صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۱۱ - ۲۳ آبان ۱۴۰۲
عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) قم:

علامه طباطبائی پایه‌های دانش بشری را در همه علوم برقرار کرد

علی مصباح یزدی گفت: علامه طباطبائی پایه‌های دانش بشری و دانش انسانی را با متانت و استواری در تبیین مبانی فکری به عنوان زیربنای همه علوم و معارف دیگر برقرار کرد.
کد خبر : 878942

به گزارش خبرنگار گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا،  حجت‌الاسلام والمسلمین علی مصباح یزدی عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی(ره) قم در مراسم بزرگداشت علامه طباطبائى که صبح امروز (سه‌شنبه، ۲۳ آبان ۱۴۰۲) در کتابخانه مرکزی دانشگاه علامه طباطبائی برگزار شد، درباره نقش فطرت در علوم انسانی اسلامی از دیدگاه علامه طباطبائی، اظهار کرد: مرحوم علامه طباطبائی از نظر وسعت معلومات، عمق تفکر، نوآوری، خلاقیت و جامعیت دارای شخصیت علمی برجسته و منحصربه‌فردی بود.

وی با بیان اینکه ازجمله این ویژگی‌ها ترسیم روابط اندام‌‌وار بین معارف مختلف بشری بود، تأکید کرد: معلومات مختلف مربوط به حقایق مختلف از نظام تفکر علامه از هم گسخته نیست؛ بلکه هر معلوماتی جایگاه خاص خود را در نظام اندیشه او دارد.

مصباح یزدی تصریح کرد: علامه طباطبائی پایه‌های دانش بشری و دانش انسانی را با متانت و استواری در تبیین مبانی فکری که زیربنای همه علوم و معارف دیگر است، برقرار کردند.

عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی(ره) قم ادامه داد: هر علم غیر بدیهی مبتنی بر برخی مبانی انسان شناختی، ارزش شناختی و هستی شناختی است که باید در جای اصلی خود در علوم پایه یا سایر علوم اثبات شود.

مصباح یزدی با بیان اینکه علوم انسانی مربوط به شناخت و توصیف و تببین پدیده‌های انسانی است، تاکید کرد: همه اختلاف نظر‌های موجود در علوم انسانی بر سر علوم توصیفی و دستوری رخ نمی‌دهد؛ بلکه مربوط به مبانی علوم انسانی است؛ بنابراین اصلاح این امور نیازمند تحلیل در خلأ مبانی برای استوار کردن اساس مبانی صحیح است.

وی گفت: یکی از مبانی اصلی علوم انسانی مسائل مربوط به شناخت انسان است و ویژگی سرشت مشترک انسان‌ها مورد اختلاف بین اندیشمندان علوم انسانی مسلمان و غربی است و برخی از دانشمندان غربی مانند روسو بر استقلال انسان‌ها تاکید دارند و می‌گویند که هیچ اشتراکی بین انسان‌ها وجود ندارد؛ بنابراین در علوم انسانی قانون کلی برای تغییر رویکرد و عملکرد انسان‌ها وجود ندارد.

عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی(ره) قم اضافه کرد: در مقابل کسانی هستند که معتقدند در بین انسان‌ها امور مشترک وجود دارد. اگر بتوانیم قوانین حاکم بر آن‌ها را بشناسیم برخی از رفتار‌های انسانی پیش بینی می‌شوند و زندگی فردی و جامعه بشری مورد برنامه ریزی قرار می‌گیرند؛ چراکه اگر قانون کلی وجود نداشته باشد نمی‌توان به این اهداف دست یافت.

انتهای پیام/

ارسال نظر