صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۳ - ۱۷ آبان ۱۴۰۲
آنا گزارش می‌دهد؛

شفق‌ قطبی خیره کننده در آسمان؛ از اسکاتلند تا یونان+ تصاویر

اوایل این هفته، رصدگران آسمان در بیشتر بخش‌های کره زمین توسط نمایش باشکوه نورهای رنگارنگ شفق قطبی غافلگیر شدند؛ چراکه این بار نورهای شمالگان تا آسمان یونان و ترکیه را در برگرفت.
کد خبر : 877790

به گزارش خبرنگار گروه پژوهش و دانش خبرگزاری علم و فناوری آنا، تماشاگران آسمان با یک منظره شفق رنگارنگ پذیرایی شدند. اوایل این هفته، رصدگران آسمان در بیشتر بخش‌های کره زمین توسط نمایش باشکوه نورهای رنگارنگ شفق قطبی غافلگیر شدند؛ چراکه این بار نورهای شمالگان تا آسمان یونان و ترکیه را در برگرفت.

این شفق قطبی توسط یک طوفان ژئومغناطیسی قوی ایجاد شد که 14 آبان ساعت 17:40 به وقت گرینویچ به اوج خود رسید. طوفان‌های ژئومغناطیسی اختلالاتی در میدان مغناطیسی زمین هستند که توسط بادهای خورشیدی ناشی از خروج جرم از تاج خورشید(CME) ایجاد می‌شوند. این طوفان ژئومغناطیسی خاص توسط دو CME ایجاد شد که در روزهای 13 و 14 آبان به جو زمین برخورد کردند.

در طی یک طوفان خورشیدی، ذرات پرانرژی خورشید با سرعتی تا 45 میلیون مایل در ساعت (72 میلیون کیلومتر در ساعت) به جو زمین برخورد می‌کنند. میدان مغناطیسی زمین ذرات را به سمت قطب‌ها هدایت می‌کند؛ یونیزه شدن این ذرات در اتمسفر زمین باعث ایجاد مناظر رنگارنگ می‌شود که معمولاً محدود به مناطقی در عرض‌های جغرافیایی بالا برای شفق قطبی شمالی (نورهای شمالگان) و شفق قطبی جنوبی(نورهای جنوبگان) می‌شوند. اما اینبار وقوع طوفان قدرتمند خورشیدی منجر به دیده شدن نورهای شفق قطبی در عرض‌های جغرافیایی پایین تا ترکیه و یونان شد.

رنگ‌های خیره کننده در شفق قطبی رنگ شفق‌های قطبی به مولکول‌های گاز و فاصله آن از اتمسفر بستگی دارد. وقتی اکسیژن در ارتفاع ۱۰۰ کیلومتری بالای زمین برخورد می‌کند، نور سبز می‌تابد، اما در فاصله ۱۶۰ تا ۳۲۰ کیلومتری شفق‌های قطبی نور قرمز تولید می‌کند که یک منظره نادر است. نیتروژن نیز باعث می‌شود آسمان به رنگ آبی بدرخشد، اما وقتی در فاصله بالاتر قرار داشته باشد رنگ آن بنفش خواهد بود.

در ادامه، نگاهی به برخی از بهترین عکس‌های شفق قطبی می‌اندازیم که توسط تماشاگران آسمان در سراسر جهان گرفته شده است.

*اسکاتلند

*مونتانا

*انگستان

* آنگلسی

*ایرلند شمالی

*ترکیه

* استرالیا

انتهای پیام/

برچسب ها: شفق قطبی آسمان
ارسال نظر