صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۱ - ۰۹ مهر ۱۴۰۲
بررسی ظرفیت دانش‌بنیان‌ها در صنایع کشور (۲۶)؛

دلالی و سوداگری رقیب اصلی نوآوری و تولید

سرپرست دبیرخانه شورای راهبری فناوری‌ها و تولیدات دانش‌بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری عنوان کرد: در جامعه ما فعالیت‌های رقیب تولید یا همان دلالی و سوداگری و برخی از افراد صاحب سرمایه سود بالایی دارند. نه تنها به سمت نوآوری و فناوری نمی‌روند که تمایلی به تولید هم ندارند اما سود‌های عجیب به دست می‌آورند.
کد خبر : 869256

مهدی کرامتی، سرپرست دبیرخانه شورای راهبری فناوری‌ها و تولیدات دانش‌بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا در خصوص وضعیت بازاریابی و تقاضا برای شرکت‌های دانش‌بنیان، اظهار کرد‌: برخی از دانشگاهیان یا اعضای هیئت علمی خارج از فضای سیستمی دانشگا‌ه‌ها خطر کرده و تحقیق و توسعه را در سال‌های گذشته انجام دادند و برخی نیز ناموفق بودند در حالی که اگر کار به صورت سیستمی دنبال می‌شد می‌توانست دستاورد‌های بیشتری داشته باشد.

ضرورت اتصال دانشگاه‌ها به صنایع و تعریف کار مناسب برای آن‌ها

وی در پاسخ به این پرسش که کار سیستمی در دانشگاه به منظور تحقیق و توسعه هدفمند باید چگونه منطبق با نیاز‌های بازار ساماندهی شود، عنوان کرد: این اقدام باید از سوی وزارت علوم پیگیری شود تا بتوانند تعریف کار مناسبی برای دانشگاه‌ها داشته باشند و آن‌ها را به صنایع وصل کرده و ماموریت‌هایی برای آن‌ها تعریف کنند.

کرامتی ادامه داد: همچنین در نظام‌های انگیزشی آن‌ها مانند ارزشیابی و ارتقای اساتید که اکنون بر تولید مقاله است تغییراتی ایجاد شود به این معنا که اگر یک استاد دانشگاه شرکتی دانش‌بنیان داشته باشد و آن را توسعه دهد بتواند درآمدی بیش از تولید مقاله داشته باشد.

اساتید دانشگاه باید در دوراهی تحقیق برای صنایع و تولید مقاله انجام کار تحقیقی را ترجیح دهند

کرامتی گفت: دانشگاه‌ها باید در نظام دستمزد و حقوق، پیش‌بینی‌هایی داشته باشند تا افرادی که به سمت صنعت و شرکت‌های دانش‌بنیان می‌روند از رشد لازم برخوردار شوند. البته در آئین‌نامه ارتقا ردپایی از این مسائل وجود دارد، اما باید پررنگ‌تر و تسهیل‌شده‌تر شود تا اگر استادی در دوراهی مقاله نوشتن و کار تحقیقاتی کردن قرار گرفت برایش به صرفه‌تر باشد که به سمت کار تحقیقاتی‌کردن برای صنایع برود و تولید مقاله را ترجیح ندهد.

شرکت‌های دانش‌بنیان باید تحت حمایت‌های غیرمستقیم قرار داشته باشند

سرپرست دبیرخانه شورای راهبری فناوری‌ها و تولیدات دانش‌بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در مورد ضرورت حمایت یا عدم حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، اظهار کرد: به عقیده من شرکت‌های دانش‌بنیان باید تحت حمایت‌های غیرمستقیم قرار داشته باشند تاکنون در فضای کشور حمایت‌های مسقیمی شامل معافیت مالیاتی و گمرکی، امکان استقرار در محدوده شرکت‌های و آنچه که در قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان پیش‌بینی شده وجود داشته که تا حدودی تسهیل‌کننده امور بوده است اماحمایت‌های غیرمستقیم در مقطعی که ما در آن قرار داریم تسهیل‌کننده‌تر خواهد بود.

فضای کسب و کار کشور به گونه‌ای باید که دانش‌بنیان‌ها به سمت فعالیت‌های دانش‌بنیانی حرکت کنند

وی عنوان کرد: منظور من از حمایت‌های غیرمستقیم آن است که فضای کسب و کار کشور به گونه‌ای تغییر کند که شرکت‌های دانش‌بنیان راغب باشند به سمت فعالیت‌های دانش‌بنیانی حرکت کنند. در این میان صنایع را با پیش‌بینی‌هایی مانند اعتبار مالیاتی به سمت استفاده از دانش یا محصول دانش‌بنیانی حرکت داد.

یارانه انرژی انگیزه نوآوری در صنایع را از بین برده است

کرامتی افزود: اکنون یارانه‌هایی در صنعت و جامعه توزیع می‌شود که این یارانه‌ها که عمده آن مربوط به انرژی، آب، برق، گاز و مشتقات نفت و گاز است، درواقع تولید را به سمت تنبل‌شدن، نوآوری نداشتن و سود بدون زحمت به دست آوردن پیش‌برده است. اگر این یارانه‌ها کاهش یابد و به سمت حذف‌شدن پیش‌برود، صنعت به این فکر می‌افتد که چگونه می‌تواند به روش‌های دیگری سود به دست آورد تا قیمت کاذب انرژی انگیزه آن‌ها برای ورود به صنعت نباشد.

هموارشدن مسیر نوآوری و فناوری با حذف یارانه انرژی

وی خاطرنشان کرد: اگر سود سهل‌الوصول انرژی که موجب تنبلی و عدم رغبت صنایع شده حذف شود مسیر نوآوری و فناوری به سمت صنایع هموار می‌شود.

دلالی و سوداگری رقیب نوآوری و تولید شده است

وی تاکید کرد:‌نکته دیگر نیز این است که در جامعه ما فعالیت‌های رقیب تولید سود بالایی دارند به طور مثال دلالی و سوداگری سود بالا داشته و برخی از افراد که صاحب سرمایه نیز دراین موضوع سهیم هستند نه تنها به سمت نوآوری و فناوری نمی‌روند که تمایلی به تولید هم ندارند اما سود‌های عجیب به دست می‌آورند.

ضرورت استفاده از ابزار‌های کنترل‌کننده دلالی و خام‌فروشی

سرپرست دبیرخانه شورای راهبری فناوری‌ها و تولیدات دانش‌بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: مزیت دلالی و سوداگری نیز در جامعه باید کاهش یابد. یکی از ابزار‌ها در این مسیر مالیات است که مانع خام‌فروشی و از سوی دیگر کنترل دلالی می‌شود و می‌تواند زمینه‌ساز رونق تولید نیز باشد.

انتهای پیام/

ارسال نظر