صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۴:۲۸ - ۲۱ مرداد ۱۴۰۲
آشنایی با مفاهیم اقتصاد دانش‌بنیان (۱۰)؛

گسترش فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان با تدوین سیاست‌های تشویقی

تدوین بسته‌های تشویقی برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان می‌تواند زمینه گسترش فعالیت و مانایی این شرکت‌ها در عرصه اقتصاد را مهیا کند.
کد خبر : 862724

به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا، ضرورت ورود به عصر اقتصاد دانش‌بنیان موجب شد تا به‌دنبال بیانات رهبر معظم انقلاب در سال ۱۳۸۵ معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با دستوررئیس دولت نهم آغاز به کارکرد تا با بهره‌گیری از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان در راستای تولید ثروت، اقتدار ملی، بهبود کیفیت زندگی مردم از طریق هماهنگی میان بخش‌های صنعت، دانش و جامعه گام‌های مؤثری برداشته شود.

البته ضرورت توجه به شرکت‌های دانش‌بنیان در اقتصاد به‌منظور عبور از اقتصاد نفتی و کاهش وابستگی به این ماده زیرزمینی موجب شد تا در ۵ آبان ۱۳۸۹ قانون حمایت از شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان و تجاری‌سازی نوآوری‌ها و اختراعات تصویب شود، اما نکته حائز اهمیت این است که این امر محقق نشد.

رئیس دولت یازدهم با توجه به‌روی زمین ماندن قانون مذکور تلاش زیادی جهت حمایت از ایده‌های نو و ایجاد زیرساخت برای تجاری‌سازی ایده‌های جدید نداشت و بستری برای ورود به اقتصاد بدون نفت از طریق شرکت‌های دانش‌بنیان مهیا نکرد. اما ناگفته نماند از سال ۱۳۹۲ تا پایان ۱۳۹۵ بیش از سه هزار شرکت تحت پوشش این قانون قرار گرفتند؛ که این میزان با هدف‌گذاری خیلی فاصله داشت.

نتیجه شیوه حمایت از دانش‌بنیا‌ن‌ها  

بدون تردید امروزه تعداد شرکت‌هایی که تحت پوشش قانون شرکت‌های دانش‌بنیان قرارگرفته‌اند به‌مراتب بیشتر است، اما آیا نوع و شیوه حمایتی از شرکت‌های دانش‌بنیان می‌تواند آن‌ها را برای ادامه فعالیت مجاب کند؟

در همین رابطه یک تولیدکننده محصولات فناورانه درباره وضعیت حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان به خبرنگار گروه اقتصاد آنا می‌گوید: حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان به‌صورت اصولی و مداوم صورت بگیرد.

شادی عزیزی‌ها می‌افزاید: یکی از راهکار‌های حمایتی این است که تسهیلات با بهره پایین و به آسان‌ترین شیوه در اختیار متقاضیان قرار بگیرد، اما اخذ وثایق سنگین این امکان را برای ما مهیا نمی‌کند که بتوانیم از تسهیلات برای گسترش فعالیت‌های خود استفاده کنیم.

وی می‌افزاید: یکی دیگر از معضلات تولیدکنندگان دانش‌بنیان عدم دسترسی به زمین‌های کشاورزی است. زمین‌هایی را به‌صورت کوتاه‌مدت برای شروع فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان در حوزه کشاورزی تخصیص می‌دهند، ولی پس از سه سال ناچار به خروج از این محل هستیم و این در حالی است که با توجه به قیمت زمین امکان تهیه زمین برای ما وجود ندارد.

ابزار‌های تشویقی از شرکت‌های فناورانه بسیار ضعیف است

بر اساس تأکیدات مقام معظم رهبری برای اصلاح امور اقتصادی باید به سمت اقتصاد دانش‌بنیان حرکت کرد. بدون شک اصلاح شیوه تولید، توزیع، فروش و تکیه‌بر علم در عرصه اقتصاد می‌تواند منجر به افزایش بهره‌وری شود، اما لازم است تا در این مسیر با ابزار‌های تشویقی از شرکت‌های فناورانه و دانش‌بنیان حمایت‌های لازم صورت بگیرد.

شرکت‌های دانش‌بینان می‌توانند علاوه برافزایش بهره‌وری موجب بهبود کیفیت و درنهایت رشد صادرات شوند بنابراین نباید در حمایت از این شرکت‌ها کوتاهی کرد، زیرا یکی از راهکار‌های کسب درآمد ارزی تولید و صادرات محصولات دانش‌بنیان است.

بدون تردید استفاده از ابزار‌های تشویقی موجب می‌شود تا شرکت‌ها تلاش بیشتری برای توسعه استفاده از نوآوری در تولیدات خود را داشته باشند و همچنین زمینه‌های توانمندسازی نیروی انسانی در بنگاه‌های اقتصادی را مهیا می‌کنند به همین علت تدوین بسته‌های تشویقی برای توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان یک الزام است.

انتهای پیام/

ارسال نظر