ هر چند در دوران مربیگری اش به طور کلی موفق نبود، اما وقتی زمام امور تیم ملی ژاپن را در اختیار داشت، توانست نامش را در تاریخ ثبت کند.

زیرا وی که حتی به خاطر شعبه بازی هایش با توپ در جوانی لقب «پله سفید» را داشت، در رقابت‌های ۲۰۰۴ که در چین انجام شد، به مقام نخست با سامورایی‌های آبی رسید.

**8-آلبرتو زاکرونی

آلبرتو زاکرونی که در رقابت‌های لیگ فوتبال ایتالیا موسوم به سری آ با آث میلان در سال ۱۹۹۹ قهرمان شد، اولین کشورش بوده در جام ملت‌های آسیا نیز مقام نخست به دست آورده است.

او که از ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ هدایت تیم ژاپن را برعهده داشت، موفق شد سامورایی‌های آبی را فاتح جام ملت‌های ۲۰۱۱ در قطر کند. زیرا تیمش در وقت‌های اضافه جدال فینال بازی‌ها مقابل استرالیا مقام قهرمانی را به دست اورد و افتخارآفرین شد.

**۹-آنژه پوستواغلو

آنژه پوستواغلو که هم اکنون در مقام سرمربی تیم تاتنهام هاتسپر انگلیس برای دست یابی به جایگاه اول لیگ برتر و مقام نخست، نقشه می‌کشد، نیز در گذشته افتخار کسب مقام قهرمانی جام ملت‌ها را به دست آورده است.

او در جام ملت‌های ۲۰۱۵ که استرالیا، کشورش میزبان رقابت‌ها بود، با فوتبالی هجومی، قاطع «کانگورو‌ها» را در فینال ۲ بر یک مقابل کره جنوبی به برد و قهرمانی رساند.

**۱۰-فلیکس سانچز

قطر فلیکس سانچز به عنوان قدرت برتر در جام ملت‌های آسیا ۲۰۱۹ ظاهر شد. در اولین دوره‌ای که تورنمنت با ۲۴ تیم برگزار شد، شاگردانش قدرتی استثنایی از خود نشان دادند. زیرا درهر ۷ بازی خود برنده شدند؛ و ۱۹ گل در کارنامه خود ثبت کردند. در حالی که فقط یکبار توپ از خط دروازه شان عبور کرد. البته در برد‌های به دست آمده بازیکنانی مثل العمز علی و اکرم عفیف نقش کلیدی داشتند. همین مربی اسپانیایی که توانست نامش را تاریخ جام ثبت کند، در جام جهانی سه باخت ناراحت کننده کسب کرد و از مقامش کنار گذاشته شد.

انتهای پیام/

ارسال نظر