۲ راه جدید برای تشخیص زودهنگام اختلال اوتیسم در جنین کشف شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، گروهی از محققان دانشگاه «یل» ارگانوئیدهایی از سلولهای بنیادین پسربچه هایی مبتلا به اوتیسم را در آزمایشگاه کشت دادند و چند هفته پس از رشد مغز و ظهور طیفی از بیماری، ۲ ناهنجاری متمایز در رشد عصبی را کشف کردند. ارگانوئیدها سیستمهای کشت سلولی سهبعدی هستند که میتوان آنها را «ارگانهای کوچک» یا شبهاندام نامید.
محققان معتقدند این ناهنجاریها، براساس اندازه مغز کودک ایجاد شدهاند. این یافته به پزشکان و محققان در شناسایی و درمان اوتیسم در آینده کمک میکند.
اختلال طیف اوتیسم (ASD) یک اختلال عصبی و تکاملی است که بر نحوه تعامل فرد با دیگران، برقراری ارتباط، یادگیری و رفتار او تأثیر میگذارد. اگرچه اوتیسم در هر سنی قابل تشخیص است، اما بهعنوان یک «اختلال تکاملی» توصیف میشود، زیرا علائم معمولاً در دو سال اول زندگی ظاهر میشوند.
«فلورا واکارینو» از مرکز مطالعات کودکان در دانشکده پزشکی «یل» و یکی از مولفان ارشد پژوهش در این باره میگوید: بسیار جالب است که کودکان با علائم مشابه، مبتلا به۲ ناهنجاری متمایز هستند که در نتیجه تغییرات در شبکههای عصبی به وجود آمدهاند.
محققان این پژوهش با استفاده از سلولهای بنیادین جمعآوری شده از ۱۳ پسربچه مبتلا به اوتیسم، از جمله ۸ کودک مبتلا ماکروسفالی در آزمایشگاه ارگانوئیدهای مغزی ساختند که رشد عصبی در جنین را تقلید میکند. ماکروسفالی نوعی اختلال است که در آن سر به طور غیرطبیعی بزرگ است.
در مرحله بعد پژوهشگران رشد مغزی کودکان مبتلا به بیماری را با پدرانشان مقایسه کردند.
حدود ۲۰ درصد موارد ابتلا به اوتیسم مربوط به افرادی است که دچار ماکروسفالی هستند. به نظر میرسد بیماری اوتیسم در این گروه بسیار شدیدتر است. جالب آنکه محققان پژوهش متوجه شدند رشد اعصاب تحریکی در کودکان مبتلا به اوتیسم و ماکروسفالی در مقایسه با پدرانشان بسیار وسیعتر است. از سوی دیگر در ارگانوئیدهای مربوط به دیگر کودکان مبتلا به اوتیسم فقدان این نوع اعصاب مشهود بود.
توانایی ردیابی رشد نوعی خاصی از اعصاب در تشخیص اوتیسم به پزشکان کمک میکند. علائم این بیماری به طور معمول ۱۸تا ۲۴ ماه پس از تولد در بیمار ظاهر میشوند.
ایجاد ذخایر زیستی از سلولهای بنیادین مربوط به بیماران برای توسعه درمانهای شخصیسازیشده برای هر فرد کارآمد است.
انتهای پیام/