عادیسازی شهرداری در بهکارگیری کودکان در خدمات شهری + عکس
گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، فرزانه فراهانی- به کارگیری کودکان در انجام کارهایی مانند امور مرتبط با خدمات شهری طی سالهای اخیر در کلانشهر تهران افزایش چشمگیری داشته است و به یکی از دغدغههای مهم فعالین اجتماعی در حوزه کودک تبدیل شده است.
مشاهده کودکان کم سن و سال با لباسهای بزرگی که مختص پرسنل خدمات شهری است و به دلیل جثه و اندام ریز کودکانه به تنشان زار میزند، جزو تصاویری است که مردم پایتخت خیلی با آن غریبه نیستند و هر روز صحنههای زیادی از حضور این کودکان را در سطح شهر میبینند.
بزرگترین اقدام مسئولان مربوطه پس از انتشار تصاویر و اخبار مربوط به تخلفات به کارگیری کودکان در چنین کارهایی یا به یک ابراز تأسف ساده منتهی شده است و یا در بهترین حالت صحبت از جریمه پیمانکار متخلف بوده که البته با وجود وضعیت فعلی ظاهرا بازدارندگی لازم را نداشته است که هر روز به تعداد کودکان شاغل در بخش خدمات شهری شهرداری تهران افزوده میشود.
طبق ماده ۷۹ قانون کار به کار گماردن افراد کمتر از ۱۵ سال تمام ممنوع است به عبارتی قانونگذار طبق این مقرره کودکان کار را افراد زیر ۱۵ سال درنظر گرفته است. با این حال ماده ۸۴ همین قانون استثنای دیگری را بر اصل فوق انشا کرده است. این ماده مقرر میدارد، چنانچه ماهیت کار برای سلامت یا اخلاق کارگر زیان آور باشد، حداقل سن برای نیروی کار باید ۱۸ سال باشد.
روز گذشته در جریان مراسم بهرهبرداری از چند پروژه عمرانی، فرهنگی و اجتماعی در منطقه ۲۱ ، در اقدامی عجیب کودکی کم سن و سال با لباس ویژه پرسنل خدمات شهری شهرداری تهران حضور داشت و ظاهرا کار جابجایی وسایل مراسم با او و یکی دیگر از نیروهای خدمات شهری بود.
این کودک در گفتگو با خبرنگار گروه شهری و محیط زیست خبرگزاری آنا اظهار کرد: ۱۳ سال سن دارم و بیشتر از یک سال است که از افغانستان به ایران آمدهام.
وی اضافه کرد: از همان ابتدا که به تهران آمدم در بخش خدمات شهری شهرداری به عنوان کارگر مشغول به انجام کار هستم.
این کودک ۱۳ ساله یادآور شد: فقط من نیستم که چنین کاری را انجام میدهم و بچههای کم سن و سال اتباع که مثل من در شهرداری کار میکنند زیاد هستند.
عدم برخورد با پيمانکاران متخلف، عامل افزایش سوءاستفاده از کودکان در خدمات شهری
اقدام شهرداری منطقه ۲۱ شهر تهران در به کارگیری کودکان کم سن و سال در بخش خدمات شهری و حضور آنها در یک مراسم رسمی که خبرنگاران بسیاری از رسانههای مختلف شهر تهران حضور داشتند، به نوعی عادی سازی سوءاستفاده از کودکان در این قبیل مشاغل و عبور از این ممنوعیت قانونی است.
خبرگزاری آنا در خرداد ماه سال جاری گزارشی از تخلف شهرداری در راهاندازی خوابگاه برای کودکان رفتگر تهیه و منتشر کرد.
این گزارش مربوط بود به اختصاص جایی برای کودکان اتباعی که اغلب آنها کمتر از ۱۵ سال سن داشتند و علیرغم این مسئله هیچ برخورد قانونی با پیمانکار متخلف صورت نگرفت و خوابگاه مربوطه همچنان پابرجا و محل اسکان کودکان شاغل در بخش خدمات شهری یکی از مناطق شهرداری است.
با اتفاقی که روز گذشته شنبه بیست و دوم مهرماه در محل برگزاری مراسم شهرداری منطقه ۲۱ رخ داد، به نظر میرسد مقابله با تخلف پیمانکاران در به کارگیری کودکان در خدمات شهری مسئله مهمی برای شهرداری محسوب نمیشود و این قبیل اقدامات، در جهت عادی کردن کار کودکان به شمار میآید.
انتهای پیام/