صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۲۱ - ۱۰ مهر ۱۴۰۲

کنعانی: طرح سلطان عمان جدید نیست/ از ابتکارعمل‌های کشورهای دوست حمایت می‌کنیم

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: طرح سلطان عمان نه یک توافق و طرح جدید، بلکه ابتکارعمل‌هایی برای نزدیک کردن دیدگاه‌ها به منظور بازگشت همه طرف‌ها به چارچوب برجام است.
کد خبر : 871033

به گزارش گروه جهان خبرگزاری علم و فناوری آنا، «ناصر کنعانی» سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) دهم مهر ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت.

وی در ابتدا میلاد پیامبر اعظم و امام جعفر صادق (ع) را تبریک گفت و افزود: در هفته وحدت هستیم و ایام برگزاری اجلاس سالانه وحدت اسلامی که جمهوری اسلامی ایران هر ساله میزبان جمع زیادی از بزرگان و شخصیت‌های علمی و دینی و فرهیختگان کشورهای متعدد اسلامی است. 

روند مذاکره را برای بازگشت همه طرف‌ها به برجام مناسب می‌دانیم

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره ابتکار عمان در مذاکرات هسته‌ای که وزیر خارجه به آن اشاره کرده، اظهار داشت: امیرعبداللهیان در این خصوص توضیح دادند. ما بارها اعلام کردیم که به روند مذاکره برای بازگشت مسئولانه و متعهدانه همه طرف‌ها از جمله آمریکا به برجام پایبندیم و روند مذاکره را روند مناسبی برای بازگشت همه طرف‌ها به برجام می‌دانیم.

وی افزود: مذاکراتی در این خصوص به صورت غیرمستقیم با آمریکا هم انجام شد و برخی دولت‌های دوست ابتکاراتی را برای نزدیک کردن دیدگا‌های طرف‌ها مطرح کردند. توافق موجودی که برای بازگشت همه طرف‌ها به آن مذاکره انجام می‌شود همان توافق برجام است که در سال ۲۰۱۵ امضا شد و همه نسبت به آن اعلام پایبندی کردند و ایران به تعهداتش عمل کرد و متاسفانه دولت آمریکا و اروپایی‌ها از انجام تعهدات خود شانه خالی کردند و دولت آمریکا یکجانبه و غیرمسئولانه خارج شد.

سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: ابتکار عمل‌هایی که از سوی برخی کشورهای دوست مطرح می‌شود و از جمله طرح سلطان عمان نه یک توافق و طرح جدید بلکه ابتکارعمل‌هایی برای نزدیک کردن دیدگاه‌ها به منظور بازگشت همه طرف‌ها به چارچوب برجام و اجرای تعهدات کشورها در همان چارچوب است. ایران همانطور که بارها اعلام کرده از تلاش‌های توأم با حسن نیت کشورهای دوست و ابتکارعمل‌های آنها برای کمک به بازگشت مسئولانه و متعهدانه همه طرف‌ها به برجام استقبال می‌کند.

وی گفت: ایران از ابتکارعمل‌های کشورهای دوست از جمله ابتکار عمان حمایت کرده است.

کنعانی گفت: اگر طرف مقابل متعهدانه و مسئولانه آماده بازگشت به توافق باشد ایران آماده است کمک کند طرف‌ها به توافق برگردند. ایران به روند دیپلماسی و مذاکره برای بازگشت به توافق پایبند است ولی در عین حال تلاش‌های خود را در حوزه روابط خارجی و بین‌المللی صرفا به موضوع برجام گره نمی‌زند. به بازگشت به توافق برای رفع تحریم‌های ظالمانه پایبندیم و در آن مسیر تلاش می کنیم در عین حال به روند تلاش‌ها برای خنثی سازی و بی اثرسازی تحریم‌ها پایبندیم و آن مسیر را دنبال می‌کنیم.

معطل مسیر مذاکرات برای بازگشت به برجام نمی‌مانیم 

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤال دیگری اظهار داشت: از ابتکارعمل‌ها استقبال کرده و نشان دادیم با حسن نیت عمل می‌کنیم. روند جاری و وضعیتی که برای برجام رخ داد نتیجه عدم پایبندی طرف مقابل و به ویژه دولت آمریکا به توافق و نتیجه خروج غیرمسؤولانه و یکجانبه و غیرمتعهدانه دولت آمریکا از توافق است. وضعیت موجود نتیجه عدم جدیت آمریکا برای بازگشت مسؤولانه به توافق است.

کنعانی عنوان کرد: ایران نشان داده به مسیر دیپلماسی و مذاکره پایبند است و این مسیر را مادامی که در جهت تامین منافع ملت ایران باشد دنبال کرده و ادامه می‌دهیم. معطل مسیر مذاکرات برای بازگشت به برجام باقی نمی‌مانیم و بی اثر کردن تحریم‌ها را با جدیت در حوزه روابط خارجی و مجامع بین‌المللی دنبال می‌کنیم.

وی همچنین بیان کرد: مسیر توافق دوطرفه است و این مسیر را ایران مادامی که در چارچوب منافع خود باشد دنبال می‌کنیم. تبادل پیام‌ها از مسیرهای مختلف ادامه دارد و این یک مسیر دیپلماتیک است و این مسیر را همچنان مسیر بازی می دانیم و تماس‌ها و گفت‌وگوها و انتقال پیام‌ها همچنان برقرار است و ادامه دارد.

تغییر مرزهای بین‌المللی را بر نمی‌تابیم اما با توسعه راه‌های مواصلاتی موافق هستیم

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره سفر مشاور امنیت ملی ارمنستان به ایران این سفر را در چارچوب تماس‌ها بین ایران و ارمنستان درباره تحولات قفقاز جنوبی و تحولات اخیر در حوزه قفقاز برشمرد و افزود: دیروز گفت‌وگوهایی بین این مقام دولت ارمنستان با احمدیان انجام شد و آخرین تحولات قفقاز جنوبی در این گفت‌وگوها مورد تبادل نظر قرار گرفت.

وی افزود: مهمان ارمنستانی گزارشی از آخرین وضعیت منطقه و روابط بین ارمنستان و آذربایجان ارائه کرد.

کنعانی در پاسخ به سوالی در مورد اظهارات اخیر  اردوغان در مورد ارسال پالس‌های مثبت از سوی ایران در مورد کریدور زنگزور گفت: ما با توسعه راه‌های مواصلاتی به نحوی که منافع همه کشورهای منطقه تامین شود، موافق هستیم، اما در عین حال تأکید داریم که مخالف تغییر مرزهای بین‌المللی و مخالف ایجاد تغییرات ژئوپلیتیکی در منطقه هستیم و دیدگاه خود را در این ارتباط به صورت روشن و شفاف اعلام کرده‌ایم.

سلاح هسته‌ای در دکترین نظامی ایران نقشی ندارد

وی در پاسخ به سوالی درباره گزارش سالانه آمریکا درباره سلاح‌های کشتار جمعی و ادعاها علیه ایران گفت: در ارتباط با اینها که ادعای بی‌ریشه است، ایران عضو متعهد معاهده ان‌پی‌تی است و با آژانس انرژی اتمی هم موافقتنامه پادمان را امضا کرده و اجرا می‌کند. ایران بارها اعلام کرده که سلاح هسته‌ای در دکترین نظامی‌اش نقشی ندارد و ایران هرگونه استفاده از اینگونه سلاح‌های کشتار جمعی را مردود می‌داند.

ایران به عنوان بزرگترین قربانی این سلاح‌ها به ویژه در جنگ صدام علیه ایران که متاسفانه با حمایت‌ها از سوی کشورهای غربی و آمریکا صورت گرفته است، گزارش بی اساس سالانه آمریکا را تکذیب می‌کند و مردود می‌داند. دبیرخانه این سازمان تنها ارکان برای بررسی عضویت کشورهای عضو هستند و آمریکا فاقد صلاحیت برای احصای پایبندی کشورها است. مقامات کشورهای غربی بارها صریحا به استفاده سلاح‌ها توسط دیکتاتور سابق عراق علیه ایران اعتراف کردند و امر پنهانی نیست و حتی گفتند شرکت‌هایی را مورد پیگرد قضایی قرار دادند. این لکه ننگ بر دامان این کشورها باقی خواهند ماند. اتفاقا به رغم ادعاهای بی اساس آمریکا، این دولت آمریکا است که به ایجاد آزمایشگاه‌های غیرقانونی در جهان سزاوار سرزنش است و باید به جامعه بین‌المللی پاسخ دهد. این یک فرافکنی است که آمریکا دست به اتهام زنی علیه ایران می‌زند.

ایران نسبت به توسعه روابط با کشورهای منطقه و اسلامی اهتمام جدی دارد

کنعانی در خصوص روابط ایران و مصر گفت: در سایه تحولات مثبتی که در منطقه شاهدیم، در مناسبات ایران و مصر هم تحولات مثبتی را شاهد بودیم. از جمله گفتگوهای انجام شده میان دو کشور و نشست وزرای خارجه دو کشور در نیویورک. این گفتگوها شاهد فضا و ادبیات مثبتی برای برداشتن گام‌های مثبت به سمت جلو بود. این تماس‌ها با اراده سیاسی مشترکی که شکل گرفته ادامه پیدا می‌کند و ما به این روند خوشبینیم. ایران نسبت به توسعه روابط با کشورهای منطقه و اسلامی اهتمام جدی دارد و هر گام مثبتی را با گام مثبت پاسخ خواهد داد. امیدواریم که با گام‌های تکمیلی شاهد ایجاد فضای جدید میان دو کشور ایران و مصر باشیم.

دولت سوئد مسئول است از اهانت به قرآن جلوگیری کند

وی در خصوص اهانت مجدد به قرآن در سوئد گفت: در آخرین مذاکراتی هم که میان دو وزیر خارجه در نیویورک برگزار شد، آقای امیرعبداللهیان این موضوع را مطرح کردند و انتظارات جهان اسلام از دولت سوئد را با جدیت مطرح کردند و اینکه دولت سوئد مسئول است از اهانت به قرآن جلوگیری کند و به هیچ وجه مورد قبول نیست هیچ دولتی با استناد به ارزش‌های خودش نسبت به ارزش‌های دیگران بی توجهی کند. ایران این موضوع را صرفا در مواضع سیاسی دنبال نمی‌کند و در چارچوب کنفرانس وحدت اسلامی در تهران این موضوع در دستورکار جدی است. در گفتگوهای دوجانبه و سازوکارهای چندجانبه نیز مطرح شده است. این یک تهدیدی است که باید کشورهای اسلامی در چارچوب دسته جمعی دنبال کنند.

فعلا هیچ برنامه جدیدی در رابطه با تبادل زندانیان با آمریکا در دستورکار نیست

کنعانی در خصوص تبادل زندانیان با آمریکا و کشورهای دیگر گفت: مرحله تبادل انجام شد، در این ارتباط فعلا هیچ برنامه جدیدی در دستورکار نیست. البته بحث آزادسازی ایرانیان در خارج از کشور در هر جای دنیا جزو اولویت‌هاست. ایران نسبت به آزادی شهروندان خودش در کشورهای دیگر در چارچوب مسئولیت‌های حمایت کنسولی خود تلاش می‌کند و برای بازگرداندن آنان تلاش کردیم. علاوه بر آزادی پنج زندانی ایرانی در آمریکا، در ارتباط با سایر کشورها هم تلاش‌های زیادی انجام دادیم و موفق به آزادسازی تعدادی از زندانیان و یا بازگرداندن آنان شدیم.

واکنش به ادعاها درباره ارتباط وزارت خارجه ایران با برخی از مقامات آمریکا

وی در خصوص ادعاها درباره ارتباط وزارت خارجه ایران با برخی از مقامات آمریکا در خصوص برجام گفت: در خصوص مسائلی که در چارچوب داخلی آمریکا و رقابت احزاب مطرح می‌شود و شکل می‌گیرد و از کارت بازی با ایران استفاده می‌کنند، مایل به اظهار نظر نیستم و به طرف‌های داخلی آمریکا واگذار می‌کنیم.

عدم برگزاری نشست کشورهای حاشیه خلیج فارس در نیویورک

کنعانی درباره عدم برگزاری نشست کشورهای حاشیه خلیج فارس در نیویورک گفت: قرار بود نشست وزرای امور خارجه کشورهای حاشیه خلیج فارس با ابتکار دبیرکل سازمان ملل برگزار شود و توافق عمومی بود و ایران هم استقبال خودش را اعلام کرده بود، اما برخی از فعل و انفعلات سیاسی که میان دو و یا چند کشور رخ داد مانع برگزاری این نشست شد.

ازسرگیری مناسبات ایران با برخی کشورها

کنعانی در خصوص از سرگیری مناسبات با برخی از کشورها و دیدار با وزیر خارجه اردن در نیویورک گفت: نشست خوبی میان ایران و اردن انجام شد و گفتگوهایی مثبتی بود. ان شالله روند جاری منتهی شود به ارتقای سطح هیئت‌های دیپلماتیک دو کشور در امان و تهران. در ارتباط با جیبوتی و مالدیو هم بلافاصله پس از دیدار وزرای خارجه بیانیه ازسرگیری روابط با دو کشور منتشر شد و دو گام مثبت جدید برداشته شد. در ارتباط با سودان ایران علاقه مند به ازسرگیری روابط با سودان است و ما هم مواضع مثبتی را شاهد هستیم و ابتکارات مثبتی هم شکل گرفته است و امیدواریم نتایجی را شاهد باشیم. نگاه ما به این روند مثبت است و خوشبین هستیم.

 

انتهای پیام/

ارسال نظر