بررسی یک میلیون کهکشان برای کشف چگونگی آغاز جهان
به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از ساینس دایرکت، بهتازگی مطالعهای در نشریۀ فیزیکال ریویو (Physical Review) منتشر شده که خبر از تجزیه و تحلیل بیش از یک میلیون کهکشان با هدف کشف منشأ ساختارهای کیهانی میدهد. این مطالعه بر چارچوب استاندارد کیهان تمرکز دارد که به مدل لامبدا-سیدیام (ΛCDM) یا مادۀ تاریک سرد لامبدا معروف است و بر اهمیت مادۀ تاریک سرد (CDM) و انرژی تاریک (Λ) در ایجاد اجرام آسمانی مانند ستارهها، کهکشانها و خوشههای کهکشانی تاکید میکند. این مدل نشان میدهد که نوسانات اولیه در آغاز جهان باعث شکلگیری این ساختارها شده و علت توزیع فضایی کهکشانها در سراسر فضا است.
یک تیم تحقیقاتی به رهبری توشیکی کوریتا (Toshiki Kurita) و پروفسور ماساهیرو تاکادا (Masahiro Takada)، استاد موسسه کاولی برای فیزیک و ریاضیات کیهان (Kavli IPMU) ژاپن، روشی برای اندازهگیری طیف قدرت شکلهای کهکشانها توسعه دادهاند که با ترکیب دادههای طیفسنجی و تصویربرداری از تقریباً یک میلیون کهکشان ساخته شده است. تحلیل آنها نشان میدهد که همراستایی کهکشان در فواصل بسیار بلند از نظر آماری همبستگی معناداری میان کشهکشانهایی ایجاد میکند که ظاهراً از هم مستقل هستند و در فرایند شکلگیری، رابطهای علی با هم ندارند.
یافتههای این مطالعه همبستگیها منطبق بر پیشبینیهای تورم کیهانی را تایید میکند، بی آنکه در نوسانات اولیه ویژگی نامنطبقی با تابع گاوسی نشان دهد. محققان بر این باورند که نتایج این پژوهش راه را برای پژوهشهای بیشتر دربارۀ نظریۀ تورم کیهانی هموار میکند و میتواند زمینههای تازهای برای پژوهشهای بیشتربا استفاده از فناوریهای پیشرفته چون طیفنگار سوبارو پرایم فوکوس (Subaru Prime Focus Spectrograph) ایجاد کند.
این مطالعه گام مهمی در تحقیقات کیهانشناسی محسوب میشود که با استفاده از اشکال کهکشانها در پی کشف وضعیت آغازین جهان است. الگوهای کیهانی با تحمیل برخی محدودیتها بر نوسانات اولیه و تصدیق مدلهای کیهانی، بنیانهایی امیدوارکننده برای تحقیقات آینده در مورد ماهیت شکلگیری کیهان فراهم میکند.
انتهای پیام/