صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۲ - ۰۱ آبان ۱۴۰۲
در گفت‌وگو با آنا مطرح شد؛

گلایه‌‌های دانش‌بنیانی؛ از نپذیرفتن قانون تا فروش محصولات

فعال حوزه دانش‌بنیان‌ اعتقاد دارد که گاهی حمایت از شرکت‌ها در حد شعار و گفتار است؛ زیرا برخی از سازمان‌های دولتی خودمختار عمل کرده و از خط قانون پیروی نمی‌کنند.
کد خبر : 874514

خبرگزاری علم و فناوری آنا- گروه علم و فناوری؛ با وجود تمام خدمات و تسهیلاتی که به دانش‌بنیان‌ها اعطا می‌شود تا بتوانند محصولات خود را تولید کنند؛ اما در دل این شرکت‌ها مشکلات و چالش‌هایی دیده می‌شود که مانند گره‌ای کور بر سر راهشان، مانع از تولید می‌شود. این مشکلات و معضلات در بسیاری از شرکت‌ها مشترک است. بر آن شدیم تا با مسئول شرکت‌های دانش‌بنیان پارک علم و فناوری همدان گفت‌وگویی داشته باشیم تا مستقیماً به این چالش‌ها بپردازد.

سعید حیدریان، بنیانگذار و رئیس شرکت‌های دانش‌بنیان پارک علم و فناوری همدان به تبیین مشکلات شرکت‌ها پرداخت و در این‌باره به خبرنگار علم و فناوری آنا گفت: هرچند با تأخیر و سختگیرانه تسهیلات خوبی به شرکت‌های دانش‌بنیان اختصاص پیدا کرده است؛ اما این تسهیلات چرخ اقتصاد دانش‌بنیان را تا حد خیلی کمی می‌چرخاند؛ چراکه فروش محصولات از دریافت تسهیلات اهمیت بیشتری دارد.

وی افزود: عمدتاً محصولات شرکت‌های دانش‌بنیان نو و جدید هستند و دستگاه‌های دولتی اطلاع چندانی در این باره ندارند از اینرو هنگامی که شرکت‌ها به دستگاه اجرایی مراجعه می‌کنند، دستگاه‌های دولتی و اجرایی هرچند به خوبی موضوع مراجعه پی می‌برند؛ اما اعلام می‌کنند که ردیف بودجه‌ای برای خرید دستگاه ندارند. در واقع ردیف بودجه ادارات دولتی این اجازه را به آن‌ها نمی‌دهد که محصولات نو خریداری کنند، مگر اینکه آن محصول نمونه مشابه در بازار داشته باشد.

وی با بیان اینکه اغلب هنگامی که سیستم دولتی مناقصه‌ای برگزار و نسبت به دستگاهی اعلام نیاز می‌کند، شرکت‌های دانش‌بنیانی که نمونه مشابه در بازار دارند، شانس موفقیت بیشتری نسبت به شرکت‌های دانش‌بنیانی که محصول جدیدی ارائه می‌دهند، دارند؛ هرچند که کار این شرکت‌ها ارزش بیشتری دارد.

حیدریان خاطرنشان کرد: گاهی برخی افراد دلسوز از میان هزار محصول، ردیف بودجه‌ای برای خرید یک محصول دانش‌بنیان در بودجه سال آینده اختصاص دهد؛ اما معلوم نیست تا سال آینده چه اتفاقاتی بیفتد.

مجلس باید مصوب‌های تصویب کند

حیدریان گفت: با نگاهی به این موضوع در سطح کلان می‌توان گفت مجلس شورای اسلامی باید مصوبه‌ای درباره این مسئله تصویب کند تا هر ادار‌ه‌ای ملزم شود محصولات شرکت‌های دانش‌بنیان مرتبط با حوزه کاری خودش را شناسایی و خریداری کند.

حمایت‌ها نباید در حد گفتار و شعار باشد

مدیر شرکت‌های دانش‌بنیان پارک علم و فناوری همدان گفت: باید ردیف بودجه‌ای برای خرید محصولات شرکت‌های دانش‌بنیان اختصاص پیدا کند. این موضوع را بار‌ها در جلسات دولتی مطرح کردم؛ همه ادارات در حد شعار اعلام می‌کنند از شرکت‌های دانش‌بنیان حمایت کرده‌اند؛ گویا از دنیای دیگری صحبت می‌کنند.

رئیس شرکت‌های دانش‌بنیان همدان تأکید کرد: اکنون تناقضی در کشورمان وجود دارد و همه راجع به شرکت‌های دانش‌بنیان اطلاعات کافی ندارند. به عنوان مثال به عنوان یک شرکت دانش‌بنیان در شهر دیگری در مناقصه‌ای برنده شدیم و در مناقصه از ما پروانه تأسیس خواستند. در صورتی که شرکت‌های دانش‌بنیان اصلاً پروانه تأسیس ندارند؛ بلکه تأییدیه‌ای از معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری دریافت می‌کنند.

وی ادامه داد: اصلاً پروانه تأسیس برای شرکت‌های دانش‌بنیان نامفهوم است؛ اما صنعت و معدن این مسئله را از خودش جدا کرده و اعلام می‌کند این شرکت‌ها برای فعالیتشان مجوز فناوری دارند، اصلاً تأییدیه معاونت علمی را قبول ندارند. متاسفانه اطلاعات آن‌ها در این زمینه کافی نیست. اغلب مقاومت می‌کنند یا دوست ندارند برای ما وقتی را بگذارند.

برخی سازمان‌ها حکومت خودمختار دارند

مدیرعامل شرکت فعال در عرصه انرژی‌های نو، خاطرنشان کرد: یک سری قوانین پراکنده نیز وجود دارد که در سازمان‌ها اجرا نمی‌شود. برخی سازمان‌ها قوانین موجود را قبول ندارند و خیلی صریح در برخورد موضوعی عنوان می‌کند چنین قانونی از تهران به ما ابلاغ نشده است. حرفی که کاملاً بی معناست. متاسفانه امروزه برخی ادارات حکومت خودمختار دارند. به هر کسی می‌گوییم که باید طبق مصوبه سال ۹۵ دولت، ادارات دولتی حداقل ۲۰ درصد برق مصرفی‌شان را از انرژی‌های تجدیدپذیر تأمین کنند، انگار لطیفه‌ای تعریف کرده‌ایم.

وی تصریح کرد: سال گذشته نیز قانونی با عنوان جهش تولید دانش‌بنیان تصویب شد. ریز به ریز موارد مربوط به شرکت‌های دانش‌بنیان و وظایف هر یک از سازمان‌ها و ارگان‌ها و نهاد‌ها در این قانون عنوان شده است، اما متاسفانه هیچ‌یک از آن‌ها پیروی از خط قانون نمی‌کنند. به عنوان مثال حتی سازمان‌ها مصوبه‌های مجلس شورای اسلامی را نیز قبول ندارند و به راحتی می‌گویند: «ما نمی‌توانیم چنین کاری انجام دهیم. متاسفانه ناترازی در قانون به شدت بین دانش‌بنیان‌ها و دارایی و تأمین اجتماعی اتفاق می‌افتد.»

به گفته وی، تأمین اجتماعی عمدتاً سازمانی پولی است. هرچند معافیت بیمه شرکت‌های دانش‌بنیان در کارگروهشان قبول می‌شود؛اما در نهایت یک جریمه‌ای پیدا می‌کنند تا آن معافیت جبران شود. دارایی نیز معافیت مالیاتی شما را قبول می‌کند؛ اما در نهایت تخلفی پیدا می‌کند و می‌گوید طبق این قانون شما دچار نقص قانون بوده‌اید و باید جریمه پرداخت کنید.

حیدریان گفت: اکنون طرحی در کشور برای محرومیت زدایی اجرا می‌شود. طبق این طرح نیروگاه خانگی برای افراد بی بضاعت مناطق محروم افتتاح می‌شود که بر اساس آن افراد بی بضاعت ماهانه 2 الی ۳ میلیون تومان درآمدزایی داشته باشند. برای احداث این نیروگاه‌ها وام‌های هفت ساله ارائه می‌دهند یا به صورت رایگان این نیروگاه‌ها را دایر می‌کنند.

به گزارش آنا، هرچند بسیاری از مشکلات و معضلات دانش‌بنیان‌ها در معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری در یک دهه اخیر حل شده یا در حال برطرف شدن است؛ اما باز لازم است که این چالش‌های فراگیر در سایر سازمان‌ها به گونه ‌ی حل شود که چند شرکت به صورت همزمان یک مشکل را نداشته و این سازمان‌ها توجیه شده باشند.

انتهای پیام/

ارسال نظر